Læsetid: 5 min.

Den saudiske hovedpine

Mens en af Vestens potentielt største korruptionsskandaler ruller i den britiske offentlighed, er landets regering ved at handle en ny aftale på plads, som ser ud til at gentage fortidens fejl
Udland
21. juni 2007
På vej ud af Downing Street 10 har Tony Blair erklæret, at han personligt påtager sig ansvaret for korruptionsskandalen, der indbragte en saudi-arabisk prins den nette sum af 11 mia. danske kroner samt et nyt airbusfly. Blair tilføjede, at national sikkerhed dikterer, at der ikke kan graves mere i sagen.

På vej ud af Downing Street 10 har Tony Blair erklæret, at han personligt påtager sig ansvaret for korruptionsskandalen, der indbragte en saudi-arabisk prins den nette sum af 11 mia. danske kroner samt et nyt airbusfly. Blair tilføjede, at national sikkerhed dikterer, at der ikke kan graves mere i sagen.

Stefan Rousseau

Der vil sandsynligvis blive udstødt et større lettelsens suk på det engelske regeringshovedsæde Whitehalls gange senere i denne uge, når embedsmænd efter planen sætter signatur under en større våbenaftale med den saudiske regering med et smalt håb om, at alt er business as usual.

Aftalen, der i første omgang skal sende 72 Eurofighter-jagermaskiner afsted til det kongelige saudi-arabiske luftvåben og senere måske meget mere, menes at kunne redde regeringen op mod 50.000 engelske arbejdspladser, forholdet til en vigtig allieret og måske en mulighed for at sminke en af Europas potentielt største korruptionsskandaler til, før det kommer til at gøre rigtig ondt.

Der er imidlertid , der tyder på, at den engelske regering får sværere ved at stoppe spekulationerne omkring den såkaldte Al Yamamah-våbenhandel, end de tidligere har gjort, efter at både OECD og en række britiske medier for alvor har bidt sig fast i historien, der involverer fantasibeløb på 473 mia. kr., et Airbus-fly i kulørt gavepapir og 11 milliarder i bestikkelsespenge.

Tirsdag var den engelske våbenhandel et af emnerne, da OECD's (Organisationen for Økonomisk Samarbejde i Europa) Anti-korruptions Panel holdt møde, og blæsten om den kontroversielle våbenhandel synes langt fra at være overstået endnu.

Undersøgelse bremset

Forhistorien startede i de glade 80'ere under Margaret Thatcher. Økonomisk recession og generel krise truede Storbritanniens største våbenproducent, BAE Systems, og løsningen lå i det hovedrige Saudi-Arabien. Den britiske premierminister rejste til ørkenlandet, og lidt efter var en handel en realitet, hvor saudierne indvilgede i at købe for ialt 43 mia. engelske pund våbensystemer af våbenproducenten - først og fremmest jagerfly til en pris, der ifølge de fleste eksperter var grotesk oppustet, og dermed var den største britiske våbenhandel nogensinde en realitet.

Allerede i 1985, da aftalen blev indgået, vakte den imidlertid mistænkelighed, og ikke mindst den magtfulde saudiske ambassadør i Washington, Prins Bandars, rolle undrede. En undersøgelse af handlen i 1992 blev bremset, før den nåede fremtil offentligheden, men da en undersøgelse foretaget af Storbritanniens specielle bedrageriafdeling i december sidste år brat blev lukket ned af den britiske rigsadvokat, Lord Goldsmith, blev det for meget for såvel OECD, som forlangte en speciel redegørelse for handlen, og for flere britiske medier, som siden har gravet i undersøgelsens resultater.

Et airbusfly i gave

Der har de fundet frem til, at den saudiske ambassadør, der var forhandler på handlen og belejligt nok også er søn af Saudi-Arabiens forsvarsminister og kronprins,fire gange om året modtog et beløb på ca. 30 mio. pund i en privat bank (Riggs Bank, der iøvrigt også gemte på Augusto Pinochets hemmelige kontoer) fra våbenfirmaet. Et beløb, der i løbet af et tiår beløb sig til over en mia. pund (godt 11 mia. danske kr. ) samt nærmest helt symbolsk et skinnende nyt airbusfly til at transportere prinsen og hans mange nye penge rundt imellem destinationer som Honolulu, Rio de Janerio og caribiske St. Lucia, malet i hans favorithold Dallas Cowboys farver (blå og sølv).

