Læsetid: 3 min.

USA bevæbner Saudi-Arabien

På trods af utilfredshed med den saudiske rolle i Irak, er USA nu parat til at sælge våben for 20 milliarder dollar til regimet i Riyadh. Men sandheden er den, at USA ikke har noget valg. Hvis de ikke vil sælge våben til Saudi Arabien, vil Europa overtage det saudiske marked, mener SIPRI-ekspert
Udland
31. juli 2007

Bush-regeringen er ikke begejstret over Saudi Arabiens hjælp i Irak-krigen - eller rettere sagt manglende hjælp. Mange mener, at Saudi-Arabien modarbejder en stabilisering af Irak ved at støtte sunnimuslimske grupper, der bekæmper den nuværende irakiske regering. Alligevel forbereder Bush sig på at præsentere en ny våbenaftale for kongressen mellem USA og Saudi-Arabien samt fem andre Golf-stater. Aftalen er på 20 milliarder dollars over de næste ti år. USA ønsker med denne aftale at skabe en militærbalance og imødekomme det, de anser for en seriøs iransk trussel. Men sandheden er også den, at USA ikke har andet valg end at indgå en aftale med Saudi Arabien, forklarer Siemon Wezeman, der er leder af en forskningsenhed om våbenhandel ved SIPRI - Stockholm International Peace Research Institute:

"USA ikke har noget reelt valg. USA kan ikke presse Saudi-Arabien ved ikke at indgå en våbenhandelsaftale, for Saudi-Arabien vil kunne skaffe våben andre steder. Det er velkendt, at Saudi-Arabien har forhandlet med Frankrig og Storbritannien om en aftale, der minder meget om den, saudierne nu har indgået med Bush-regeringen. Man kan heller ikke afvise, at Saudi-Arabien vil samarbejde med Rusland, hvis USA vender ryggen til regimet i Riyadh."

Irans første reaktion på den nye våbensalgsaftale kom i går fra en regeringstalsmand:

"USA har altid haft en speciel politik med at sprede frygt i regionen og tilsværte de allerede gode relationer mellem landene i Mellemøsten."

Siemon Wezeman stiller sig også kritisk over for, hvorvidt den nye våbenaftale kan skabe militær balance i regionen. Faktisk sætter Wezeman spørgsmålstegn ved, om Iran udgør den store trussel, landet anklages for:

"Jeg siger ikke, at Iran er ufarlig, men den militærkapacitet, Iran har skaffet sig de sidste 15 år, er intet sammenlignet med Saudi-Arabiens og Israels nuværende kapacitet."

Wezeman mener, at USA og Europas våbensalg til Saudi-Arabien og andre lande i regionen er mere forstyrrende for regionens stabilitet:

"Med denne nye våbenhandelsaftale giver man Iran en undskyldning for at købe flere våben og udvikle deres militærapparat, samt at videreudvikle de våbenprogrammer, USA og Vesten ønsker de skal afvikle."

En ny islamisk revolution

Strategien om at bevæbne Saudi-Arabien samt Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar og de Forenede Arabiske Emirater er ifølge Wezeman ikke langsigtet, han anbefaler, at man kaster et historisk tilbageblik:

"Iran var for 30 år siden i en position, der ligner Saudi-Arabiens i dag. Saudi-Arabien er ikke et stabilt land, det er en diktatorisk stat, hvor der er mange grupper, som er imod regimet og kæmper for magten. Lad os forstille os, at de overtager magten, noget, som ikke er helt urealistisk, så står vi tilbage med endnu en islamisk revolution, værre end den iranske. Det kan være, at Saudi-Arabien umiddelbart er USA's allierede i kampen mod Iran og islamistiske grupper i Mellemøsten, men man kan ikke afvise, at Saudi Arabien på længere sigt kan blive en trussel."

Siemon Wezeman minder også om, at Saudi Arabien ikke har de samme interesser i regionen som USA og Europa. Ved at indgå denne våbenhandelsaftale vil Saudi Arabien sende en besked til Iran, der er kendt for at støtte de grupper internt i Saudi-Arabien, der er imod regimet i Riyadh:

"Men den del af aftalen, der handler om en demokratiseringsproces i regionen, er det saudiske regime ikke særlig interesseret i."

Israel får mere

Normalt opponerer Israel mod USAs våbensalg til arabiske lande, men i søndags sagde premierminister Olmert, at han er forstående over for aftalen, da det handler om at inddæmme den iranske indflydelse i regionen. En anden forklaring på Olmerts forståelse er nok, at Israel kommer til at nyde meget mere af denne aftale end nogen andre. Samtidigt med våbensalget til saudierne, vil USA øge militærbistanden til Israel 25 procent over 10 år. I øjeblikket får Israel 2,4 milliarder i militærbistand hvert år fra USA, det beløb vil stige til tre mia.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her