Læsetid: 2 min.

Dansk fabrik køber for 4,5 mio kr. tang i Tanzania

Verdens tredjestørste fabrik for stivelse udvundet af tang ligger i Danmark. CP Kelco har 30 lokalt ansatte på Zanzibar, men de betaler den fastsatte takst på tang til kvinderne, siger den globale indkøbchef
Udland
21. juli 2007

LILLE SKENSVED - 2.500 ton tørrede tangtotter som tanzanianske kvinder på adskillige steder langs kysten på øen Zanzibar samler, ender hvert år på CP Kelcos fabrik i Lille Skensved vest for Køge. De fattige kvinders arbejde er 4,5 mio. kr. værd. Det er, hvad CP Kelco betaler for at aftage en stor del af øens samlede tangproduktion.

Men CP Kelkcos direktør for global indkøb, hollænderen Nico Lankhuizen afviser, at kvinderne er ofre for globalisering eller bliver underbetalt:

"De kvinder klager sig altid! De lyver, hvis de siger, de kun tjener 25 kr. om måneden - eller også arbejder de ikke. Jeg har selv flere gange været ude på de 10 steder, hvorfra vi køber tang direkte, og de får en fast kilopris, der er fastsat af regeringen, på to kr. pr kg. Hvis de samler 100 kg soltørret tang, så kan de altså tjene 200 kr. Og det kan de sagtens samle på en måned. De ville da ikke arbejde, hvis de kun tjente 25 kr," understreger Nico Lankhuizen fra CP Kelco, Danmark.

Kan tjene det dobbelte

Hans tal stemmer overens med Verdensbankens og de lokale myndigheders angivelser af priserne. At kvinderne kan tjene mindst 50 dollar (275 kr.) om måneden.

"Hvis de virkelig hænger i og plukker tang ved de to daglige gange lavvande, kan de tjene mere, måske det dobbelte. Og det gør nogen," siger CP Kelcos direktør for global indkøb Lankhuizen til Information.

"Vi har 30 lokalt ansatte på lønningslisten. Teknikere og opkøbere, som lokalt tager direkte ud til kysten og køber tangen af kvinderne. De brokker sig over priserne, men prisen er i dag på Zanzibar altså lige så høj som samme tang fra Indonesien og Filippinerne."

Nico Lankhuizen oplyser, at fabrikken i Danmark aftager helt op mod en trejdedel af Zanzibars samlede tangproduktion, 2.500 ton til en værdi af 4,5 mio. kr. betalt lokalt. Prisen er uden fragt til Lille Skensved, der skal lægges overni.

Fabrikken er verdens tredje største pektin- og carrageenan (tangstivelse) fabrik under den amerikanske Huber-koncern, og 98 pct. af produktionen eksporteres. 420 medarbejdere er beskæftiget inden for bl.a. produktion, forskning og salg herhjemme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her