Læsetid: 2 min.

Private universiteter vil true gratis uddannelse

Venstres udspil om private universiteter er en trussel mod den danske gratismodel, mener bl.a. Dansk Magisterforening. Brugerbetaling følger uundgåeligt efter, siger de
Udland
11. juli 2007
Venstre vil lade f.eks. private, amerikanske universiteter som Harvard få del i de danske uddannelsesmidler.

Venstre vil lade f.eks. private, amerikanske universiteter som Harvard få del i de danske uddannelsesmidler.

Michael Quan

De danske studerende skal have mulighed for at vælge mellem private og offentlige universiteter. Det mener regeringspartiet Venstre, der vil skabe mere konkurrence og bedre kvalitet på de højere danske læreanstalter.

Men regeringen vil ikke indføre brugerbetaling og dermed bryde med den danske tradition for gratis uddannelse til alle. Og det hænger ikke sammen, mener planernes modstandere. Desuden kritiseres regeringen for først at kræve færre universiteter og nu flere.

I stedet for brugerbetaling skal de private universiteter - gerne hæderkronede udenlandske som amerikanske Harvard - have del i de offentlige uddannelseskroner, de såkaldte taxameterpenge. På den måde kan de konkurrere på lige vilkår med de otte eksisterende offentlige universiteter herhjemme, mener Venstres forskningsordfører, Torsten Schack Pedersen, der med de konservative, Dansk Folkeparti og de radikale har et folketingsflertal bag sig.

Resten af oppositionen er skeptisk, ligesom rektorerne for de danske universiteter og Magisterforeningen, hvis formand, Ingrid Stage, direkte beskylder regeringen for at have en skjult dagsorden om at lade en privatisering af uddannelsesmarkedet føre til brugerbetaling.

Uærligt spil

"Hvis man vil have private universiteter, er det helt uundgåeligt, at der kommer brugerbetaling. Derfor synes jeg, det er uærligt spil, når regeringen siger, at det ikke er det, man ønsker," siger Ingrid Stage.

Rektorkollegiet, de danske universiteters interesseorganisation, er åben over for øget konkurrence og for brugerbetaling, så længe de offentlige universiteter får samme vilkår som de private. Men rektorernes formand, Jens Oddershede, undrer sig over den pludselige politiske begejstring for at få flere universiteter til landet, og han tvivler kraftigt på, at der er plads til nye private universiteter ved siden af de nuværende.

"Jeg troede, regeringen arbejdede på færre universiteter herhjemme. Vi har lige slået en række universiteter og forskningsinstitutioner sammen, netop fordi man syntes, Danmark var lidt for lille," siger Jens Oddershede.

Både Rektorkollegiet og Magisterforeningen mener, at der er tilstrækkelig konkurrence mellem de danske universiteter allerede, og magisterformanden advarer mod at tro, at private universiteter kan skabe bedre kvalitet med de nuværende offentlige bevillinger.

"Jeg forstår ikke, at man lider af den fordom, at bare det bliver privat, så bliver det bedre, og så kommer konkurrencen. Jeg kan forstå, at man ønsker store universiteter som Harvard eller Cambridge til Danmark, men hvis de får de samme forudsætninger som de danske universiteter, så bliver kvaliteten ikke bedre," siger Ingrid Stage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her