Læsetid: 3 min.

Korruption bremser uddannelse i Mozambique

Dansk nul-tolerance over for korruption i samarbejdslande rammer skolebørn og lærerstuderende i Mozambique, hvor fem planlagte seminarier er opgivet, og flere lærere har mistet lovede uddannelser
Danida har stoppet betalingerne til et uddannelsesprojekt i Mozambique på grund af korruption, men det går ud over de forkerte, lyder kritikken.

Danida har stoppet betalingerne til et uddannelsesprojekt i Mozambique på grund af korruption, men det går ud over de forkerte, lyder kritikken.

Peter Hove Olesen

Udland
24. juli 2007

I december 2005 stoppede den danske ambassade i Mozambique udbetalingen af støtte til uddannelsessektoren i landet på grund af korruption. Den drastiske sanktion mødes af stor kritik fra mange i landets uddannelsessektor og i Danida.

"Det var unødvendigt, at straffe tusindvis af børn i de to provinser, der ikke var berørt af korruptionssagen," siger Jørgen Friis, chefrådgiver for Danida.

Danmark har ellers bevilget 560 millioner kroner til uddannelse i perioden 2002-2007. I dag henstår der stadig cirka 240 millioner kroner til programmet. Penge, der blandt andet skulle være anvendt til at opføre et større antal skoler og fem lærerseminarer i provinserne Cabo Delgado og Tete. Imidlertid kom pengene ikke til udbetaling, fordi undervisningsdirektoratets ledelse i Zambezia-provinsen havde sjusket med forvaltningen af midlerne, og Danidas finansrådgiver i provinsen svindlede med regnskabsaflæggelsen. Dette førte i første omgang til et krav fra Danida om tilbagebetaling af 9,6 millioner kroner. Disse penge blev betalt tilbage den 2. februar 2007. En revision af andre dele af programmet førte i april til et yderligere tilbagebetalingskrav på knap 5,8 millioner kroner. Et krav, som er anerkendt af Mozambiques regering. Når pengene er tilbagebetalt, vil sagen fra dansk side blive betragtet som afsluttet.

Danmark spænder ben

Danmarks nul-tolerance-politik overfor korruption opfattes blandt mange i undervisningssektoren for meget hård og kritiseres for at spænde ben for Danidas udviklingsmål. Kritikken går på, at pisken rammer uskyldige, når svindel med Danida-penge i en provins lammer opførelsen af skoler og lærerseminarier i andre provinser i et land, hvor udviklingen væk fra analfabetisme og fattigdom kun kan gå for langsomt.

Zaida Cabral, uddannelsesrådgiver for Danida, har arbejdet 30 år inden for undervisningssektoren og er tidligere national direktør for grunduddannelse. Hun mener, at Danida burde have taget det mere roligt og afgrænset sanktionerne til Zambezia-provinsen.

"Zambezia-sagen har haft enorm betydning. Fem planlagte seminarier er ikke blevet bygget," siger hun.

Carlos Lauchande som i mange år har arbejdet som forsker for INDE (undervisningsministeriets forskningsinstitut) siger, at Danmarks støtte til bygning af seminarier og skoler er meget vigtig:

"Det er et stort problem, hvis Danida trækker sig helt ud med deres penge til undervisningssektoren."

Han kritiserer Danida for at stille sig på sidelinjen i modsætning til at indtage en solidarisk holdning, som ikke bremser udvikling.

Der skal reageres

Niels Richter, souschef ved den danske ambassade og ansvarlig for uddannelsesprogrammet, forklarer, at motivationen fra dansk side til at involvere sig i Mozambiques uddannelsessektor er den enorme udfordring, landet står over for for at få børn i skole og gennemføre et grundskoleforløb i en situation, hvor der i dag er flere elever end nogensinde pr. lærer - omkring 74. Alligevel mener han, at den hårde danske kurs over for korruption er nødvendig, hvis Danmark skal medvirke til, at Mozambique bliver korruptionsfrit.

"Når noget er galt, er det vigtigt med en reaktion. Vi skal støtte systemet, men vi skal også reagere. Det går altid ud over uskyldige. Det er umuligt at undgå," siger Niels Richter. Han håber personligt, at programmet vil blive forlænget, når sagen er løst, så pengene ikke er tabt for uddannelsessektoren i Mozambique. For Niels Richter er det vigtigt at understrege, at det var en lokalt ansat Danida-rådgiver, der svindlede med regnskaberne.

For Dina Bak, der er direktør for Mozambiques eneste seminarielæreruddannelse, som drives af ADPP (Ulandshjælp fra Folk til Folk), har korruptionssagen betydet, at 10-15 lærere alligevel ikke fik deres videreuddannelse. De havde ellers fået tilsagn om at få uddannelsen finansieret af Danida. Dina Bak har arbejdet med uddannelse i Mozambique siden 1988 og har ofte været indblandet i at skulle løse problemer i mindre skala med korruption. Hun fortæller, at for ADPP har det altid været vigtigt at reagere så hurtigt som muligt på problemerne og få korruptionen bremset, uden det har stoppet projekterne.

"Jeg synes, det er fuldstændig hen i vejret, at Danida stoppede alle udbetalinger. Jeg synes, de skulle have inddæmmet problemet. Det er de forkerte, det går ud over," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her