Nyhed
Læsetid: 5 min.

De hvide skred, de sorte græd

Den største naturkatastrofe i USA's historie viser, at meget lidt har ændret sig for USA's fattige
Udland
5. september 2005

NEW YORK - Folk, som kender topografien i New Orleans, den geografiske og den sociale, er ikke det mindste i tvivl om, at når byen i de kommende uger får opgjort sine tab, vil hovedparten af ofrene for orkanen Katrina vise sig at være fattige sorte.

Og hvis de tusindvis af timers live-tv fra New Orleans oversvømmede gader, som amerikanerne er blevet præsenteret for i denne uger kan bruges som sandhedsbevis, er der noget om snakken:

Det var sorte, som vinkede desperat fra tagene i det hårdest ramte område i the Ninth Ward, byens fattigste og lavestliggende kvarter.

Det var sorte som fra tilskuepladserne i Louisiana Superdome bad om vand, mad, sikkerhed og en erkendelse fra den lokale eller føderale regering om, at de eksisterede og havde krav på hjælp til at overleve den værste naturkatastrofe i USA's historie.

Det var lig af sorte mennesker, som flød rundt i New Orleans gader.

Festligste by

Som sådan afviger tragedien ikke hverken fra byens nyere eller tidligste historie, hvor de rige (hvide) slog sig ned i de højereliggende områder i omkring byen og i forstæderne, mens de fattige (sorte) fandt deres hjem i downtowns lavtliggende kvarterer.

"Det illustrerer rimeligt klart hvem, der bliver overladt til sig selv i vores samfund," sagde sociolog ved Harvard University, Christopher Jencks, i går til New York Times.

Jencks forklarer, at han blev forbløffet over, hvor overrasket han selv blev over billederne fra New Orleans.

"Måske er det bare en over-tydelig version af noget, jeg egentlig godt vidste i forvejen. At de mennesker, som ikke slipper ud, som ikke har ressourcerne, eller som ikke troede på advarslerne, er sorte. Det er ikke i strid med mit billede af det amerikanske samfund, men det er i strid med det amerikanske samfund, som jeg gerne så det," siger Jencks.

Selv om New Orleans er kendt som en af de festligste byer i USA, så 'the Big Easy', som byen også kaldes, et skoleeksempel på det amerikanske sydens fattigdom og de sociale tilstande, den bringer med sig.

27 procent fattige

En undersøgelse fra 2000 viste, at 27, 4 procent af New Orleans' borgere lever under den officielle fattigdomsgrænse, og man behøver ikke bevæge sig mere end blot et par gader fra festaberne i det Franske Kvarters Bourbon Street, før den urbane slum og USA's farligste kvarterer melder sig. Først for ganske nylig er New Orleans sluppet af med sin førsteplads blandt USA's byer med flest mord per indbygger.

Men den beskedne positive udvikling har ikke kunnet afværge, at downtown New Orleans er mere race- og klasseadskilt end nogensinde.

Den hvide middelklasse er flyttet mod nord og vest, til de billedskønne bakker ved Lake Ponchartrain og til Jefferson Parish, som måske er bedst kendt for politikeren David Duke, et tidligere medlem af Ku Klux Klan, som fik over halvdelen af Louisianas hvide stemmer, da han stillede op til guvernørvalget i 1991.

New York Times' reporter, Jason DeParle mindes at allerede, da han kom til New Orleans for 20 år siden, fik han et mistroisk og ringeagtende blik, da han spurgte en sort bargæst, om han var fra downtown eller en forstad. (To-trediedele af byens befolkning er sort.)

"Hvide mennesker bor ikke i New Orleans, svarede han mig med et blik, der sagde: 'hvor fanden har du været?'"

Under flugten fra vandmasserne endnu før orkanen Katrina ramte, var det også de sorte, der trak det korteste strå, fordi den fortrinsvis foregik i bil. Ca. 15 procent af New Orleans og omegns hvide havde ingen bil at evakuere sig selv i; for sorte var det hele 35 procent, der stod uden transport.

"Evakueringsplanen var faktisk baseret på at køre folk ud af byen," siger Craig E. Colten, som er geolog ved Louisiana State University og ekspert i byens sårbare geografi.

"De havde ingen busser, og de havde ingen tog. Ude vestpå siger de, at 'vand løber i retning af pengene', men i New Orleans løber vandet væk. Det er de bemidlede folk med ressourcer, som har kontrol over, hvor drænrørene lægges, og de har altid valgt at bo i de højereliggende egne. Så folk i de lavestliggende områder blev ramt hårdest," siger Colten.

Evakueret - og skudt ned

Som ugen gik blev det samtidig mere og mere klart, dels at katastrofens omfang var langt større end først antaget, dels at New Orleans var uhyggeligt dårligt forberedt og de føderale myndigheder uendeligt langsomme til at reagere.

De tusinder af mennesker som havde taget imod et tilbud om at blive evakueret til New Orleans stadion, Superdome, fandt i ugens løb ud af, at der ingen plan fandtes for, hvordan de skulle få vådt eller tørt under opholdet, og ingen gjorde noget ved det, heller ikke da superdome løb tør for begge dele, toiletterne løb over og folk døde på tilskuerpladserne, om ikke af sig selv, så skudt ned af desperate, bevæbnede medborgere.

Som byen sank dybere og dybere ned i en situation uden mad, drikke og lægehjælp, for slet ikke at tale om lov og orden, blev byens borgmester mere og mere rasende for til sidst at bryde grædende sammen i et radiointerview:

"Jeg skal bruge forstærkninger nu, jeg skal bruge tropper og 500 busser. Jeg hørte i en af pressekonferencerne, at de (statens Louisianas myndigheder) opfordrede skolebuschauffører til at komme hertil og køre folk ud. Jeg tænkte: hvad snakker de om? Tager de gas på mig. Det her er en national katastrofe. Skaf hver eneste Greyhound bus i landet og sørg for at de får røven til New Orleans. De går i små sko, og det her en kæmpe kæmpe kæmpestor katastrofe. Jeg har 20.000 mennesker ovre i kongrescentret, og det hele er ved at falde fra hinanden."

På internettet kunne man læse rasende blogs, som også undrede sig over, hvorfor kun sorte lod til at være strandet i New Orleans.

"Er det virkelig det som borgerrettighedsbevægelsens pionerer kæmpede for? Et samfund hvor mange sorte er ligeså fastlåste og fangede af deres fattigdom, som de var af lovene om raceadskillelse," skrev Mark Naison, som underviser i urbane studier ved New York University, Fordham.

Selv konservative Fox News, der i reglen udviser ekstrem forsigtighed med at kritisere myndighederne, særligt dem, som administreres af republikanere, kunne ikke komme uden om, at Amerikas uligheder nu i en uge var blevet sendt med satellit til hele verden.

Reporter Shepard Smith forklarede, at "byens bedst bemidlede forlod byen umiddelbart før eller umiddelbart efter orkanen". Han behøvede ikke sige noget om de fattige. Alle kunne selv se på billederne, at de var blevet overladt til vandmasserne og deres egen skæbne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her