Læsetid: 4 min.

Beskyttelse mod farlige kinesiske varer er for ringe

Kinas regering siger, den er begyndt at tage hånd om problemer med livsfarlige produkter, men kinesisk forkæmper for forbrugerrettigheder siger, der skal mere grundlæggende politiske og lovmæssige ændringer til
21. juli 2007

BEIJING - Kvaliteten af kinesiske eksportprodukter er kommet under intens international granskning inden for de sidste måneder med adskillige rapporter om forgiftet mad og medicinskandaler.

Inden for Kinas grænser er farlige varer dog ikke den store nyhed. Kinesiske forbrugere er i årevis blevet bombarderet med fortællinger om problemer med landets medicin og fødevareindustri og livstruende kopivarer.

"Der sker alvorlige krænkelser af forbrugeres rettigheder," siger 34-årige Wang Hai, Kinas mest kendte forkæmper for forbrugerrettigheder, og opremser en lang række eksempler fra giftige fødevarer til falske mobiltelefonbatterier, der sprænger i luften med dødbringende kraft. "Der gøres ikke nok for at beskytte folk," fortsætter han.

Tynget af international kritik har Beijing nu annonceret skrappere retningslinjer for at sikre specielt fødevarers standard.

"Den kinesiske regering er begyndt at tage hånd om de fundamentale problemer relateret til fødevaresikkerhed," sagde Li Changjiang, minister for produktsikkerhed, på en pressekonference i går.

Han annoncerede, at regeringen havde inddraget forretningslicensen fra adskillige firmaer, der har været involveret i skandaler i udlandet. Det inkluderede et firma, som under falsk varebetegnelse har eksporteret et dødsensfarligt sødemiddel, der har dræbt over et halvt hundrede personer i Panama. Og et firma, der har solgt forgiftet gluten, som tog livet af en del kæledyr i Nordamerika.

"Jeg tror, at kvaliteten af produkterne fra langt størstedelen af fødevareproducenterne er garanteret," sagde Li dog. Men regeringen har for nylig selv publiceret en undersøgelse, der viser, at næsten 20 procent af de forbrugsvarer, som er til salg i Kina, er under standard, og for få uger siden indrømmede den, at omfanget ikke begrænser sig til enkeltstående tilfælde.

Ignorerer rettigheder

Wang Hai mener, at mange af Kinas største producenter også er begyndt at fremstille ringere produkter for at skrue profitten i vejret. Han finder, at det er op til regeringen at fremlægge større juridiske og politiske ændringer, hvis problemet skal kommes til livs.

Han siger, at problemerne ikke kan blive løst, som situationen er nu med en for svag forbrugerlov, ringe håndhævelse, for lave straffe og manglende ressourcer til bureauerne, der skal beskytte konsumenter.

"Der er ingen tvivl om, at centralregeringen ønsker at beskytte forbrugerne," siger Wang.

"Men lokalregeringer er mere interesserede i at beskytte firmaerne, da de er under pres for at generere vækst, skatteindtægt og jobs, så de ignorerer ofte forbrugerrettigheder."

Dødsstraf ikke nok

Ifølge Wang skal der også ruskes gevaldigt op i det system, som skal teste og overvåge produktsikkerheden.

"For tiden er det firmaerne selv, der står for hovedparten af testene," siger han.

"Systemet er for meget i producenternes favør."

Beijings til dato mest klare signal om, at regeringen for fremtiden vil slå hårdt ned for at sikre produkters standard, var den nylige henrettelse af den tidligere leder af bureauet for medicin og fødevarer, der var dømt for at have godkendt falsk medicin for bestikkelse.

"På kort sigt skaber det tilfredshed i befolkningen, at en embedsmand er blevet straffet for misbrug," siger Wang, "men på længere sigt er hans død ikke nok til at genoprette folks tillid til systemet."

For Wang er det dog et positivt tegn, at kinesere er blevet modigere til at stå på deres ret som forbrugere. Men et stort mod er også nødvendigt, understreger han. Firmaer truer ham regelmæssigt, og han kan fortælle adskillige historier om personer, der er blevet tæsket, fængslet og oven i købet dræbt pga. deres klager over produkter til producenter eller sælgere.

Udlandets fokus på problemet kan dog, ifølge Wang, vise sig udslagsgivende:

"Opmærksomheden og presset fra udlandet er positivt, da det kan tvinge firmaer til at forbedre deres produkters kvalitet, og det er en motivation for regeringen til at skride til handling."

Beijing har dog vist sig mindre begejstret for det negative fokus på kinesiske produkter og anklager udenlandske medier for at overdrive faren ved kinesiske produkter.

"Dette har alvorlig skadet kinesiske produkters image, har været en enorm forhindring for kinesisk eksport og har forårsaget store tab," sagde en talsmand fra regeringen denne uge. Senest er kinesisk tandpasta, der menes at indeholde en gift, der kan forårsage nyresvigt, blevet taget af hylderne i Nord- og Sydamerika, Europa og Asien.

Grundløs hetz

I denne uge advarede Beijing også USA, der har afvist adskillige leverancer af kinesiske produkter, mod at føre en 'grundløs hetz'.

"At overdrive, komplicere eller politisere et problem er uansvarligt og vil ikke gøre det nemmere at finde en løsning," hed det i en meddelelse fra Kinas ambassade i USA.

Den påpegede samtidig, at USA selv har problemer med kontamination af lokalt producerede kødvarer. Beijing har for nylig beslaglagt forsendelser af amerikansk kød, men nægter, at det er en hævnakt for Washingtons forbud mod import af bl.a. kinesiske fiskeprodukter.

Generaldirektøren for verdenssundhedsorganisationen WHO, Margaret Chan, sagde denne uge, at Kina ikke alene skal kritiseres for sin fødevaresikkerhed, men at det er et problem, som både rige og fattige lande skal tackle gennem bedre regulering. Hun sagde, at FN-organet modtager omkring 200 rapporter om inficerede fødevarer hver måned fra de 193 medlemslande.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu