Læsetid: 5 min.

Bagdad-politiker advarer mod at sende irakere hjem

Danmark kan godt sende enkelte asylansøgere tilbage til Kurdistan, men resten af Irak er et rent helvede, siger den dansk-kurdiske parlamentariker Samia Aziz Mohammed. Samme budskab kommer fra lederen af den anglikanske kirke i Bagdad
30. august 2007

Danmark bør under ingen omstændigheder sende afviste irakiske asylansøgere og deres familier tilbage til Bagdad og Basra.

"Størstedelen af Irak er et rent helvede, hvor almindelige mennesker ikke har nogen som helst beskyttelse," siger Samia Aziz Mohammed, medlem af det irakiske parlaments flygtningeudvalg.

Lederen af den anglikanske kirke i Bagdad, Andrew White, er helt enig og opfordrer den danske regering til at erkende situationen og give de afviste irakere opholdstilladelse. "Situationen i Irak er så stærkt forringet, at vi taler om årtier, før de kan vende tilbage. Derfor er I nødt til at give dem lov til at blive danske borgere," siger han.

Både Samia Aziz Mohammed og Andrew White mener til gengæld godt, at det kan lade sig gøre at sende enkelte asylansøgere tilbage til Kurdistan, sådan som integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) i øjeblikket arbejder på. Men kun, hvis de oprindeligt kommer fra Kurdistan, og kun hvis Danmark hjælper dem med at finde arbejde og et sted at bo.

"Den kurdiske regering har ikke resourcer til at hjælpe hjemvendte asylansøgere," slår Samia Aziz Mohammed fast.

For tidligt

Samia Aziz bor selv i det borgerkrigshærgede Bagdad, men understreger, at hendes situation er helt anderledes end de irakere, der på femte, sjette, syvende eller ottende år henslæber deres tilværelse i de danske asylcentre.

"Når jeg kan bo i Irak, skyldes det udelukkende, at jeg bor i Bagdads Grønne Zone, omgivet af bombesikre mure og 20 livvagter. Uden for zonen er der ingen form for beskyttelse," siger hun.

"Når jeg taler med irakere i Danmark og andre lande om at vende hjem, siger de ofte; 'Okay, det vil jeg gerne, hvis du kan skaffe mig en lejlighed i Den Grønne Zone, men det kan jeg jo ikke," fortæller Samia Aziz Mohammed, der desuden har et dansk statsborgerskab og en lejlighed i Næstved at falde tilbage på, hvis vilkårene i Irak bliver helt umulige.

Som medlem af parlamentets flygtningeudvalg er hun med til at fastlægge Iraks flygtningepolitik. Og Samia Aziz Mohammed understreger, at det er målet at få alle de irakiske flygtninge hjem igen.

"Vi vil gerne have alle de irakiske flygtninge, der bor rundt omkring i verden til at vende hjem, så de kan hjælpe med at genopbygge Irak. Men ikke endnu."

"Sådan som situationen er, er det alt for usikkert at vende tilbage til selve Irak. De irakiske myndigheder kan ikke beskytte hverken flygtningefamilierne eller deres børn. Vi kan knap nok beskytte os selv," siger hun og fortæller, hvordan hun sidste år fik den ekstreme vold i dagens Irak ind på livet.

"Jeg lever selv i rimelig sikkerhed, men min familie kan jeg ikke beskytte. Den 2. oktober sidste år blev min nevø på 24 og hans onkel dræbt, da ukendte gerningsmænd brød i deres hus og stjal både biler, computere og andet af værdi. Min niece på 31 fik skåret øjnene ud og blev stukket med knive i maven, på armene og i benene. Hun overlevede, men hendes liv er ødelagt," fortæller den 60-årige politiker, der har taget sin niece med til Næstved for at lære blindeskrift.

"Vi har ingen blindeskoler i Irak, så nu forsøger jeg at hjælpe hende på denne måde," siger Samia Aziz Mohammed, der håber, at hendes niece kan få lov at blive i Danmark et stykke tid.

Helvede

Lederen af den anglikanske kirke i Irak, præsten Andrew White bor også i Bagdads Grønne Zone og hans vurdering af sikkerhedssituationen er ligeså pessimistisk.

"Irak er ikke som noget andet sted i verden. Det er så farligt, så forfærdeligt," siger han og understreger ligesom Samia Aziz Mohammed, at Danmark umuligt kan sende afviste irakere tilbage til det centrale og sydlige Irak.

"Man kan ikke sende nogen tilbage til Irak og forvente, at de vil overleve. Ingen. Vil I som nation tage ansvar for, at folk bliver slået ihjel? Det er, hvad der kan ske," advarer den britiske præst og mægler.

Han opfordrer Danmark til at lade de afviste irakere blive i Danmark.

"Det er virkelig vigtigt, at vi som koalitionsmedlemmer forstår, at vi må hjælpe det irakiske folk. Det gælder også dem, som det er lykkedes at flygte fra Irak. De kan ikke sendes tilbage. Man kan ikke sende folk til helvede, og det er helvede i Irak i dag," siger han.

Et nyt forsøg

Samia Aziz Mohammed har i kraft af sin parlamentspost og sin kurdiske baggrund været involveret i Danmarks hidtidige bestræbelser på at få en repatrieringsaftale i stand med regeringen i Bagdad og med det kurdiske selvstyre i Nordirak.

Ingen af delene er lykkedes, men i løbet af efteråret sender Integrationsministeriet en flygtningeattache til Bagdad for at gøre et nyt forsøg.

Både Andrew White og Samia Aziz Mohammen mener, at det måske kan lade sig gøre at sende nogle af de afviste irakere til det relativt fredelige Nordirak.

"Man vil muligvis kunne sende nogle få tilbage til Kurdistan, siger Andrew White.

"Sikkerheden i Kurdistan er bedre end i resten af Irak, men problemet er, at den kurdiske regering kun har begrænsede ressourcer. De har kun 17 procent af budgettet at gøre godt med og kan ikke hjælpe de flygtninge, der kommer tilbage," siger Samia Aziz Mohammed.

"De fleste flygtninge, som befinder sig i Danmark, har jo solgt alt for at komme til Europa. De har ingenting at vende tilbage til. Det kan kun lade sig gøre, hvis Danmark hjælper dem med at finde et arbejde og et sted at bo."

Samia Aziz Mohammed understreger, at det under alle omstændigheder kun kan lade sig gøre at sende irakere, der oprindeligt kommer fra Kurdistan, tilbage til området.

"Det vil forstyrre den etniske balance, hvis Danmark sender arabere eller kurdere fra andre områder af Irak til Kurdistan", siger hun.

"Den kurdiske regering er i forvejen under hårdt pres. Der er jo masser af irakere fra Basra og Bagdad, som gerne vil flytte til det roligere Nordirak, men det er meget farligt for den etniske balance. Før Saddams fald var vi bare irakere, men sådan er det desværre ikke længere," siger hun.

Læs mere på www.freme.org

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ak og ve. Hvorfor står denne artikel ikke med kæmpebogstaver på forsiden af de store aviser og citeres i TV-aviserne, så selv den sløveste DF'er kan fatte det: DE IRAKERE SKAL IKKE SENDES HJEM! Det vil være en skamplet, som da men sendte jøder tilbage til nazityskland. Simpelthen.

Men som der står et andet sted i avisen: De "store" vil hellere skrive om dræbersnegle.

Hvis jeg havde været 40 år yngre, var jeg fandeme blevet autonom. Nu kan jeg bare sidde tilbage som en frustreret gammel socialdemokrat og se mine ledere vælte stadig mere uld ud af munden.