Baggrund
Læsetid: 2 min.

Bosættere på sommerlejr

Mens verden interesserer sig for Gaza er Vestbredden fuld af nye udviklinger - i al ubemærkethed
Ortodokse jøder lærer i deres sommerferie at besætte nyt land ved at anbringe telte eller containere som en begyndelse.

Ortodokse jøder lærer i deres sommerferie at besætte nyt land ved at anbringe telte eller containere som en begyndelse.

Oded Balilty

Udland
19. juli 2007

TEL AVIV - Når nogen siger, at det ikke er nogen skade til at unge også lærer noget i deres sommerferie, tager den israelske bosætterbevægelse det helt bogstaveligt. Mens resten af den israelske ungdom tager til stranden, slår tiden ihjel foran tv'et eller tager på uforpligtende spejderlejr, har de på Vestbredden skabt et helt specielt tilbud til den lokale jødiske ungdom. Man kan tage på sommerlejr, hvor man lærer at bygge en bosættelse.

Det drejer sig om de såkaldte bosætterudposter. Det er de helt små steder, som bliver placeret på en bakketop helt uden de israelske myndigheders viden eller godkendelse, men altid i håbet om at opnå denne godkendelse, for derefter at få status som decideret bosættelse. Der er godt 100 af slagsen, og fordi de alle ligger under for et stort pres fra myndighederne, består flere af dem ikke af andet end et par ubeboede skibscontainere.

"Bevægelsen har tilsyneladende besluttet at udnytte situationen til at styrke steder som disse," siger Drot Etkes, der står i spidsen for overvågningen af bosættelserne hos organisationen Fred Nu.

"Situationen er, at al politisk opmærksomhed er rettet mod Hamas på Gazastriben og mod Mahmoud Abbas' forsøg på at overleve på Vestbredden. Bosætterne lever i ubemærkethed, og det benytter de til ny aktivitet."

I denne sommer er der fem aktivistkurser af slagsen. Med respekt for deltagernes religiøsitet er der to lejre for piger og to for unge mænd, og de er alle placeret i Vestbreddens ideologiske kerneland, nemlig omkring de palæstinensiske byer Hebron og Nablus, hvor de mest radikale bosættelser ligger i forvejen. På hvert sted bliver deltagerne instrueret i, hvordan man hurtigt, og uden at det israelske militær opdager det, får en bygning op at stå i det stenede landskab. De lærer at tænke strategisk, og i forløbets mere teoretiske del bliver der trukket på bosætterbevægelsens rigelige ideologiske og aktivistiske erfaringsgrundlag.

Træning i nærkamp

"Det følger i en gammel tradition, hvor man oplærer næste generation til at videreføre arbejdet," siger Drot Etkes.

Sideløbende med de praktiske gøremål og den ideologiske oprustning, bliver sommerlejrdeltagere i, hvad trendsættende amerikanere i øvrigt og helt uden sammenhæng har taget til sig under navnet krav maga. Ordene er hebraisk, og betyder slet og ret nærkamp. Det er en militært udviklet kampform, som de unge bosættere bliver optrænet i for at kunne forsvare deres sted, når militær og politi som forventet kommer for at fjerne dem.

"Lejrlederne er eksperter i at bygge i området og i nærkamp, de er mønsterborgere i bevægelsen," siger en repræsentant for bosætterne.

For at ingen skal være i tvivl om sommerlejrens kvalitetsniveau, påpeges det i flere sammenhænge, at initiativtagerne er to af bosætterbevægelsens helt store koryfæer. Den ene er Daniella Weiss, der i dag er borgmester i den store bosættelse Kedumim og i sin ungdom var med til at grundlægge de første bosættelser i Samaria, bosætternes navn for den nordlige del af Vestbredden. Og den anden er rabbiner Moshe Levinger, der i påsken 1968 stod i spidsen for den allerførste bosættelse i hjertet af Hebron, hvor han stadig bor.

Det kan med andre ord næppe blive bedre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her