Nyhed
Læsetid: 4 min.

Basra er tabt - briterne har svigtet

Mens britiske generaler erkender, at løbet er kørt i det sydlige Irak, skælder amerikanerne dem ud for at have fejlet. Ingen tør hævde, at irakerne er klar til at varetage sikkerheden
Under pres. De britiske styrker i Basra og omegn er i dag blevet det primære mål for de irakiske militser i Sydirak. Siden nytår er 41 britiske soldater blevet dræbt, og oprørerne retter hvert døgn op til 60 raket- og mortértangreb i døgnet mod de 500 soldater, der sidder i Basra Palace i provinshovedstaden.

Under pres. De britiske styrker i Basra og omegn er i dag blevet det primære mål for de irakiske militser i Sydirak. Siden nytår er 41 britiske soldater blevet dræbt, og oprørerne retter hvert døgn op til 60 raket- og mortértangreb i døgnet mod de 500 soldater, der sidder i Basra Palace i provinshovedstaden.

Nabil al-Jurani

Udland
21. august 2007

Det var ikke noget godt varsel, da nyhedsbureauerne i går rapporterede, at Mohammed Ali al-Hassani var blevet sprunget i luften og dræbt af en bilbombe. For al-Hassani var provinsguvernør i den sydirakiske Muthanna-provins, der sidste år som den første meldtes klar til at overtage ansvaret for sikkerheden fra de britiske koalitionsstyrker. Al-Hassani var samtidig den anden guvernør, som er blev myrdet i en af de sydirakiske provinser inden for bare to uger.

Den sydlige regions provinser er i stigende grad centrum for voldelig intern magtkamp mellem shiamuslimske grupperinger, og de nye irakiske sikkerhedsstyrker synes ikke at kunne leve op til det overleverede ansvar for at skabe ro og orden - tværtimod er de i varierende grad selv del af magtkampen.

Som i Muthanna, hvor styrkerne er præget af det shiitiske SCIRI-partis Badr-bevægelse, der rivaliserer og slås med den shiitiske præst Moqtada al-Sadrs Sadr-milits om magten.

Guvernør-mordet i Muthanna-provinsen er en advarsel om, hvad der kan ske i den sidste af de britisk-kontrollerede provinser i syd - Basra - når de britiske tropper i lighed med de danske indleder tilbagetrækningen. I Basra er guvernør Mohammed al-Waili fra det shiitiske Fadilah-parti fortsat i live, men til gengæld stødt fra magten via en mistillidsafstemning foranstaltet af SCIRI. Den fandt sted allerede i maj, men al-Waili nægter at anerkende den, så derfor råder i dag et reelt magttomrum i Basra.

Løbet er kørt

I Storbritannien diskuteres i disse dage intenst, hvor hurtigt de tilbageværende 5.500 britiske soldater skal trækkes ud af Basra-provinsen. Ikke mange andre end premierminister Gordon Brown vover længere at påstå, at tilbagetrækningen kan og vil ske, fordi irakerne selv er klar - sådan som begrundelsen lød fra den danske regering, da man for nylig trak den danske bataljon hjem fra briternes lejr ved Basra.

I stedet siger britiske generaler i dag, at briterne "intet mere" kan udrette i provinsen. Koalitionsstyrken er i dag blevet det primære mål for irakiske militser med 41 dræbte britiske soldater siden nytår og op til 60 raket- og mortértangreb i døgnet mod de 500 soldater, der sidder i Basra Palace i provinshovedstaden.

"Folk bliver dræbt, bare de prøver at bringe toiletpapir ind til Basra Palace," siger en militærkilde til The Independent.

De rivaliserende shiitiske militser vil gøre alt for at fremstå som dem, der jager koalitionsstyrkerne ud med halen mellem benene.

"Briterne har givet op," sagde militsleder Moqtada al-Sadr forleden i The Independent.

"De trækker sig tilbage på grund af den modstand, de møder. Uden den ville de uden tvivl være blevet længere. Briterne har indset, at dette ikke er en krig, de bør kæmpe eller kan vinde," sagde al-Sadr.

Det paradoksale er, at amerikanske fagfolk siger det samme.

"Den korte udgave er, at briterne har mistet Basra, hvis de da nogen sinde har haft den," siger en ledende amerikansk officer til avisen Sunday Telegraph og beskylder briterne for at være optaget af at beskytte sig selv og ikke gå til vaflerne som amerikanerne gør det i bl.a. Bagdad.

Han suppleres af general Jack Keane, den amerikanske militærstrateg bag den aktuelle offensiv i hovedstaden:

"Det er skuffende og frustrerende at betragte situationen i Basra, som engang fungerede temmelig godt, men nu falder fra hinanden."

Den uafhængige sikkerhedsanalytiker Michael O'Hanlon fra Brookings Institution i Washington har netop besøgt Irak og bekræfter, at "Basra er noget rod, og den forsøgte tilbagetrækningsstrategi er slået fejl. Med tanke på fremtidig irakisk politik-planlægning er det et eksempel på, hvad man ikke skal gøre."

Opgaven ikke løst

Den fremtrædende Irak-analytiker og sikkerhedsekspert Anthony Cordesman, Center for Strategic and International Studies, noterede forleden i en ny Irak-analyse, at "den britiske svaghed og fiasko i syd både har opmuntret til shiitisk ekstremisme og delvis åbnet døren for Iran."

"Det britiske nederlag i de fire sydøstlige provinser - især Basra - har skabt, hvad der svarer til rivaliserende shiitiske mafiaer, hvis religiøse foregivende på ingen måde adskiller dem fra den type rivaliserende bander, der i forbundstiden dominerede mange amerikanske byer," lyder dommen fra Cordesman.

Mest barsk er næsten Stephen Biddle, medlem af det amerikanske Council of Foreign Relations og rådgiver for den amerikanske øverstkommanderende i Irak. I Sunday Times varsler Biddle en "grim og ydmygende" tilbagetrækning for briterne.

"Jeg må desværre sige, at Basra-forløbet ser ud til at blive en af de store brølere i militærhistorien. Oprørerne dikterer dagsordenen (...) og vil i værste fald jage os ud af byen."

Det gør næppe den store praktiske eller prestigemæssige forskel for en koalitionsstyrke på i dag 173.000 soldater, at godt 400 danske landsoldater har forladt Basra. Men at briterne vil trække sig ud uden at have løst deres opgave, forarger de amerikanerne, der indtil videre sidder uhjælpeligt fast i det irakiske hængedynd.

En ledende militærkilde siger til Sunday Telegraph, at den amerikanske regering ikke har ønsket en britisk tilbagetrækning og overdragelse af ansvaret til irakerne. Faktisk overvejer Pentagon nu at sende amerikanske tropper til området, når briterne trækker sig, fordi situationen ellers kan komme helt ud af kontrol.

Basra efter den britisk-danske tilbag etrækning "kan blive den blodigste del af omstillingen" i Irak siger Gary Anderson, fhv. amerikansk oberst og Pentagon-ekspert i Irak-scenarier, til Sunday Telegraph.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her