Læsetid: 3 min.

Skandinaviske nytænkere

Den finske harmonikaspiller Kimmo Pohjonen bringer sit instrument ud i helt nye, storladne territorier. Mere afdæmpet kan den unge, svenske saxofonist Nils Berg charmere et publikum fuldstændigt med sin kvintet
Udland
11. juli 2007

En seriøs og afklaret ro omgiver den finske harmonikaspiller Kimmo Pohjonen. Nok er han klassisk uddannet fra Sibelius Akademiet i Helsinki, men det var så vist ikke konventionel musik og sceneoptræden, Pohjonen bød på i Diamanten i duo med den franske trommeslager, Eric Echampard. Med sin lille hanekam på toppen af hovedet, ørering, bare arme og en japansk udseende kåbe med smukke mønstre om hofterne signalerede Pohjonen højt profileret individualisme og scenisk bevidsthed. Også musikalsk har han for længst forladt den klassiske musiks konventioner til fordel for en ny, grænsebrydende musik, hvor han driver harmonikaen og sig selv ind i helt nye lydlige sammenhænge med sin stemme, elektroniske effekter og en stor, dyb rumklang som sonisk miljø. Sammen skaber Pohjonen og Echampard fuldkommen improviserede koncerter, der understreger de genrefald og eksperimenterende tendenser, som i disse år knopskyder på den internationale art music-scene. Her var intet af jazzens rytmiske puls og melodik og kun lidt af dens harmoniske landvindinger.

I stedet trækker Pohjonen på andre kilder som skandinavisk folkemusik, heavy rock, trance, moderne kompositionsmusik og lydeksperimenter fra, hvad der engang var forbeholdt en publikumsfremmed scene, man kaldte avantgarde. Nu rejser Pohjonen verden rundt og samarbejder med både europæiske, amerikanske og asiatiske musikgrupper, teaterfolk og rockmusikere. Og hans musik dukker op på film og i danseforestillinger. Sammen med Echampard, der virkelig arbejdede for sagen bag trommerne, men som med finnens karisma in mente alligevel næsten virkede som et sekundært tilbehør, skabte Pohjonen et både voldsomt og kompakt lydbillede. Et majestætisk lydtæppe, der undervejs kunne samle sig om store, mørke blokakkorder eller hidsigt cirklende figurer, som undervejs skiftede form eller ebbede ud til fordel for tyste passager af stor virkning. Ensformigt i perioder, men også med en stor udtrykskraft af manende og besværgende karakter.

Lun, svensk humor

I den lille, aldeles vidunderlige sal i Hofteatret (Teatermuseet) ved Christiansborg, var den unge svensker, Nils Berg, i front for sin kvintet med en rolig, rytmisk forankret musik, der hvilede i sig selv med al den skæve, lune humor og charmerende musikalitet, som de unge svenskere bragte med sig fra Stockholm. Berg selv, der har høstet stor anerkendelse hinsidan, er et langt, spinkelt rør med seler, kasket og et stort brillestel på næsen. Sådan er han antydningen af en karikatur, der også fysiognomisk og i sin mentalitet afspejler sin musik. Men det er kun en antydning, for Bergs musik er absolut vedkommende og seriøs - uden at være panderynkende alvorlig. På et tidspunkt annoncerede Berg, at nu ville de spille "en thriller i omvendt orden". Det begyndte med låten "Rescue" og sluttede med "Submerged To the Bottom of The Ocean". Det var ikke den eneste gang, smil og kluklatter poppede op i den lyttende forsamling.

Begavet udnyttelse

Ikke at Berg er nogen mesterinstrumentalist på saxofon, klarinet og fløjte. Heller ikke de øvrige musikere - cellisten Leo Svensson, vibrafonisten Mattias Ståhl, trommeslageren Sebastian Voegler og bas-afløseren Ole Morten Vågan - hævdede sig som store virtuoser (det hindrede i øvrigt ikke Berg selv og Ståhl på vibrafon i at fremtrylle fine soli undervejs). Det er først og fremmest kollektivt, at gruppen overbeviser kunstnerisk. Disse enkle melodier, frække kontraster og mærkeligt smukke arrangementer er udtryk for, at orkestret udnytter sine virkemidler med stor begavelse. Fremtiden vil vise, om vi også på cd kan blive klogere på dette herlige, akustiske orkester, hvor komposition og improvisation mødes i en varm, svensk gryde af jazz, pop og folkemusik.

Kimmo Pohjonen & Eric Echampard, Den Sorte Diamant, mandag

Nils Berg Quintet, Teatermuseet, mandag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her