Læsetid: 4 min.

Dansk genbrugstøj skader lokale afrikanske producenter

To afrikanske lande har allerede sagt stop. Alligevel sælges danskernes brugte tøj stadig på afrikanske markedspladser
Den norske rapport opfordrer til at genbrugstøj først og fremmest sælges i landet, hvor det er købt og ikke eksporteres med fare for, at det ender på afrikanske markeder og underminerer den lokale produktion.

Den norske rapport opfordrer til at genbrugstøj først og fremmest sælges i landet, hvor det er købt og ikke eksporteres med fare for, at det ender på afrikanske markeder og underminerer den lokale produktion.

Udland
16. juli 2007

Danskernes klædeskabe er fyldte. Alligevel køber vi i gennemsnit 13 kilo tøj om året, hvilket svarer til 65.ooo tons på landsplan. Og når der skal ryddes ud i sidste års modelevn, ender det i genbrugscontainere, hvilket umiddelbart lyder positivt. Men det er det ikke altid. Det brugte tøj ender på afrikanske markedspladser, hvor det udkonkurrerer den lokale tøjproduktion. Det konkluderer ny norsk rapport fra organisationen 'Fremtiden i vores hænder'.

I samme periode, som eksporten af tøj til Afrika fra de rige industrilande er vokset, har den afrikanske tekstilindustri oplevet en kraftig tilbagegang med tab af titusindevis af industriarbejdspladser over hele kontinentet. Rapporten konkluderer, at "meget tyder på, at den kraftige stigning i import af genbrugstøj er en af de faktorer, som har bidraget til nedgang i den lokale tøjproduktion".

Dette understøttes blandt andet af afrikanske fagforeninger i tekstilbranchen, som har klaget over, at importen af brugt tøj fra Vesten udkonkurrerer den lokale produktion.

En af de største genbrugstøjseksportører i Norge er Ulandshjælp fra folk til folk (UFF).

Hvor ender tøjet?

Organisationen hævder selv, at kun en meget lille del af normændenes brugte tøj ender i Afrika. Og at det desuden ikke skader den afrikanske tekstilindustri.

Det samme siger Lars Peter Pendrup, formand for UFF i Danmark, da Information spørger, hvor det danske tøj ender henne.

"Det danske tøj kommer slet ikke til Afrika. Tøjet bliver solgt på internationale tøjmarkeder, hvor prisen er bedst," siger han.

Tidligere blev tøjet sorteret i Danmark og derefter sendt til opkøbere i Afrika, hvor det blev solgt på lokale tøjmarkeder.

"Det gør vi ikke længere, men ikke fordi, at det ødelagde det lokale markede. Vi stoppede med det, fordi det fordi det ikke kunne betale sig rent økonomisk. Priserne lå langt under de internationale markedspriser," siger Lars Peter Pendrup.

I dag sælger UFF tøjet til opkøbere i Østeuropa ligesom deres norske kolleger gør det. Men ifølge rapporten gør det ikke den store forskel. Tøjet ender nemlig stadig i Afrika.

Rapporten konkluderer:

"Det stemmer, at meget lidt af tøjet går direkte til Afrika. Men når vi går ind i eksporttallene fra landene som tager imod norsk genbrugstøj, ser vi imidlertid at der er en betydelig handel på kryds og tværs i Europa og at det er meget sandsynligt, at meget af det til slut ender i afrikanske lande".

Den danske formand for UFF er dog stadig overbevist om, at tøjet ikke ender på en afrikansk markedsplads.

"Vi ved, at dem vi sælger det til i Østeuropa sælger det videre i Østeuropa," siger den danske formand for UFF.

- Hvordan kan du vide det?

"Det ved jeg fordi vi kender dem, vi handler med i Østeuropa".

- Tilsyneladende ender en del af det brugte tøj UFF i Norge sælger til opkøbere i Østeuropa i Afrika?

"Hvad de gør i Norge ved jeg ikke. Jeg ved, hvordan vi gør det i Danmark," siger Lars Peter Pendrup.

Sektionschef i Dansk Røde Kors, Erik Hove, fortæller at Røde Kors også sælger danskernes brugte tøj i Europa, i øjeblikket i Belgien og Polen, men han har anderledes forventninger til, hvor tøjet havner i sidste ende.

"Vi handler med uafhængige selvstændige forretningsdrivende, og jeg kan ikke forestille mig andet, end at de handler med Afrika, da det er det største markede," siger han.

Det vurderes dog fra Røde Kors, at der er flere positive end negative aspekter ved tøjeksporten til Afrika.

"Bliver vi klogere og finder ud af, at vi gør mere skade end gavn, så vil vi finde på noget nyt," siger Erik Hove.

Flere afrikanske lande har taget et valg. Eller rettere sagt et fravalg: I Mozambique og Tanzania er import af genbrugstøj forbudt.

Genbrugstrend

UFF i Danmark har ikke længere genbrugsbutikker i Danmark, da det ikke kunne betale sig rent økonomisk. Den norske rapport opfordrer ellers til at genbrugstøj først og fremmest sælges i landet, hvor det er købt.

"Vi opfordrer forbrugerne til at købe mindre tøj af højere kvalitet, der sjældnere skal skiftes ud. Vi opfordrer også til at købe mere brugt tøj, så aktørerne i branchen, får mindre behov for at eksportere," står der i rapporten.

Erik Hove bakker op om konklusionen, men mener ikke, at det er en opgave Røde Kors kan påtage sig.

"Meget af tøjet kan vi af forskellige årsager ikke sælge i Danmark, og så er det jo fint at det kan blive brugt andre steder," siger han.

Røde Kors har genbrugsbutikker over hele Danmark og eksporterer derudover 4-5.000 ton tøj om året, hvilket giver et udbytte på mere end 20 mio. kroner om året.

"Dem bruger vi på folk, der virkelig trænger," siger han.

Når danskerne fylder containere op med brugt tøj, går noget af det også direkte til nødhjælp, uden at blive en del af det store genbrugsmarkede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her