Læsetid: 4 min.

Iraks politikere ferierer på sammenbruddets rand

Mens parlamentet er gået på en måneds ferie, truer sunni-koalition med i dag at forlade regeringen, mens den shiitiske premierministers egne forsøger at få ham fjernet. Det Hvide Hus vrider hænder
De irakiske parlamentarikere er gået på en månedlang sommerferie. Det sker, mens der hersker kaos i Bagdad og premierminister Nouri al-Malikis (til venstre i billedet) regering er på sammenbruddets rand

De irakiske parlamentarikere er gået på en månedlang sommerferie. Det sker, mens der hersker kaos i Bagdad og premierminister Nouri al-Malikis (til venstre i billedet) regering er på sammenbruddets rand

Talal Mohammed

Udland
1. august 2007

"Vi har to ure - Bagdad-uret og Washington-uret," sagde for nylig Mahmoud Othman, ledende kurdisk medlem af Iraks parlament, til avisen Los Angeles Times.

"Det har været tilfældet hele tiden. Washington har presset irakerne til at gøre tingene på en måde, der passer dets dagsorden," tilføjede Othman.

Denne manglende synkronisering bekræftedes i går af admiral Michael Mullen, den forventet kommende amerikanske forsvarschef.

"Den træge fremgang i Irak undergraver USA's troværdighed og svækker bestræbelserne på at nå regionale mål. At sikre fremskridt i Irak og at fremme USA's bredere interesser i regionen er uløseligt forbundet," skriver admiral Mullen i et notat til det amerikanske senats forsvarskomite.

Konflikten om, hvor hurtigt tingene kan og bør gå i Irak, tilspidses nu med de irakiske parlamentarikeres insisteren på at gå på en månedlang sommerferie med start i mandags. Politikerne vender først tilbage til parlamentet i Bagdads Grønne zone den 4. september, kun 11 dage før USA's Irak-ambassadør Ryan Crocker og den militære øverstkommanderende general David Petraeus skal aflevere en afgørende rapport til den amerikanske kongres om fremskridt eller mangel på samme i Irak.

Uenighed blandt partier

Fra USA, herunder Det Hvide Hus, har der lydt kritiske røster over parlamentariker-ferien på et tidspunkt, hvor situationen i Irak er højspændt, og hvor de amerikanske soldater ikke stopper patruljeringen og tager på sommerferie, trods aktuelle temperaturer i Bagdads gader på næsten 50 grader.

De irakiske parlamentarikere forsvarer sig med, at de allerede har givet afkald på én måneds ferie, og at de den seneste tid har arbejdet seks dage, fremfor de obligatoriske tre dage om ugen.

"Det spiller ingen rolle, om vi forlænger eller ikke forlænger parlamentssamlingen. Vi har allerede forlænget den med en måned, og hvad er der sket i den måned? Vi har ikke godkendt nogen love, bortset fra én. Dette handler ikke om tid. Det handler om, at der ikke er skabt noget politisk kompromis eller nogen aftale om disse love," sagde den shiitiske politiker Shata al-Mussawi til New York Times i går. Hun peger på uenighed mellem de forskellige partiers medlemmer af Iraks regering som årsag til, at tingene ikke bevæger sig.

18 benchmarks

Da den amerikanske Kongres i maj måned besluttede at forlænge finansieringen af USA's Irak-mission til foreløbig udgangen af september, opstillede man 18 benchmarks, delmål, som Irak bør leve op til "i nær fremtid". Det betragtes som kritisk for Kongressens vilje til fortsatte Irak-bevillinger, at fremskridtene er tydelige, når statusrapporten fra Crocker og Petraeus afleveres den 15. september. Det Hvide Hus leverede for to uger siden en foreløbig bedømmelse, hvori det konstateres, at fremskridtene er 'tilfredsstillende' på otte punkter ud af de 18, 'utilfredsstillende' på andre otte samt 'blandede' på to punkter.

