Læsetid: 3 min.

Urimeligt angreb

Udland
17. juli 2007

Information's urimelige og helt igennem usaglige angreb på dekan Sven Hylleberg og Aarhus Universitet i lederen fra onsdag den 11. juli under overskriften Den forkerte mand skal ikke stå uimodsagt hen. Lederen er fuld af usandheder, forkerte antagelser og en uklædelig forarget tone.

For en læser, som i årevis har fulgt Nyborg-sagen i detaljer, er det særdeles nedslående at se denne alvorlige sag behandlet så inkompetent af lederskribent Rune Lykkeberg. Det er helt tydeligt, at han ikke aner, hvad sagen drejer sig om, og at han heller ikke har forsøgt at sætte sig ind i det.

Det er langt under Information's vanlige standard. At henvise til, at Nyborg blev suspenderet, fordi hans forskning var 'politisk ukorrekt,' og at dekan Hylleberg gør sig "skyldig i grov og forsømmelig ledelsesmæssig adfærd", er direkte latterligt.

Nyborg-sagen på Aarhus Universitet har intet med censur at gøre, og det er ikke en mening, der kan diskuteres, det er fakta. Da Nyborg i 2002 i Politiken fremkom med sine intelligensresultater, der sagde, at kvinder er dummere end mænd, blev han forståeligt og helt rimeligt anmodet om at fremkomme med præmisserne for sin forskning. Dette nægtede han og henviste i øvrigt til en artikel, hvor alle detaljer angiveligt var beskrevet.

Som epo

Men artiklen var ikke publiceret, den var ikke engang skrevet endnu. I videnskab er dette stort set det samme som at indrømme at have brugt epo i cykelsport. UVVU mener tilsyneladende ikke, at det er uredelig videnskab, men heldigvis har langt de fleste forskere i denne verden en væsentlig højere standard.

Aarhus Universitet har aldrig forsøgt at knægte Nyborgs akademiske ytringsfrihed han har i årevis uhæmmet kunnet fremkomme med det samme vrøvl. Men hver eneste gang nogen har forsøgt at imødegå hans arbejder videnskabeligt eller i den offentlige debat har Nyborg som en mimose krøllet sig sammen og hævdet at A) man krænker hans ære eller B) man krænker hans akademiske ytringsfrihed.

Jeg har selv oplevet at blive 'klaget over' af Nyborg for 'ukollegial adfærd' og jeg måtte stå skoleret og blev tvunget til at fjerne dokumenter fra min hjemmeside. Nyborg truede mig endvidere med et sagsanlæg for æreskrænkelse, men jeg hørte aldrig noget fra hans advokat.

Professor Nyborg har nemlig intet imod at krænke andres ytringsfrihed. Jeg udtalte mig dengang kritisk i DR om Nyborgs hypoteser, og så fortalte jeg lidt om hans eugenetiske netværk (dem Nyborg kalder "internationalt anerkendte forskere"). Dette eugenik- netværk er berygtet for, at kritisk debat om dets medlemmers forskning skal undgås for enhver pris.

I deres verden drejes diskussionen altid væk fra deres data, metoder og konklusioner, og over på "undertrykkelse af akademisk ytringsfrihed". Man kan ikke kritisere disse forskeres 'forskning' uden at blive udsat for heftige personangreb og mistænkeliggørelse.

Som Riis

Professor Nyborg og eugenikerne er nemlig dybest set slet ikke interesseret i videnskab, men ønsker blot at benytte deres lette medieadgang til at komme frem med deres ekstremistiske samfundspolitiske dagsorden.

Nyborg har selv skabt den situation, som førte til hans suspension (og ikke fyring, som Information ukorrekt skriver). Først ved at lyve om eksistensen af en publikation, dernæst ved at nægte at gøre det muligt for kolleger at efterprøve hans hypoteser og endelig ved ved en lang række af obstruktioner at hindre nærmere indsigt i hans forskning. Og hans primære data spørgeskemaer osv. er der aldrig nogen, der har set, hvis de overhovedet eksisterer. Universitetes sagkyndige udvalg, som gennemgik det af Nyborgs materiale, der kunne fremskaffes, afslørede et helt usædvanligt roderi med data, forkert anvendt statistik og et basismateriale, som i realiteten er ubrugeligt på grund af et enormt frafald. Og Nyborg kender ikke noget til detaljerne i 0sin egen analyse, idet de statistiske beregninger ikke er udført af ham selv, men af en anonym assistent.

Nyborg er velkommen på Aarhus Universitet på samme vis som Bjarne Riis er velkommen ved Tour de France. Længere er den ikke. At Aarhus Universitet har striksere krav til videnskabelig redelighed end UVVU er blot et sundhedstegn for universitetet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her