Læsetid: 1 min.

Indien står foran at få sin første kvindelige præsident

Pratibha Patil ser ud til at ville blive Indiens første kvindelige præsident. Knap 4900 parlamentsmedlemmer rundt om i Indien afgav torsdag deres stemmer
Udland
20. juli 2007
72-årige Pratibha Patil står til at blive Indiens første kvindelige præsident.

72-årige Pratibha Patil står til at blive Indiens første kvindelige præsident.

Ajit Solanki

Indien stod torsdag foran at få landets første kvindelige præsident. Allerede inden valgkollegiet havde afsluttet afstemningen, erkendte det ledende oppositionsparti af hinduistiske nationalister, at deres kandidat havde tabt valget.

"Pratibha Patil vinder. Hun er nu den kommende præsident," sagde et ledende medlem af Bharatiya Janata-partiet (BJP) inden valgkollegiet, bestående af 776 forbundsparlamentarikere og 4120 lokalparlamentarikere lukkede for afstemningen.

Den 72-årige Pratibha Patil, der er kandidat for regeringskoalitionen, var forinden anset for den sandsynligste vinder. Hendes eneste modkandidat til den altovervejende ceremonielle præsidentpost var Indiens siddende vicepræsident, den 84-årige Bhairon Singh Shekhawat, der støttes af BJP. Afstemningen i parlamentsbygningerne rundt om i Indien fandt sted under store sikkerhedsforanstaltninger, oplyser lokale medier. Indiens premierminister, Manmohan Singh, og lederen af det regerende Kongresparti, Sonia Gandhi, var blandt de første til at afgive deres stemmer i parlamentet. Begge støtter Patil og siger, at en stemme på hende er en stemme for kvindernes ligeberettigelse. Det endelige resultat af valget ventedes at foreligge lørdag.

Bitter valgkamp

Valgkampen har været bitter. Oppositionen har beskyldt Patil for at være moralsk anløben. Hun hævdes at have brugt sin politiske indflydelse til at holde hånden over sin bror i forbindelse med en drabssag, for på lignende vis at have beskyttet sin mand i forbindelse med en selvmordsskandale og for at være indblandet i en række finansielle svindelsager. Selvom Patil, der er guvernør i delstaten Rajasthan, har afvist alle beskyldningerne, forventes det, at præsidentkandidater er hævet over selv den mindste skandale. Den slags beskidte præsidentkampagner er helt ny. Det er en ny bundrekord, siger den politiske analytiker Mahesh Rangarajan. Indiens førende nyhedsmagasin, India Today, er gået så vidt som til på sin forside at kalde Pratibha Patil for 'Den Pinlige Valgmulighed'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her