Læsetid: 4 min.

Amerikanske soldater beretter om udbredt brutalitet i Irak

En række interviews med Irak-soldater i et amerikansk magasin tegner et brutalt billede af indsatsen i Irak. Overgreb på civile irakere sker i stort omfang
Udland
16. juli 2007
Amerikanske hjemvendte soldater fra Irak better om udbredt brutalitet mod civile irakere. Model

Amerikanske hjemvendte soldater fra Irak better om udbredt brutalitet mod civile irakere. Model

Eric Engman

Drab på civile, vilkårlige fængslinger, skrækindjagende ransagninger og en udbredt fjendtlighed og racisme blandt de amerikanske styrker i Irak.

Det er nogle af de emner, 50 soldater, som alle har gjort tjeneste i Irak, fortæller om i nyeste nummer af det amerikanske magasin The Nation.

Udtalelserne fra soldaterne danner tilsammen et mønster af gentagne menneskeretskrænkelser og vold, der har kostet tusinder af civile livet siden den amerikanskledede invasion af Irak i marts 2003.

Ifølge de soldater, der har bemandet checkpoints eller kørt i militærkonvojer og på patruljer med høj fart gennem de irakiske byer, kan hærens reglement i Irak ofte koges ned til en enkelt linje: skyd først og spørg senere.

Til The Nation giver de et indblik i hverdagen som soldat i det krigshærgede Irak og fortæller om familier, der blev udslettet af nervøse soldater ved checkpoints. Om fanger, der sidder indespærret selv om alle ved, at en stor del af dem er uskyldige. Om en lille dreng og hans tre æsler, der blev kørt over af en konvoj. Han nåede ikke at komme af vejen, og konvojen havde ordre om ikke at stoppe. Beretningerne fra soldaterne giver en lang række glimt af tragedien i Irak.

Drab på civile

Soldaterne fortæller, at drab på ubevæbnede irakere er så udbredt, at det er blevet en accepteret del af dagligdagen i Irak. Nogle af de interviewede fastholder, at hvert eneste tilfælde indberettes, mens andre siger, at det sker i de færreste sager.

"Man kan rent fysisk ikke foretage en undersøgelse hver gang en civil blev såret eller dræbt, for det sker ofte, og så kunne man tilbringe al sin tid med det," siger den 35-årige reserveløjtnant i marinen Jonathan Morgenstein.

Sergent Dougherty fortæller om, hvordan hun så sin delingsfører skyde en civil iraker. Hun siger, at mange af de amerikanske soldater betragter alle irakere som potentielle terrorister.

"Min delingsførers indstilling var, at vi bliver nødt til at slå dem ihjel her, så vi ikke bliver nødt til at slå dem ihjel hjemme i Colorado," siger hun.

Flere af de interviewede soldater siger, at drab på civile bliver camoufleret ved at lægge et maskingevær af typen AK-47 ved siden af dem for at få det til at se ud som om, de var oprørere.

"Enhver god strisser har et våben med sig, som de ikke skal bruge," siger 26-årige Joe Hatcher.

"Hvis man dræber nogen og de er ubevæbnede, lægger man det ved dem. De irakere, der overlevede at blive skudt, blev fængslet og anklaget for at være oprørere," fortæller han.

Soldater påvirket

Mange af de nu hjemvendte soldater, som The Nation har interviewet, er dybt følelsesmæssigt påvirket af oplevelserne i Irak.

De føler, at det står i modsætning til det billede, der tegnes i medierne og fra officielt amerikansk hold.

"Jeg kan fortælle om, hvor det virkelig tog en drejning for mig," siger specialist Michael Harmon, 24 år.

"Jeg er ude et sted, og der var dette lille buttede toårige barn med små buttede ben. Jeg kigger på hende, og hun har en kugle i benet ... en bombe eksploderede, de skydegale soldater begynder bare at skyde over det hele, og barnet blev ramt. Og dette barn kigger på mig, græd ikke eller noget, kiggede bare på mig. Jeg ved, at hun ikke kunne sige noget. Det kan måske lyde skørt, men det var som om, hun spurgte mig hvorfor. Hvorfor har jeg en kugle i benet? Jeg tænkte, at nu er det nok. Det her er latterligt," fortæller Harmon, der var i Irak i 13 måneder fra april 2003.

Når de amerikanske tropper bevæger sig rundt i Irak, sker det i konvojer. Soldaterne kører hurtigt for at undgå angreb og har af sikkerhedsmæssige årsager ordre om ikke at stoppe. The Nations omfattende interviews giver mange eksempler på, at det har kostet tilfældige civile irakere livet, hvis de kommer i vejen for konvojerne.

Men ikke mindst er det et billede på, hvor lidt kontakt de amerikanske soldater har med befolkningen i Irak. I stedet får frustrationen over at kæmpe mod en usynlig fjende en del af soldaterne til at erklære alle irakere krig.

"Frustrationen over, at vi ikke kunne få hævn over dem, der angreb os, førte til brug af taktikker der tilsyneladende var designet til at straffe den lokalbefolkning, der støttede dem," fortæller sergent Camilo Mejía.Andre fortæller også om stigende fjendtlighed og en udbredt racisme over for irakerne. Den racistiske tone har formentlig spillet en rolle for omfanget af den vold, der er rettet mod den irakiske befolkning.- Der er et racistisk had mod irakere, siger sergent Geoffrey Millard.

"Ved at kalde dem grimme navne er de ikke længere mennesker. De er bare objekter," siger specialist Michael Harmon.

Moralsk stedsans er væk

Journalisterne Chris Hedges og Laila al-Arian, som har foretaget de mange interviews, skriver at de har hørt mange beretninger, der tyder på, at soldaterne havde mistet den "moralske stedsans", og set billeder, der for enkeltes vedkommende giver minder om Abu Ghraib-skandalen. Et billede, som journalisterne har set, viser en amerikansk soldat med en ske i hånden. På billedet gør han mine til at ville spise af den hjernemasse, der flyder ud af hovedet på en død irakisk mand.

En stor del af den bitterhed over for den irakiske befolkning, som ifølge de interviewede soldater har rodfæstet sig hos mange af dem der gør tjeneste i landet, bekræftes i en Pentagon-rapport fra maj.

Her erklærer kun 47 procent af de adspurgte soldater og 38 procent af marineinfanteristerne sig enige i, at civile skal behandles med værdighed og respekt. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her