Læsetid: 4 min.

Fillons taktiske regering

Med ligevægt mellem kvinder og mænd, en økologisk vicepremierminister og en socialistisk udenrigsjoker er den nye franske regering i stilling til at føre højrefløjen mod overvældende sejr ved parlamentsvalget om en måned
Udland
22. maj 2007

"De snakkede om det, men vi har gjort det."

Den nye franske premierminister, François Fillon, 53, var tydeligvis stolt, da han præsenterede sin stramme, men bredtfavnende regering som afslutning på sidste uges hektiske præsidentindsættelse.

Den første regering under præsident Sarkozy, der blev præsenteret på Elyséepalæets trappe, favner først og fremmest over den midte, de franske vælgere i så høj grad bejlede til under den forgangne valgkamp.

Det største scoop er indlemmelsen af socialisten Bernard Kouchner som udenrigsminister. Den 67-årige grundlægger af Læger Uden Grænser og tidligere minister under Mitterrand, er en af Frankrigs populæreste politikere. Kouchner, der altid har talt for retten til af humanitære grunde at gribe ind i andre landes politik, var en af de få franske politikere, der ved Irakkrigens begyndelse forsvarede et indgreb. Under valgkampen stod han ved Ségolène Royals side, men forklarede i weekenden i Le Monde sin overraskende accept af en post i en borgerlig regering med, at "fransk udenrigspolitik hverken er højre eller venstreorienteret". Han blev dog prompte ekskluderet fra socialistpartiet.

Udover dette for socialistpartiet nærmest ydmygende træk, indfrier den nye Fillonregering også en række af Sarkozys valgløfter.

Ligestilling

Med kun 15 ministre, heraf syv kvinder, begrænser regeringen bureaukrati og indfører ligestilling. Ganske vist bringer fire mandlige viceministerposter og en højkommissær den kønslige ligevægt tilbage i mere vante gænger, men signalet er tydeligt.

Den tidligere forsvarsminister Michèle Alliot-Marie, 60, bliver Frankrigs første kvindelige indenrigsminister. En post Sarkozy selv med hård hånd bestred i tiden op mod sin kampagne. Den politiske komet, juristen og andengenerationsindvandre-ren Rachida Dati, 42, der under valgkampen gjorde sig bemærket som Sarkozys talskvinde, er blevet belønnet med justitsministeriet.

Mindre spektakulært, men ikke mindre taktisk er valget af regeringens nummer to, den tidligere borgerlige regeringsleder Alain Juppé, 62. Sarkozy havde, ligesom andre spidskandidater, underskrevet den populære fjernsynsøkolog Nicolas Hulots 'økologiske pagt', og dermed et løfte om at regeringens nummer to skulle være minister for økologi og bæredygtig udvikling.

Og Alain Juppé er netop de sidste to år sprunget ud som forsvarer for jordklodens helbred. Juppé var i mange år præsident Chiracs kronprins, men i 2004 satte en betinget dom, med et års manglende valgbarhed, stopper for karrieren.

Dommen vedrørte den ulovlige finansiering af Chiracs RPR-parti i 80'erne, og Alain Juppé drog i eksil i Quebec. Her blev den erfarne politiker omvendt til økologi og er nu tilbage og slår sine nye bæredygtige folder i Fillonregeringen.

Mens Alain Juppé både sikrer chiracianernes tilslutning og lægger en dæmper på de grønne, er der til gengæld kun en centrist i regeringen. Forsvarsministeriet er indtaget af Hervé Morin, 45, centristen François Bayroud nærmeste medarbejder, der i modsætning til denne tilsluttede sig Sarkozy ved anden runde af præsidentvalget.

Men også andre kort er sikkert placeret af forhandleren François Fillon, der i Sarkozys slogan "et roligt brud" siges at være den rolige. Det var således Fillon, der i Raffarin-regeringen i 2003 fik gennemført den højst kontroversielle pensionsreform. I skuffelse over Chiracs manglende taknemmelighed tilsluttede Fillon sig Sarkozy.

På trappen foran Elyséepalæet, hvor regeringen blev præsenteret, faldt Kouchner straks i fortrolig samtale med den nye finans- og arbejdsminister, Jean-Louis Borloo. De to har en enorm popularitet tilfælles. Borloo, der er radikal, havde sat en række sociale betingelser for at sidde i regering med Sarkozy. I den afgående regering var han socialminister og iværksatte en plan om 'social sammenhængskraft'.

Om denne sammenhængskraft også er på dagsordenen i det så omstridte nye ministerium for Indvandring, integration og national identitet vil tiden vise. Opgaven løftes af Sarkozys trofaste medarbejder Brice Hortefeux.

Kulturministeriet gik som forventet til Christine Albanel, 51, der også er regeringens ordfører, sikre UMP-damer som Roselyn Bachelot, 60, og Christine Boutin,63, bliver henholdsvis sundheds- og boligministre, mens nye ansigter kommer til. Valerie Pecresse, 39, skal tage sig af det ømfindtlige forskningsområde og Xavier Darcos, 59, af det altid eksplosive undervisningsministerium. Martin Hirch, 43, direktør for den nyligt afdøde Abbé Pierres Emmaüsorganisation stråler helt for sig selv som højkommissær for kampen mod fattigdom.

Socialistisk græmmelse

For de socialister, der fredag sad foran skærmen, var der grund til græmmelse. Udover Kouchner stod Eric Besson på trappen. Han skiftede lejr under kampagnen med en voldsom pamflet mod Royal og er nu viceminister 'for overvågning af den offentlige politik'.

En af parret Royal og Hollandes nærmeste venner, Jean Pierre Jouyet, har takket ja til at blive viceminister for europæiske anliggender.

I løbet af weekenden var der roser fra højrefløjen, mens venstrefløjen udspyede advarsler om forræderi og manipulation. Regeringen synes skræddersyet til at tækkes vælgerne ved det kommende parlamentsvalg. Søndag bifaldt næsten 70 procent vælgerne ifølge meningsmålinger den nye regering. Der i øvrigt i sin helhed var klædt i sort, hvidt og gråt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her