Læsetid: 3 min.

Diplomatisk krig mellem London og Moskva

Putin truer med 'alvorlige konsekvenser' efter at Storbritannien har udvist fire russiske diplomater som reaktion på et russisk nej til udlevering af mordmistænkt
Udland
18. juli 2007

Storbritanniens regering forberedte sig i går på skarpe reaktioner fra Rusland, efter at den mandag lod udvise fire russiske diplomater i protest mod præsident Vladimir Putins afvisning af at udlevere Andrej Lugovoj - den hovedmistænkte for mordet på den Putinkritikske tidligere KGB-agent Alexandr Litvinenko.

Striden om Lugovoj har kastet Storbritannien ud den værste diplomatiske krise i forholdet til Rusland siden Sovjetunionens sammenbrud i 1991. Men Gordon Brown-regeringens nye udenrigsminister, David Miliband, står fast på, at Storbritannien ikke havde andet valg end at sende, hvad han betegner som "et klart og passende signal".

Scotland Yards politiefterforskere har i deres seneste rapport konkluderet, at der er tilstrækkeligt grundlag til at sigte Andrej Lugovoj for mordet på den russiske eksspion Alexandr Litvinenko, der sidste år fik britisk statsborgerskab. Scotland Yard har fastslået, at Litvinenko indtog en dødbringende dosis af den radioaktive isotop polonium-210 i en kop te, han drak under sit møde med Lugovoj på et hotel i London. Forekomster af polonium-210 måltes endvidere på de fly, hvori Lugovoj fløj til og fra Londons Heathrow-lufthavn.

Hvilke fire diplomater udvisningen vil komme til at omfatte, ligger endnu ikke fast, men Miliband gjorde klart, at Storbritannien indtil videre trækker sig ud af igangværende forhandlinger om at lette visa-restriktionerne mellem de to lande. Han understregede, at Storbritannien desuden ville søge opbakning blandt sine partnere i EU og ville forlange Lugovoj arresteret og udleveret, hvis denne skulle rejse til et tredjeland.

'Alvorligste følger'

"Londons holdning er amoralsk," udtalte Mikhail Kamynin, talsmand for det russiske udenrigsministerium i Moskva.

"Briterne må indse, at når de britiske myndigheder iscenesætter så provokerende handlinger, så vil det afføde et svar, som nødvendigvis må få de alvorligste følger for de russisk-britiske relationer."

Premierminister Gordon Brown har ikke tænkt sig at undskylde. Til avisen Daily Telegraph siger han:

"Jeg håber, at det vil blive forstået i andre dele af verden, at vi ikke er parate til at tillade, at der opstår en lovløs situation i London, fordi vi ikke er rede til at skride ind."

Rusland forventes at gøre gengæld ved at udvise et lignende antal britiske diplomater i Moskva - bliver antallet højere, vil dette kunne udløse en yderligere runde af udvisninger af russiske diplomater fra London. Moskva vil formentlig også søge at lægge pres på britiske selskaber og restriktioner på indrejse for britiske forretningsmænd.

Lugovoj siger til The Daily Telegraph, at han er forfærdet over den britiske udenrigsministers beskyldninger og anklager Scotland Yard for at have sjusket med deres efterforskning.

"Jeg vil gerne endnu en gang understrege, at jeg intet havde at gøre med mordet på Litvinenko, og påstanden om, at efterforskningen har været kvalificeret og grundig, er løgn. Jeg er kun mødtes en gang med Scotland Yard for svare formelt på 25 spørgsmål, og siden har jeg intet hørt fra dem."

Ifølge Europa-konventionen har Rusland ret til at nægte udlevering af landets egne statsborgere. Storbritannien har til gengæld ret til så at kræve Lugovoj retsforfulgt i Rusland - noget den britiske anklagemyndighed har afvist. Rusland har også henvist til, at landets forfatning umuliggør udlevering af egne statsborgere. I den russiske regering og regeringstro medier har det især vakt raseri, at dette argument intet indtryk har gjort i Storbritannien. I avisen Vedomosti citeres således politilogen Boris Makarenko for denne udtalelse:

"Storbritanniens forslag om, at vi skal ændre vores forfatning af hensyn til Litvinenko-affæren, er en horribel magtarrogance, der minder om noget fra kolonitiden."

Den konservative britiske parlamentariker Sir Malcom Rifkind, der var udenrigsminister i 1996, forrige gang Storbritannien udviste russiske diplomater, siger til BBC, at det fra starten af har været helt usandsynligt, at præsident Putin, der selv er tidligere KGB-agent, nogensinde ville tillade Lugovojs udlevering. Han siger dog:

"Det er meget vigtigt, at russerne forstår, at der er en pris at betale, når de opfører sig på denne måde, og at prisen er pinlig udskamning og alt det besvær, som udvisning af diplomater medfører."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her