Læsetid: 7 min.

Klientens mand

Er der en medskyld hos en forsvarsadvokat? Et stik af dårlig samvittighed, hvis forbryderen går fri? Ikke hos den dømte forsvarer, 'rockeradvokaten' Peter Hjørne, der stadig mangler at få en krigsforbryder på cv'et
Udland
24. juli 2007

Får de nogensinde dårlig samvittighed? Er der sager, de må sige nej til af moralske årsager? Information spørger til forsvarsadvokaternes fornemmelse for skyld.

"Man skal kunne se bort fra alt, der hedder samvittighed, og betragte sin profession med stor alvor. Man er klientens mand. Kan man ikke være det, så skal man begynde at skrive skøder eller testamenter i stedet for," fortæller forsvarer Peter Hjørne.

Han er kendt som advokat for de største og mest kontroversielle. For at nævne et par stykker: Politimorder Steen Viktor Christensen, Peter Lundin, rockerkongen Jønke og senest faren i Tøndersagen. Endnu står der ikke 'krigsforbryder' i cv'et, men sådan en ville den 63-årige forsvarsadvokat gerne arbejde for.

"Det ville være en faglig udfordring. Hvis Radovan Karadzic en dag bliver taget, så tror jeg, at jeg ville komme med i forsvarspanelet," siger han.

Det kræver dog en af to ting: Enten at den serbiske leder gemmer sig for Interpol i nogen tid endnu, eller at Peter Hjørne vinder sin egen sag ved Højesteret. Lige nu er han nemlig noget så usædvanligt som en forsvarsadvokat med en dom. Anklaget og senere dømt for at lække fortrolige oplysninger og for at opfordre en journalist til at lave et ulovligt interview med en drabssigtet.

'Skyldig' sagde de både i byretten og i landsretten og fratog Peter Hjørne retten til at udføre sit hverv i to år.

"En kontroversiel advokats skæbne," kalder han det selv.

Rygmærker og rygstød

Vi er lige gået i gang med interviewet i det lille lånte kontor i Skt. Annæ Passage. Kaffen er hældt op, og den røde lampe på båndoptagen lyser. Men Peter Hjørnes beretning afbrydes af mobiltelefonen, inden han kommer rigtigt i gang. Han undskylder, men fisker alligevel sin Nokia ud af jakkelommen.

"Ja, Finn, jeg sidder lige i et interview med en journalist i øjeblikket. Må jeg ringe tilbage til dig, når vi er færdige? Jeg bruger det gamle nummer der, som jeg kender..."

Klienterne ringer stadig, fortæller den dømte forsvarsadvokat, der for tiden må henvise de trofaste kunder til andre advokater.

Men tilbage til historien om Hjørne:

Egentlig var det et tilfælde, at han endte med straffesagerne. Det stod hverken skrevet i studenterhuen fra gymnasiet i Frederikshavn eller i den juridiske embedseksamen fra 197o, at han skulle ende som landskendt og kontroversiel forsvarer.

Var det, fordi den unge advokatfuldmægtige kedede sig med skøderne og ægteskabssagerne, at han gik ned på Spunk Bar på Istedgade?

I hvert tilfælde var det her, han kom i kontakt med 'miljøet'. Tatovørerne, luderne og motorcykeldrengene med rygmærkerne. Første gang, han blev kontaktet af rockerne, var efter, han havde vundet en erstatningssag for en prostitueret. Hun var forurettet over, at et billede af hendes bryster var endt som trækplaster for et lille københavnsk teater.

Peter Hjørne skaffede hende 10.000 kroner i erstatning, og rockerne var imponerede. Derfor fik han ud over sejren også en ny kunde. Den hed Hells Angels, og de skulle blive faste leverandører af opgaver til Peter Hjørne og hans firma Justice Unlimited. Med tiden skaffede samarbejdet med motorcykelklubben ham også tilnavnet 'rockeradvokaten'.

"Et rygstød," kalder han selv det navn.

Siden er de andre store navne strømmet til det nu nedlagte advokatkontor på Gråbrødre Torv. For Peter Hjørne har det, han selv kalder 'klienttække'. Han behandler sine klienter med respekt og er aldrig nedladende eller arrogant. For samfundet er de måske mordere og narkohandlere, men for ham er de "ligemænd" og "mennesker af kød og blod". Og så har Peter Hjørne et princip: han siger aldrig nej til en sag, hvis den kan presses ind i kalenderen.

Guds skabninger

"De er jo ikke onde mennesker," siger han om sine klienter.

Rockerne, der bliver dæmoniseret i pressen, bankrøveren, der mangler penge til dagen og vejen, og politimorderen, som han fik ud af en årelang isolation. Også dem, der er nederst i forbrydernes hierarki, de pædofile, fortjener et ordentligt og loyalt forsvar. Der var kirkesangeren, der erklærede sig 'ikke skyldig'. Vel var han pædofil, men det var ikke den pige, der var optegnet i anklageskriftet, han var sammen med på videoen. Sagen var skruet forkert sammen, anklagerne havde ikke gjort deres arbejde godt nok, mente Peter Hjørne, der plæderede for en frifindelse. Dommeren var ikke enig, og kirkesangeren kom i forvaring.

Nej, der er ikke nogen, der er så slemme, at Peter Hjørne ikke vil forsvare dem.

"Jeg betragter alle mennesker som Guds skabninger," siger Peter Hjørne, der har lagt Biblen på bordet imellem os.

At han skulle være forsvarer for de kunder, andre ikke ville røre med en ildtang, kalder han "en myte".

