Læsetid: 1 min.

Avis: Ambassadører bruges i valgkamp

Ifølge Washington Post blev amerikanske partipolitiske spørgsmål berørt på møder, som Det Hvide Hus holdt for diplomater, heriblandt USA's ambassadør i Danmark
USA-s ambassadør i Danmark, James P. Cain, var angiveligt blandt deltagerne i Karl Roves orienteringsmøder.

USA-s ambassadør i Danmark, James P. Cain, var angiveligt blandt deltagerne i Karl Roves orienteringsmøder.

Esben Nielsen

25. juli 2007

Demokraterne beskylder Det Hvide Hus for at bruge amerikanske ambassadører som diplomater for ikke kun USA, men også for præsident Bushs Republikanske Parti op til valget i 2008.

Dagbladet Washington Post skrev i går, at den højtstående Bush-rådgiver Karl Rove har arrangeret orienteringsmøder for blandt andet ambassadører, og at ét fokus var siddende demokratiske kongresmedlemmer, som præsidentens parti satser på at besejre ved valget i november næste år.

Blandt dem, der skal have deltaget i et sådant møde, er den amerikanske ambassadør i Danmark, James P. Cain, anfører avisen.

Cain, en betydelig bidragyder til Bushs valgkamp, skal endda selv have bedt om et møde med Rove, og han orienterede ikke det amerikanske udenrigsministerium om det.

Det er Senatets udenrigsudvalg, der har skaffet adgang til dokumenterne, som Washington Post omtaler.

Sårbare demokrater

Ifølge et brev fra det amerikanske udenrigsministerium forklarede Karl Rove i januar i år på et møde med James P. Cain og fem andre ambassadører i Europa samt en generalkonsul Republikanernes nederlag ved midtvejsvalget kort forinden. På samme møde gav Sara Taylor, Det Hvide Hus' daværende politiske chef, "korrupte" og "selvtilfredse" republikanske kongresmedlemmer det meste af skylden for tilbageslaget. Taylor udpegede 36 sårbare demokratiske kongresmedlemmer, som Republikanerne bør gøre en særlig indsats for at vælte ved valget i 2008.

De syv diplomater var i forvejen på besøg i Washington for at deltage i en konference i udenrigsministeriet.

Det er praksis i USA, at en ny præsident udskifter toppen i landets udenrigstjeneste og udnævner ambassadører, blandt andet på grundlag af loyalitet i valgkampen.

Men Joseph Biden, demokratisk formand for Senatets udenrigsministerium, spørger, om ikke Roves aktiviteter er en politisering af diplomatiet og en overtrædelse af forbuddet mod politisk arbejde, som de fleste føderalt ansatte i USA er omfattet af.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu