Læsetid: 4 min.

Menneskeskabte trusler mod Afrikas klima

Skovfældning har store følger for landskabet og påvirker klimaet i Afrika. Årsagen er, at de fleste af Tanzanias husholdninger bruger træ til madlavning. Færre træer giver mindre fordampning, dermed mindre nedbør
Set nede fra sletten står Kilimanjaro som en lysende hvid mastodont mod den dybblå himmel, og den glimtende snekappe synes at nå mindst en km ned af bjerget. Men gletsjerne smelter og er skrumpet med en fjerdedel på to år, og med den hast er bjerget snefrit i 2015, vurderes det.

Set nede fra sletten står Kilimanjaro som en lysende hvid mastodont mod den dybblå himmel, og den glimtende snekappe synes at nå mindst en km ned af bjerget. Men gletsjerne smelter og er skrumpet med en fjerdedel på to år, og med den hast er bjerget snefrit i 2015, vurderes det.

Jens-Arne Sørensen

Udland
27. juli 2007

MOSHI, TANZANIA - Gletsjerne på toppen af Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, smelter og er skrumpet med en fjerdedel på to år, lyder dommedagstrompeterne fra mange eksperter. Med den hast er bjerget snefrit i 2015, vurderes det.

Og indrømmet, fra vinduesplads 9A i Kenya Airways' fly over den 5.896 meter høje udslukte vulkan i det nordlige Tanzania ser den evige sne faktisk faretruende mangelfuld ud - gletsjerne danner nogle lange hvide tunger med jord imellem ned ad det enorme bjerg, der mestendels består af brun aske, der flader ud og bliver til en grøn, grøn slette.

Men set nede fra sletten den følgende dag står bjerget som en lysende hvid mastodont mod den dybblå himmel, og den glimtende snekappe synes at nå mindst en km ned af bjerget, der dramatisk skyder op fra højsletten ved byen Moshi. Byen er udgangspunkt for turisters bestigning af bjerget og for safarier på Serengenti-sletten.

"Jo, gletsjeren på 'Kili' er blevet mindre. Men om det er klimaforandringer og global opvarming er svært at sige, for vi har i Tanzania meget lidt statistisk data om det. En grund til mindre sne på toppen kan være mindre fordampning fra træerne, fordi skovfældningen er meget intens rundt om bjergets fod. Det forhindrer vinde i at stige op med fugt, der bliver til sne og is," forklarer Kahana Lukumbuzya, der er lokal programmedarbejder for miljøområdet på den danske ambassade i Dar es Salaam. Han er uddannet forstkandidat.

70 km til brændet

Kahana Lukumbuzya kan berette, at der er mindre nedbør i Tanzania, og at tørken var særlig slem i 2006, men i år er der imidlertid faldet mere regn end normalt, og regntiden har strukket sig helt hen i juni, mens den normalt slutter midt i maj. Dog vil han ikke konkludere, at den globale opvarmning har manifeste dramatiske følger for det østafrikanske land.

"Det største problem for os er naturligvis mangel på regn og vand. Det er ok for kaffedyrkerne, men fatalt for majs, som de fleste ernærer sig af. Men vandmangel vil ramme os hårdt, da det meste af vores elproduktion kommer fra vandkraftværker takket være dæmninger på de store floder," siger Kahana Lukumbuzya.

"Men problemerne her er menneskeskabte. Dar es Salaam har tre mio. indbyggere og vokser med 200.000 nye hvert år - og de mange mennesker kræver, at man i en omkreds på 70 km uden om byen henter træ til brænde. Hver dag kommer 60.000 til byen for at tjene lidt penge. FN skønner, at om mindre end 15 år vil halvdelen af Afrika bo i byerne. Det skaber enorme miljø- og affaldsproblemer samt enormt ressourceforbrug af bl.a. vand og el," siger danske Lars Mikkel Johannessen, der er ambassaderåd med ansvar for miljø.

Danmark har en anset og respekteret post inden for miljø og klimaforandring i Tanzania, og det er således Lars Mikkel Johannessen, der er chef for miljøgruppen blandt alle donorlandene i Tanzania.

Pres på alle ressourcer

Afrikas hurtigt voksende befolkning på 730 millioner vil runde en milliard allerede i 2025. De mange mennesker udgør et pres på ressourcer som vand og træer, og jorden udpines og bliver ufrugtbar ørken på sigt. 90 procent af afrikanske husholdninger bruger trækul eller træ til at lave mad ved eller varme sig ved. Syd for Sahara er Afrika verdens største forbruger af biomasse-energi pga. afbrænding af træ. 10 pct. af Afrikas skove blev fældet bare i 1980'erne, og det skyldes intensiveret landbrug i jagten på tilstrækkeligt med fødevarer, forklarer Lars Mikkel Johannessen. Vand er også svindende, f.eks. var Tchad-søen kontinentets tredjestørste ferskvandsreservoir, men på 40 år er den svundet fra 25.000 kvadratkilometer til kun 500 kvadratkilometer.

Inden for fældning af tropisk træ er Kina blevet en meget stor aktør. De transporterer stammerne til Kina og forarbejder dér tømmeret til fine havemøbler, som man sidder i på bl.a. danske terrasser. Kineserne snyder Tanzania for både en ordentlig pris til råvarer og for en reel produktion, samtidig med at det er miljøbelastende og CO2-krævende i transport frem og tilbage.

"Tanzania er heldig, da det topografisk er meget varieret med bjerge, store søer, skove, kystområder, floder med frugtbar jord. Befolkningen bor langs landets yderkanter - havet, søerne og de frodige bjerge, mens Massaï-sletten i midten er knastør. Et problem er Pangani-floden, der løber oppe fra Kilimanjaro og til Det Indiske Ocean. Den vil tørre ind som følge af voldsom kunstvanding til f.eks. rismarkerne," forudser Kahana Lukumbuzya.

Enorm befolkningsvækst

Tanzanias egen befolkningsvækst er kolossal: Ved uafhængigheden i 1964 havde landet ni mio. indbyggere, og på godt 40 år er antallet firdoblet til 36 mio. Men mange afrikanske lande ved, at en visionær miljøpolitik også kan trække rige donorer til, og G8 mødet i Gleneagles i 2005 fik i hvert fald på slutdokumentet nedfældet beløbet 250 mia. dollar i støtte til Afrika inklusive gældseftergivelse.

Men pengene fra de gamle kolonimagter, der anså Afrika som et uudtømmeligt skatkammer af naturlige rigdomme, er ikke kommet til udbetaling.

Trods sine mange naturressourcer mærker Afrikas klima, miljø og indbyggere for hvert år følgerne af deres egen tyngende vægt.

Det kan bl.a. ses på Kilimanjaros svindende sne.

Information var inviteret til Tanzania af Verdensbanken

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her