"Dem, jeg tager, ville alle stå i kø for at få. Jo mere alvorlige og modbydelige sagerne er, jo større er køen for at få dem. Sådan er professionen. En drabssag giver en stor indtægt, og der er ingen af mine kolleger, der ville sige nej til sådan en," siger han.

Måske lige med undtagelse af nazisterne. Andre ville måske takke nej, men da Jonni Hansen fra Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse for nogle år siden kørte sin bil ind i nogle demonstranter, tog Peter Hjørne hans sag. Hansen ville i modsætning til en anden af Peter Hjørnes tidligere klienter, Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, blive fornærmet, hvis man ikke kaldte ham racist, fortæller Peter Hjørne. Pia Kjærsgaard derimod ville ikke finde sig i den betegnelse, og hun vandt da også sin injuriesag med Peter Hjørne som forsvarer.

Og så var der jo faren i Tøndersagen. Her betakkede de lokale forsvarsadvokater sig. De var bange for nærområdets reaktion, fortæller Peter Hjørne. Han skulle have forsvaret den berygtede far, hvis ikke havde været for dommen mod Hjørne selv. Det er en sag, som han er "meget, meget ulykkelig" over at have mistet.

Kolde vinde

Folk stopper stadig Peter Hjørne på gaden og siger: 'Det er sørme godt, at vi har sådan en som dig', fortæller han.

Men han mærker også det, han kalder "de kolde vinde fra systemets side".

Peter Hjørne vender tilbage til sagen, hvor han nu er kendt skyldig. Et justitsmord og en hævn fra Ekstra Bladets og systemets side, siger han selv. Hjørne havde nemlig afvist at vidne til fordel for Ekstra Bladets journalist i den sag, der var rejst mod journalisten. Og systemet, ja, her er der tale om en regulær forfølgelse.

"Jeg er tidligere blevet tiltalt og frifundet i en lige så absurd sag," fortæller han og tilføjer:

"Denne gang brugte anklagemyndigheden alle kneb."

"Uhørt," kalder Peter Hjørne dommen.

I byretten lød den på 40 dages betinget fængsel og et år uden lov til at føre straffesager. I Østre Landsret blev det forhøjet til 60 dage bag tremmer og to år helt uden sagførerlicens.

"Det danske retssystem er på nogle punkter som i lande, vi ikke ønsker at sammenligne os med," siger Peter Hjørne.

"Her har vi også metoder til at ramme uønskede elementer," fortsætter han.

Man 'fraråder' eksempelvis tiltalte at vælge bestemte advokater. 'Hvis du tager ham der, så sørger vi for at læsse noget mere på dit anklageskrift. Du skal vælge ham, vi anbefaler', siger politiet ifølge Peter Hjørne til de sigtede.

Og at klage over politiet i Danmark er en ørkenvandring, siger han. For hvad nytter det, når både politiet og retsvæsenet er under Justitsministeriet? Magtens tredeling er "en total illusion i Danmark".

"Samfundet hævner sig. I Rusland får de en kop te med gift, hvis de taler systemet imod. Men systemet her ved også godt, hvordan det skal slå til," siger den dømte advokat.

'Jeg er skyldig'

Megen brøde eller skyld finder Information ikke i samtalen med den dømte forsvarsadvokat. Finder de skyldbetyngede nogensinde vej til hans kontor? Ja, da. Peter Hjørne har haft flere tilståelsessager. En mand, der røvede en benzintank med en legetøjspistol, fandt senere ud af, at ekspedienten var mor til en af hans egne børns legekammerater.

"Det er en forfærdelig ting, jeg har gjort. Giv mig en hård straf," sagde den angrende mand i retten.

Det gjorde dommeren ikke. For det er, som Peter Hjørne siger, ikke dårligt at erkende sin skyld i retten. Dem på den anden side er jo også mennesker af kød og blod. Derfor fik manden en mild dom.

Peter Hjørne har også oplevet den anden slags tilståelser. Dem, der kun sker inden for advokatkontorets fortrolige vægge: 'Ja, jeg er skyldig, men de kan ikke bevise det. Du skal hjælpe mig med at blive frifundet', siger klienterne undertiden. Af og til er det lykkedes. Men Peter Hjørne bryder sig dog ikke om formuleringen, 'at han så har hjulpet forbrydere til at gå fri'. "Det lyder så barskt," siger forsvareren.

"Det er anklagemyndigheden, der ikke har gjort sit arbejde godt nok. Hvis de rejser tiltale på et tvivlsomt grundlag, så skal den anklagede også gå fri. Det skal bevises," fastslår han.

Men får en forsvarer aldrig dårlig samvittighed, prøver vi en sidste gang.

"Nej," svarer Peter Hjørne igen.

Så skal man vælge en anden profession. Det er anklagerens opgave at bevise skylden.

Det, der derimod ville give Peter Hjørne dårlig samvittighed, var, hvis han var anklagemyndighedens 'hemmelige hjælper'. Hvis han hviskede dem noget i øret eller gik bag om ryggen på sin klient.

"Uanset om man ved, om vedkommende er skyldig eller ej, må der simpelthen ikke være nogen slinger i valsen," siger han.

Om Peter Hjørne får sine 60 dage bag lås og slå er endnu ikke sikkert. Hvis Procesbevillingsnævnet siger nej til at lade ham prøve sin sag ved Højesteret, er løbet kørt.

Fængslet skræmmer dog ikke Peter Hjørne, for han er en kendt og respekteret mand. Også bag murene. Derinde håber de dog, at han snart får sin licens igen.

"De er så flinke, at de siger, at de påtænker at udskyde deres kriminalitet, til jeg er på banen igen," fortæller han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her