Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bush: Iranske atomvåben kan føre til 'atomart holocaust'

Irans ledelse afviser vredt præsident Bushs anklager om iransk støtte til terrorisme og forsøg på at erhverve atomvåben. Samtidig er Teheran rasende over, at iranere blev tilbageholdt i Bagdad
En gruppe på otte iranere, heriblandt to diplomater blev tirsdag ført bort af amerikanske soldater fra deres hotel i det centrale Bagdad. Alle otte blev sat på fri fod onsdag morgen, men tilbageholdelsen medførte hård kritik fra den iranske udenrigsminister. Frigivelsen skete, efter at Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, havde forsikret, at iranerne var med i en delegation, der var inviteret til Bagdad af det irakiske energiministerium for at diskutere samarbejde mellem de to landes elproducenter.

En gruppe på otte iranere, heriblandt to diplomater blev tirsdag ført bort af amerikanske soldater fra deres hotel i det centrale Bagdad. Alle otte blev sat på fri fod onsdag morgen, men tilbageholdelsen medførte hård kritik fra den iranske udenrigsminister. Frigivelsen skete, efter at Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, havde forsikret, at iranerne var med i en delegation, der var inviteret til Bagdad af det irakiske energiministerium for at diskutere samarbejde mellem de to landes elproducenter.

Udland
30. august 2007

Den iranske ledelse afviste i går i vrede vendinger anklager om, at Iran er årsag til ustabilitet i Mellemøsten, og at landet støtter terrorister. Beskyldningerne blev fremført på ny af USA's præsident, George W. Bush, tirsdag, og han advarede om, at iranske atomvåben kan føre til et "atomart holocaust" i regionen.

Regeringen i Teheran afviste Bushs beskyldninger og sagde, at den amerikanske præsident blot forsøger at give Iran skylden for det amerikanske styres fejlslagne krig i Irak.

Som et yderligere tegn på spændingerne mellem de to lande tilbageholdt amerikanske soldater otte iranere på et hotel i Iraks hovedstad Bagdad tirsdag aften. Alle otte blev sat på fri fod onsdag morgen, men tilbageholdelsen medførte hård kritik fra den iranske udenrigsminister. Frigivelsen skete, efter at Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, havde forsikret, at iranerne var med i en delegation, der var inviteret til Bagdad af det irakiske energiministerium for at diskutere samarbejde mellem de to landes elproducenter.

Iran som syndebuk

USA har mange gange beskyldt Iran for at hjælpe irakiske oprørere med penge og våben. Det afvises af præstestyret i Teheran. Men tirsdag aften optrappede den amerikanske præsident sine anklager mod iranerne.

"Iran har længe var en kilde til uro og problemer i hele regionen. Det er verdens førende sponsor af terrorisme," sagde Bush til en gruppe veteraner i Nevada.

"Iran forsøger aktivt at få fingre i atomteknologi, som kan føre til atomvåben. De vil true en region, der i forvejen er kendt for uro og ustabilitet. Det kan føre til et atomart holocaust," fortsatte den amerikanske præsident.

Bushs tale blev holdt få timer efter, at Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, sagde, at USA's indsats i Irak er ved at kollapse, og at Iran sammen med andre arabiske lande er parat til at træde ind i det magttomrum, der opstår i Irak, når USA er tvunget til at trække sig tilbage.

"Bush er den ensomste præsident i verden. Han forsøger endnu en gang at gøre Iran til syndebuk for egne fejltagelser i Irak," skrev det iranske nyhedsbureau IRNA i en kommentar til Bushs udfald.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

George W.B.s måde at føre udenrigspolitik på minder i stor grad om livsvilkårne for børnene, i de århusianske ghettoer..<-- Enten så mobber du og tæsker de andre på plads, eller også bliver du selv mobbet og tæsket på plads af de andre. <-- set med mine socialrådgiver øjne, betyder at det at man dækker over sine svagheder, ved rette fokuset på andres svagheder, Dvs i sammenhæng ved artiklen, at Mahmoud A, nok har ret i at George W.B. bruger ham som undskyldning for sine egen inkompetence som krigsherre og præsident.

Præsident Bush har helt ret. At give de islamiske galninge i Iran lov til at få atombomben, ville have svaret til, hvis Churchill havde givet Hitler lov til at få atomvåben.
Nazister, islamister og andre ekstremister, der dyrker en dødskult, skal ikke have masseødelæggelsesvåben.
Det er menneskehedens overlevelse, som det drejer sig om!

Det hedder ikke islamister men salifister..