Læsetid: 2 min.

Klimaprofetierne er blevet til virkelighed

Mens et nyt studie dokumenterer, at de markant ændrede nedbørsmønstre er menneskeskabte, oplever millioner af mennesker lige nu konsekvenserne på egen krop. Og det alarmerer verdens befolkning i hidtil uset grad
26. juli 2007

Det nye er ikke blot, at endnu et videnskabeligt studie konkluderer, at de ændringer, vi i dag oplever i klimaet, er skabt af menneskene selv.

Det nye er snarere, at befolkninger verden over er begyndt at reagere på budskabet.

I England har miljøbevægelsen National Trust nu 3,5 mio. støtter. Og i Danmark melder miljøorganisationerne ligeledes om en markant holdningsændring blandt den danske befolkning.

"Vi mærker i høj grad en øget interesse fra den danske befolkning igennem et stigende medlemstal og klart flere henvendelser fra folk, der vil støtte vores sag," siger fundraiser Kim Skytte fra WWF, der forklarer, at der er en læsbar sammenhæng mellem perioder med ekstremt klima og befolkningens interesse for miljøsagen.

Den samme melding kommer fra Greenpeace, der også oplever et radikalt holdningsskifte. Det fortæller informationsmedarbejder Mads Christensen:

"Vores nyeste undersøgelser viser, at danskernes største bekymring i dag er miljøet. Og helt specifikt peger flest på klimaændringerne, som deres største bekymring," siger han.

Mads Christensen påpeger dog samtidig, at mens befolkningen bekymrer sig, så halter den reelle handling fra flertallet af de danske virksomheder og politikere bagefter andre nordeuropæiske lande som England, Norge og Sverige. Her handles i højere grad efter befolkningens ønsker, mener Mads Christensen.

Hos miljøorganisationen Nepenthes, der i mange år netop har beskæftiget sig med miljøspørgsmålet i forhold til virksomhedernes produktion og danskernes forbrug, mærker man ligeledes en holdningsændring.

"Vi har forsøgt at tale miljø med virksomhederne igennem mange år, men først nu ser vi et markant holdningsskifte. Firmaerne er begyndt at få øjnene op for, at miljøet er et emne, som forbrugerne i dag tager meget alvorligt," forklarer Lasse Juul-Olsen, der er projektansvarlig i Nepenthes.

Grøn hær

- udledning medregnes, bedst forklarer den faktiske udvikling. Den logik kan anvendes til at konkludere, at de mest sandsynlige klimamodeller for at forudse fremtidens klima netop er dem, der medregner CO2 -udslippet.

"For første gang har klimaeksperter utvetydigt kunnet fremlægge beviserne for menneskets påvirkning af det globale mønster for nedbør," konkluderer forskerne bag undersøgelsen, der er i det ansete tidsskrift Nature.

Dermed bekræfter den seneste rapport de stadigt mere klare budskaber, som FN's klimapanel, IPCC, løbende udsender. Heri forudsiges det, at klodens gennemsnitlige temperatur vil stige med mellem 1,8 og 4 grader frem mod år 2100. Primært som følge af menneskeskabt CO2-udledning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu