Læsetid: 3 min.

Undersøgelse af selvejende institutioner møder kritik

Regeringen og Dansk Folkeparti vil undersøge, om kommunerne forfølger de selvejende daginstitutioner. Men det konsortium, som skal lave undersøgelsen, er delvist ejet af Kommunernes Landsforening. DF kalder konsortiet inhabilt
Udland
17. juli 2007

Antallet af selvejende daginstitutioner falder dramatisk i disse år, og som Information skrev i går, er kommunerne under mistanke for bevidst at presse de selvejende daginstitutioner over i kommunalt regi for at opnå monopolstatus.

Nu vil regeringen og Dansk Folkeparti have kortlagt, hvordan konkurrenceforholdet er imellem de kommunale og de selvejende institutioner, og derfor er der blevet sat to millioner kroner af til en undersøgelse.

Men det konsortium, som ministeriet har valgt til at udføre opgaven, bliver nu beskyldt for at være inhabilt fra flere sider. Blandt andre af forligspartneren, Dansk Folkeparti.

Konsortiet består af konsulentfirmaerne Niras og Udviklingsforum, som begge har kommunerne som storkunde, samt Kommunernes Revision (KR), som er ejet af Kommunernes Landsforening (KL). Opgaven har været udbudt i licitation, og ministeriet har valgt netop dette konsortium blandt 11 tilbudsgivere.

Uvildig undersøgelse

Dansk Folkepartis familieordfører, Mia Falkenberg, har været med til at træffe beslutning om at iværksætte undersøgelsen, men hun er stærkt utilfreds med ministeriets valg af konsulenter.

"Jeg lagde fra starten vægt på, at leverandøren af undersøgelsen skulle være fuldstændig habil, men i det her tilfælde mener jeg, at konsulenterne er inhabile," siger hun.

Også Venstres familieordfører, Inger Støjberg, er usikker på, om de selvejende institutioner vil blive behandlet rimeligt i undersøgelsen.

"Jeg er meget bekymret for de selvejende institutioner. Der bliver færre og færre, og det går ud over mangfoldigheden. Derfor er det altafgørende for mig, at der bliver tale om en uvildig undersøgelse. Og det skal jeg have en garanti for," siger hun.

Familieminister Carina Christensen (K) er på ferie, men kontorchef i Familiestyrelsen Malene Vestergaard forklarer, at der ikke er noget odiøst i den måde, beslutningen er blevet truffet på.

"Det valg, vi har foretaget, er truffet ud fra de saglige kriterier, der var stillet, og der har vi vurderet, at det konsortium er bedst kvalificeret til at løfte opgaven," siger hun.

Efter at ministeriets valg er blevet offentliggjort, har Daginstitutionernes Landsorganisation (DLO) gjort indsigelse imod beslutningen. Den indsigelse skal nu behandles af Konkurrencestyrelsen, der forventes at træffe en afgørelse i sagen i løbet af sommeren.

Dansk Folkpartis Mia Falkenberg fastholder dog, at ministeriet har truffet et forkert valg:

"Vi skal have undersøgt, om kommunerne kører en hetz imod de selvejende institutioner, og det er selvfølgelig ikke Kommunernes Revision, der skal stå for det," siger hun.

På et sommergruppemøde i starten af august vil Dansk Folkeparti tage stilling til, om de fortsat vil støtte undersøgelsen, hvis ministeren fastholder sin beslutning.

Lukket for kritik

Niels Blomgren-Hansen, professor i konkurrencepolitik ved Copenhagen Business School, vurderer, at det er "politisk dumt" at vælge et firma, som er så tæt knyttet til det problem, der skal analyseres. "Det svarer jo til, at man skulle undersøge konkurrenceforholdet imellem supermarkeder og små købmænd og så satte Dansk Supermarked til at stå for undersøgelsen," siger han.

Han mener ikke, det er sandsynligt, at en undersøgelse forestået af KR vil kunne udtale en hård kritik af KL.

"Det her spørgsmål handler jo meget om økonomi, så det vil være stærkt overraskende, hvis KR, som reviderer kommunernes økonomi, efter en undersøgelse af samme økonomi kommer og siger, at det ikke stemmer," siger han og vurderer derfor, at det næppe er et tilfældigt valg. "Man har jo lukket af for, at man kan få en kritisk konklusion, og det bør man nok ikke gøre," siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her