Nyhed
Læsetid: 1 min.

Afghanistans opiumsproduktion sætter rekord

Produktionen af opium i Afghanistan er steget med 34 procent i år. Opium er med til at finansiere Taleban-militsens oprør i landet
På trods af de afghanske myndigheder, støttet af USA og Storbritannien, brænder enorme mængder opium af, steg høstudbyttet med hele 34 procent.

På trods af de afghanske myndigheder, støttet af USA og Storbritannien, brænder enorme mængder opium af, steg høstudbyttet med hele 34 procent.

Saurabh Das

Udland
29. august 2007

De internationale bestræbelser under ledelse af USA og Storbritannien på at begrænse Afghanistans produktion af opium ser ikke ud til at have den store succes.

FN meddeler, at Afghanistans produktion af opium, der bruges til fremstilling af heroin, er steget med hele 34 procent på et år.

Den sydlige Helmand-provins, hvor der bl.a. er danske soldater, er blevet verdens største producent af ulovlig narkotika, siger FN's kontor for narko og kriminalitet (UNODC).

Salg af opium er med til at finansiere Taleban-militsen, hvis oprør imod den internationale koalition i landet har kostet tusindvis af mennesker livet.

8.200 ton

Et opium-år slutter normalt med høsten i slutningen af juli. Det totale udbytte af det seneste års høst er ifølge UNODC på anslået 8.200 ton, en stigning på 34 procent i forhold til sidste års 6.100 ton.

I det seneste år har der været dyrket opium på 193.000 hektarer i forhold til 165.000 hektarer forrige år.

"Intet andet land har produceret narkotika i sådan et dødeligt omfang siden Kina i det 19. århundrede, hedder det i UNODC's rapport.

Afghanistan dyrker nu opium på et område, der er større end Colombias, Perus og Bolivias samlede dyrkningsområder for koka-planter, der bruges til kokain.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

jeg vil godt lige have forklaring på hvorfor stigende opiumproduktion, er en dårlig ting... Som jeg har forstået situationen, set fra en den afghanske bondes perspektiv, så handler det om at overleve og tjene penge, og måske gør det til en god forretning. Altså lidt "the american dream" i en afghansk udgave...

jeg synes det er ligeledes tankevækkende at vide, at der internationalt bruges et større antal penge på at bekæmpe opium og anden "ulovlig" narko, end der omsættes narkotika for.

fred og frihed

G13 - 06.10.07