Baggrund
Læsetid: 2 min.

Skønheder med skavanker

Med projektet Miss Landmine 2007 vover den norske kunstner Morten Traavik sig ud i et kontroversielt projekt, der har som mål at vende op og ned på skønhedsidealer. De angolanske kvinder i skønhedskonkurrencen Miss Landmine 2007 er alle landmineofre
Miss Cuanza th. er blandt finalisterne.

Miss Cuanza th. er blandt finalisterne.

Gorm K. Gaare

Udland
16. juli 2007

Angolanske kvindelige landmineofre er hovedpersoner i den norske kunster Morten Traavik og fotografen Gorm K. Gaare seneste projekt Miss Landmine 2007.

Morten Traavik og Gorm K. Gaare ønsker at sætte anderledes fokus på landmineofre og vende op og ned på etablerede skønhedsbegreber og -idealer.

Modellerne hører til Angolas over 80.000 landmineofre, som er resultat af 20 års borgerkrig. Morten Traavik og Gorm K. Gaare vil vise kvinderne som stjerner frem for lidende ofre.

Traavik fik ideen til konkurrencen, da han besøgte Angola første gang i 2003, hvor synet af de mange landmineofre gjorde stærkt indtryk på ham.

Han siger: "Det er en tragedie at mistet et eller begge ben. Men livet stopper jo ikke af den grund. Det, jeg så, var flotte mennesker, der har været uheldige, men som ofte behandles som tilbagestående."

Skønheden skal fejres

En anden ting, der gjorde stærkt positivt indtryk på Traavik, var angolaneres store begejstring for skønhedskonkurrencer. "Forståelsen af konkurrencerne er helt anderledes i Angola end hos os, hvor man nærmest per definition ser dem som udnyttelse af kvinder. I Angola opleves de af både deltagere og publikum som en fest, der fejrer skønheden."

Da Morten Traavik besluttede sig for at bruge skønhedskonkurrencer som ramme for at sætte fokus på det globale landmineproblem, var, der var megen kritik af hans syn på skønhed og måde at iscenesætte afrikanske landmineofre på. Samtlige adspurgte bistandsorganisationer afslog at støtte projektet. "De var bange for, at det skulle blive en slags 'freakshow'," forklarer Traavik, der i stedet fandt pengene hos det norske kunstråd og den angolanske minerydningskommission.

Kritikere betegner konkurrencen som en uetisk udstilling af fysiske skavanker til glæde for et sensationslystent publikum. Traavik beskyldes for at præsentere Afrika-stereotyper på bekostning af naive og fattige deltagere, der blev betalt for at medvirke. Men andre roser projektet for sin positive måde at vise landmineofre på.

Til kritikken siger Morten Traavik:

"Kontroverser opstår jo når etablerede opfattelser udfordres. Men at forudsætte, at deltagerne ikke er i stand til at vurdere fordele og ulemper ved at deltage er nedladende og udtryk for præcis den racisme, som kritikerne mener at være modstandere af.")

Udstillingen kan opleves på bymuseet i Bergen frem til slutningen af august. Morten Traavik arbejder på at få udstillingen til Danmark og Sverige.

Miss Landmine 2007 finalen finder sted i Angola i november. Førstepræmien er en protese fra Norges førende ortopædiske værksted.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her