Læsetid: 3 min.

Romaer strandede i Irland

Op mod 100 rumænske romaer rejste til Irland i håb om at få arbejde ved det irske landbrug. Nu er de sendt hjem igen efter at have levet i to måneder under frygtelige forhold i midlertidige læskure ved Irlands mest befærdede motorvej
Udland
28. juli 2007

Op imod 100 romaer blev onsdag nat fløjet fra Irland til Bukarest i Rumænien som afslutning på en månedlang konflikt, under hvilken de levede på en rundkørsel ved en motorvej i omgivelser, der mere mindede om slumkvartererne i Delhi end Dublins forstæder.

Gruppen, der bestod af medlemmer af én og samme familie, var rejst til Irland i håbet om at drage fordel af Rumæniens nye medlemskab af EU. De fortalte, at de håbede at finde fast arbejde ved det irske landbrug og derigennem forbedre deres levestandard.

Hvad de ikke havde taget med i beregningen var den lovgivning, der siger, at rumænere og bulgarere ikke kan få arbejde i Irland uden en arbejdstilladelse og kun kan opholde sig legalt i landet i tre måneder ad gangen, før de skal bevise, at de har fast arbejde.

Og takket være en anden lov kan de - i lighed med irerne - heller ikke modtage understøttelse af nogen art, indtil de lovligt har opholdt sig i landet i to år.

Knæhøjt mudder og affald

Så romaerne slog lejr i en rundkørsel midt på M50, Irlands berygtede, overtrafikerede motorvej i de hastigt voksende forstæder vest for hovedstaden. Gruppen, der bestod af omkring 90 mennesker og omfattede alt fra seks uger gamle babyer til 60 år gamle bedstemødre, byggede så midlertidige læskure, bygget af rapsede presenninger, planker og reb fra affaldspladser.

"De levede under frygtelige forhold. Rundkørslen er en slags dal, og med de regnskyl, vi har haft, gik de rundt i knæhøjt mudder og affald uden nogen form for sanitære faciliteter," siger Sara Russell, roma-koordinator for Pavee Point Travellers Centre, der har hjulpet gruppen.

Romaerne er et af Øst-europas mest forfulgte folkefærd, men de aktuelle forhold i lejren har chokeret selv de mest erfarne hjælpearbejdere.

Akkompagneret af stanken fra menneskers afføring, rådnende madvarer og bjerge af affald, blev to børn i sidste uge kørt til et hospital i Dublin, diagnosen lød på alvorlig diarré. De børn, der undgik sygdomme, sås ofte tigge hos bilisterne på motorvejen, hvilket fik myndighederne til at advare om risikoen for alvorlige uheld.

"Det var meget trist, at disse mennesker skulle opleve den nød og elendighed i to måneder, mens de afventede en ministers beslutning," siger Russell.

Beslutningen kom i løbet af weekenden, da politiet efter ordre fra justitsminister Brian Lenihan præsenterede romaerne for udvisningsordren.

Mange af de involverede romaer er analfabeter, så de informationskampagner, der blev kørt på tidspunktet for Rumæniens indlemmelse i EU, fik de ikke meget ud af. Eksperter siger, at de irske myndigheder gjorde meget for at sende et kraftigt budskab til Rumænien om, at det ikke var umagen værd at tage til Irland.

Efter at man havde forklaret den irske lovgivning til romaerne i Dublin, besluttede de fleste af dem frivilligt at tage hjem med de fly, der med støtte fra den rumænske regering gratis blev stillet til rådighed. Og i tirsdags hjalp politiet sigøjnerne med at flytte fra deres hjem i rundkørslen til et midlertidigt indkvarteringscenter.

"De har alle frivilligt valgt at tage hjem," understreger en talskvinde for Irlands justitsministerium.

Beskyldt for vildledning

Den rumænske ambassadør i Dublin har beskyldt sigøjnerne for at vildlede de irske hjælpeorganisationer. Samtidig med at romaerne siger, at de foretrækker en usikker skæbne midt i en irsk rundkørsel frem for deres problematiske liv hjemme i Rumænien, fortæller Silvia Stancu Davidou til The Irish Times, at mange af dem faktisk har faste adresser.

Onsdag aften tog romaerne tilbage til Rumænien, hvorfra de bliver kørt videre til deres respektive lands-byer omkring Timisoara i den vestlige del af landet.

I Dublin fandt man ikke megen sympati for deres skæbne.

"Der stod et lyst hoved bag det her, og hvis de kan gøre det, så kan enhver sigøjner i Europa gøre det samme," skrev Anne Byrne i et brev til The Irish Independent. "Hvis du kommer for at arbejde, fint. Hvis du kommer for at udnytte et bedre velfærdssystem, end det du kommer fra, så rejs hjem igen og arbejd for at forbedre forholdene i dit eget land i stedet for at nasse på vores."

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her