Prins Bandar har efterfølgende benægtet, at pengene (og flyet) var kickback, og sagt, at kontoen var registreret i det saudiske forsvarsministeriums navn og godkendt derfra. Men spørgsmålet om, hvad de mange penge skulle på den indflydelsesrige prins' konto, og hvorfor arrangementet skulle være så hemmeligt, er ikke for alvor blevet besvaret.

Blair påtager sig ansvaret

I stedet har Tony Blair erklæret, at han personligt påtager sig ansvaret for alt, hvad der er foregået i våbenhandlen, og at der i det hele taget ikke er foregået noget forkert, men at national sikkerhed dikterer, at der ikke kan graves mere i sagen.

Det er imidlertid ikke et svar, der tilfredsstiller OECD, hvis konvention imod korruption Storbritannienhar tiltrådt,og hvor hensynet til national sikkerhed ikke er nævnt som plausibel årsag til at mørklægge mørkegrå våbensager. Adskillige af de informationer, der i den seneste tid er kommet frem, er blevet tilbageholdt for organisationens undersøgelse, der efter planen skal komme til marts næste år, og det har fået såvel OECD som de dele af den britiske opposition ,som ikke selv har haft fingrene nede i sagen, til at råbe vagt i gevær. Det er imidlertid tvivlsomt, om selv OECD vil kunne få den britiske regering til at genoptage undersøgelsen:

"Ideelt set burde undersøgelsen genoptages, men der er ikke store chancer for, at det kommer til at ske," siger Chadrashekhar Krishnan, der er chef for anti-korruptionsorganisationen Transparency International i Storbritannien, og tvivler på, at medier og internationale organisationer vil være i stand til at rokke regeringen ud af stedet.

P.t. er den bedste chance for en undersøgelse af våbenhandlen, at de amerikanske korruptionsmyndigheder vil åbne en undersøgelse af betalingerne, der foregik gennem en amerikansk bank, hvilket eksperter er temmelig sikre på vil ske. Men her vurderer eksperter over for Information, at en sådan sag efter amerikansk praksis kan ende med en såkaldt plea-baragin - en økonomisk bod - før sagen er blevet fuldt udredet (BAE-Systems er iøvrigt den størse eksterne våbenleverandør til det amerikanske forsvar).

Åbenhed i fremtiden

Lidt pessimistisk ser Krishnan i højere grad fremad end tilbage:

"Det er meget vigtigt, at den engelske regering genopretter sin troværdighed ved netop at gøre fremtidige handler gennemsigtige og lægge alt åbent frem. Og i den sammenhæng er OECD nok de eneste, der kan presse den britiske regering," siger han med henvisning til en række andre korruptionsanklager, som er undervejs imod den britiske våbengigant i lande som Tjekkiet, Qatar, Sydafrika, Tanzania og Rumænien.

Foreløbig er der dog ikke udsigt til, at afsløringerne af BAE-systems' betalinger kommer til at ændre meget. Tony Blair har direkte forespurgt nægtet at svare på, om der stadig eksisterer en aftale med den saudiske regering, som svarer til den, der fik skandalen til at rulle - igen med begrundelsen national sikkerhed. Og at et vist pres er blevet lagt på den britiske regeringsleder, er der ikke tvivl om.

"Forsvarsspørgsmål er meget delikate i arabiske lande, og specielt i Saudi-Arabien. En af den nuværende konges vigtigste programpunkter har netop været at stoppe korruptionen - og specielt i kongefamiliens højeste lag, hvortil kronprinsens søn må siges at befinde sig. Derfor er det en sag med stor politisk betydning for det saudiske styre," vurderer Paul Salem, der er leder af tænketanken Carnegie Middle East Institute i Beirut.

Han mener imidlertid også, at konsekvenserne er større i Europa end i Saudi-Arabien - og at spørgsmålet om national sikkerhed muligvis ikke er så højt på agendaen, som spørgsmålet om en ny kontrakt:

"I de fleste vestlige lande ville en skandale som denne have bragt en hel regering til fald, men der er en lang tradition for den slags skandaler i Saudi-Arabien, og det saudiske system er alt for rigidt til at komme til at ryste for alvor af den slags. Men hvis der fra engelsk side bliver gravet for meget i sagen, er der bestemt en mulighed for, at Saudi-Arabien ville finde en anden leverandør i fremtiden," konstaterer han.

Det tæller 20 mia. pund eller 220 mia. kr. - og Storbritanniens nationale sikkerhed - imod. Og derfor bliver der næppe fra officiel britisk side gravet meget mere i BAE-sagen, mens Tony Blair tager endnu en trist sag med sig, når han om få uger forlader sit kontor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her