Læsetid: 4 min.

Bushs politiske tvilling hjem til Texas

Den legendariske politiske rådgiver Karl Rove - der er blevet sammenlignet med Machiavelli - giver demokrater og republikanere et sidste skud for boven inden sin tilbagetræden
Udland
14. august 2007
Karl Rove havde to hovedmål i sin politiske karriere: At få George W. Bush valgt til præsident og sammen med ham at opbygge -et permanent republikansk flertal- - en uovervindelig politisk maskine, som skulle regere USA i mange år fremover.

Karl Rove havde to hovedmål i sin politiske karriere: At få George W. Bush valgt til præsident og sammen med ham at opbygge -et permanent republikansk flertal- - en uovervindelig politisk maskine, som skulle regere USA i mange år fremover.

Ron Edmonds

BOSTON - Det skulle egentligt være sket i 2005, da den særlige anklager tilsyneladende havde løkken om halsen på Karl Rove. Men præsident George W. Bushs alter ego klarede igen frisag. Han havde ikke løjet under ed om sin rolle i afsløringen af CIA-agenten Valerie Plames identitet.

Nu kan præsidentens politiske rådgiver så træde tilbage på sine 'egne betingelser' uden at være blevet jaget ud af Det Hvide Hus. Det gør han pr. 31. august. Nyheden kom i form af et interview i går med Paul Gigot, redaktør for de konservative opinionssider i Wall Street Journal.

Roves tilbagetræden slog ned som et lyn fra en klar sommerhimmel. Bush rejste i går på ferie til sin ranch i Texas, og med ham i flyet var texaneren Rove. Det var i Texas, at de to mænd begyndte et samarbejde, hvis endemål var Det Hvide Hus. Og det er her, at Bush og Rove en dag vil kunne mødes igen og tænke tilbage på tiden på magtens tinde i Washington.

"Roves tilbagetræden er et klart signal om, at Bush-regeringen er et overstået kapitel," siger Wayne Slater, journalist ved Dallas Morning News og medforfatter til en filmatiseret bog om Karl Rove - Bush's Brain (2004).

"Karl kan ikke udrette mere. Han er blevet en afleder for demokraternes angreb på Bush. Og præsidenten er politisk paralyseret. Derfor kan Rove lige så godt gå nu," siger Slater.

To ambitioner

Den texanske journalist blev interviewet i går sammen med David Gergen, rådgiver for præsidenterne Ronald Reagan og Bill Clinton, på National Public Radio's program On Point.

Ifølge Slater havde Rove to hovedmål i sin politiske karriere: At få George W. Bush valgt til præsident og sammen med ham at opbygge "et permanent republikansk flertal" - en uovervindelig politisk maskine, som skulle regere USA i mange år fremover.

"Roves første projekt lykkedes. Bush blev præsident. Det andet projekt mislykkedes," mener Slater.

David Gergen:

"Bushs og Roves største og mest ambitiøse projekt var at skabe en vedvarende republikansk overhøjhed i amerikansk politik. Til og med præsidentvalget i 2004 løb alt på skinner. Imod mange odds og stik imod politisk tradition vandt det republikanske parti midtvejsvalget til Kongressen i 2002. Det skyldtes Bushs og Roves insisteren på at omdøbe de mange lokale kongresvalg til et nationalt valg."

"Præsidentvalget i 2004 vandt de på Roves idé om at gøre den mislykkede krig i Irak til en brik i den langt større udfordring at bekæmpe den globale islamiske terrortrussel mod USA," fortsætter Gergen.

"Men siden da er det gået ned ad bakke på grund af krigen i Irak. Republikanerne tabte midtvejsvalget i 2006, og deres chance for at genvinde flertallet i en af Kongressens to kamre er lig nul. Demokraterne har tilmed en virkelig god chance for at vinde præsidentposten i 2008."

Heri er Karl Rove naturligvis lodret uenig. Han har flere gange peget på, at republikanerne sidste november tabte 15 udslagsgivende pladser i Repræsentanternes Hus med en margin på kun 85.000 stemmer. I Montanas senatsvalg slog en demokrat en siddende republikaner med kun 3.000 stemmer, hvilket gav Demokraterne et flertal i Senatet.

Magtarrogance

Roves pointe er, at Demokraterne vandt på små marginer - at der ikke kan være tale om et dybereliggende meningsskred i den amerikanske opinion rettet mod republikanerne.

"Det var ikke så meget Irak-krigen, men snarere en fornemmelse i vælgerbefolkningen af republikanernes magtarrogance," siger han i gårsdagens interview med Paul Gigot.

Det ærgrer Karl Rove, at han ikke gjorde mere for trække tæppet væk under fødderne på "korrupte" republikanske kongresmedlemmer og promovere nye ansigter i de lokale primærvalg. I flere delstater, især i Ohio, tabte partiet pladser i Repræsentanternes Hus i forbindelse med korruptionsanklager.

Rove er også uenig i, at hans og Bushs mest ambitiøse projekt - en forskydning af den institutionelle politiske magt i USA til det republikanske parti - er mislykkedes. Amerikanerne driver ikke mod venstresiden i det politiske spektrum. Tværtimod.

"Flere unge mennesker er i dag modstandere af abort og tilhængere af den frie markedsøkonomi. Ingen af dem ønsker, at vi lider nederlag i Irak og i krigen mod islamisk terror," siger Rove i The Wall Street Journal.

Sejr i 2008

Han mener bestemt, at republikanerne kan vinde flertallet i Kongressen tilbage under valget i 2008.

"Vi kan vinde, hvis vi holder nerverne i ro og lægger vægt på at tale om de store politiske ideer," forudsiger Rove.

Hillary Clinton er ifølge Rove den mest sandsynlige kandidat til at blive kåret som Demokraternes præsidentkandidat. Hun er "barsk og udholdende, men tynges af fatale brister," lyder hans dom.

Ordene "fatale brister" er et typisk Rove-'statement', som kan tolkes på mange måder. Det sender et signal til rivaliserende republikanske kandidater om at lede godt og grundigt efter skeletter i Clintons skabe. Men signalet vil også blive opfanget af Clintons demokratiske rivaler. De kan udnytte en udbredt ængstelse over Hillary Clintons relativt høje upopularitet i meningsmålinger mod hende i de kommende primærvalg.

Roves overordnede budskab er, at demokraterne gør klogt i ikke at undervurdere ham selv, præsident Bush og republikanerne.

Det synspunkt deler Texas-journalisten Wayne Slater.

"Det er urimeligt at kalde Bush og hans regering for inkompetent. Han har begået ekstraordinært store fejltrin, men han er ikke inkompetent, ej heller Roves marionet. I den forstand var Rove ikke Bushs eneste hjerne. Rove ved, hvordan man får valgt kandidater til politiske embeder. Bushs fatale fejltrin som præsident er, at han ikke ønskede at lytte til råd fra dem, han var uenige med."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her