Utilfredsstillende er udviklingen ifølge Det Hvide Hus på centrale punkter såsom gennemførelse af lovgivning om 'debaathificering' - dvs. kriterier for genindragelse af tidligere Baath-partimedlemmer i det offentlige liv - lovgivning om valgregler, dato for forestående provinsvalg, afvæbning af militser, anvendelse af tilstrækkelige irakiske midler til genopbygning, sikring af at de irakiske sikkerhedsstyrker ikke forskelsbehandler de forskellige befolkningsgrupper samt lovgivning om retfærdig fordeling af indtægterne fra Iraks rige oliekilder.

Det har i månedsvis heddet sig, at en vedtagelse af den afgørende olielov var lige på trapperne, men kendsgerningen er, at parlamentet end ikke havde fået forelagt et forslag til olielov, da det i forgårs indledte sommerferien. Nuri Talabani, parlamentsmedlem fra den olierige kurdiske region i nord, sagde forleden, at USA med loven forsøger at opnå særlig begunstigelse af amerikanske olieselskaber. Det er ifølge Talabani grunden til, at Det Hvide Hus presser så voldsomt for en vedtagelse af olieloven, og det er grunden til bl.a. kurdisk skepsis over for dele af lov-forarbejdet.

Den amerikanske Irak-ekspert Anthony Cordesman, Center for Security and International Studies, har foretaget sin egen gennemgang af de 18 benchmarks.

"Det er klart, at den irakiske regering reelt ikke har mødt Bush-regeringens benchmarks på noget væsentligt punkt," konkluderer han.

Lammet regering

Cordesman afviser f.eks., at der er sket tilfredsstillende fremskridt, når det gælder lovgivning om den mulige etablering af regioner med delvist selvstyre i Irak. F.eks. skal der i henhold til Iraks forfatning afholdes folkeafstemning i år om oliebyen Kirkuks tilhørsforhold eller ej til den kurdiske region, men spørgsmålet om folkeafstemning svæver fortsat i det uvisse og kan ifølge Cordesman meget vel udløse en større væbnet konflikt i nord.

"Det er blot alt for tydeligt, at Iraks centralregering fortsat er for svag og splittet til at lave de nødvendige aftaler og kompromisser," siger Cordesmann.

Splittelsen synes nu at have bragt premierminister Nouri al-Malikis regering på randen af sammenbrud. Den største sunnimuslimske koalition, IAF, vil i dag trække sine seks medlemmer ud af regeringen, hvis al-Maliki ikke bøjer sig for 11 krav formuleret af sunnierne, heriblandt et krav om opløsning af de shiitiske militser. Foreløbig har premierministeren kaldt sunniernes ultimatum "urimeligt", mens landets præsident, kurderen Jalal Talabani, har beskyldt IAF-medlemmer for at føre væbnet kamp mod regeringen sammen med sunnimuslimske oprørere.

IAF har svaret igen ved at kræve al-Malikis afgang.

"Regeringen har fejlet, når det gælder sikkerheden, økonomien og andre forhold, og den er nødt til at træde tilbage for at komme ud af denne krise," sagde sunnipolitikeren Omar Abdul Sattar mandag til AFP.

I går foregik der drøftelser mellem IAF og den største shiitiske koalition UIC i håb om at finde et kompromis om IAF's 11 krav. Forlader IAF's seks ministre i dag regeringen, vil lovgivningsarbejdet for alvor gå i stå.

Nyhedsbureauet AP skriver, at medlemmer af al-Malikis eget shiitiske Dawa-parti nu - med forgængeren Ibrahim al-Jaafari i spidsen - forsøger at få al-Maliki fjernet, fordi de anser ham for en hindring for national forsoning.

Det er vanskeligt at se, hvordan Bush-regeringen i den aktuelle situation kan øge presset på Iraks politikere og få noget ud af det.

"Amerikanerne forstår ikke det her. Jo mere de insisterer, desto stærkere vil modstanden blive, og vi vil aldrig få vedtaget benchmark-lovene," siger Mahmoud Othman.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her