Læsetid: 3 min.

Storbritannien diskuterer fangers skæbne i USA

En ny britisk rapport kritiserer, at terrormistænkte fra Storbritannien blev overladt til USA og Guantánamo uden at være sikret behandling i overensstemmelse med civil retssikkerhed eller Genève-konventionen
27. juli 2007

En ny efterretnings- og sikkerhedsrapport til premierminister Gordon Brown advarer om, at CIA misinformerede britiske efterretningschefer i sager om arrestation og behandling af terrormistænkte, der blev overført til Guantánamo Bay.

I usædvanligt stærke vendinger advarede Parlamentets Efterretnings- og sikkerhedskomite om, at vildledningen truer med at underminere tilliden til udveksling af efterretninger mellem de to efterretningstjenester CIA og MI6.

Rapporten blev offentliggjort blot få dage før premierministeren flyver til Washington for at deltage i et topmøde med præsident George Bush. Den er udformet af en gruppe ansete parlamentsmedlemmer, med tidligere minister Paul Murphy som formand, og kan blive pinlig for Gordon Brown. Denne har understreget, at han vil forsøge at skifte fokus over til "at vinde hjerter og sjæle" i krigen mod terror, men kritikere hævder, at brugen af fangetransporter til og arrestationer uden retssag i det berygtede fængsel i Cuba, har rekrutteret endnu flere til terroristernes sag.

Men Brown afviste komiteens kritik af USA i forbindelse med flyvningerne. "Hvor mennesker er i fare for at blive tortureret, har vi gjort det absolut klart, at vi ikke accepterer en sådan politik - Men jeg har ikke i sinde at fordømme de amerikanske myndigheder," siger Brown.

Offentliggørelsen af rapporten blev udsat af Downing Street, indtil man havde fået skrevet et svar, der skulle afbøde dens virkning. Parlamentsmedlemmerne fandt ikke beviser for, at Storbritannien havde været involveret i hemmelige CIA-flyvninger, men de siger, at ministre aldrig må give tilladelse til, at mistænkte overgives til de amerikanske myndigheder, hvis der ikke er udsigt til en fair retssag.

"Hemmelige fængslinger uden juridisk eller anden beskyttelse er i sig selv mishandling. Hvor der er en reel risiko for 'transport til fængsling' på et hemmeligt sted, selv for en begrænset periode, skal man ikke give sin tilladelse," udtaler komiteen.

CIA greb ind

I rapporten, der minder om et manuskript til tv-serien 24 timer, siges det også, at CIA ignorerede en advarsel fra den britiske efterretningstjeneste om, at to mistænkte - Bisher al-Rawqi, en irakisk statsborger, og Jamil el-Banna, en jordansk palæstinenser - ikke måtte arresteres, da de fik tilladelse til at flyve fra England til Gambia. Til trods for advarslen fra MI6 blev de to mænd anholdt og sendt til Guantánamo Bay og fængslet uden retssag.

"Dette tilfælde viser en mangel på respekt for engelske interesser fra USA's side," siger parlamentsmedlemmerne.

"Til trods for at sikkerhedstjenesten forbyder, at der ageres på baggrund af dens efterretninger, havde USA ikke desto mindre planer om at bringe de to mænd til Guantánamo Bay. Efterfølgende ignorerede de protester fra både sikkerhedstjenesten og regeringen. Dette har alvorlige følger for arbejdsforholdet mellem de amerikanske og britiske efterretnings- og sikkerhedsagenturer."

Striden mellem de to tjenester startede med amerikanske forsikringer om, at overførslen af mistænkte kun ville finde sted i forbindelse med senere retsforfølgelse og ville blive begrænset til mistænkte, der var involveret i terroraktiviteter i den afghanske krigszone. Men efter angrebet i New York den 11. september opdagede de britiske efterretningschefer, at der var sket en 'kursændring' hos de amerikanske myndigheder, så mistænkte nu blev taget til fange over hele verden, uden nogen forbindelse til Afghanistan.

En militær ordre med præsidentens underskrift blev udsendt, efter hvilken de mistænkte skulle stilles for en militærdomstol. Men britiske efterretningschefer blev bekymrede for, at de mistænkte måske blev udsat for tortur eller 'grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling'.

I sit svar understregede Downing Street den positive konklusion, at der ikke var nogen beviser på, at der er blevet foretaget renditionsflyvninger via Storbritannien uden britisk tilladelse, men tilføjede, at det ikke var muligt at undersøge hvert eneste fly.

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu