Læsetid: 1 min.

Canada og USA uenige om Nordpolen

Canadas premierminister forklarede på nordamerikansk topmøde om sit lands krav på Nordvestpassagen i Arktis. Bush mener, at farvandet er internationalt. Enige var de bestemt ikke
Canadas regeringschef, Stephen Harper, ved et vandfald under hans nylige rundtur i Canadas arktiske egne, efter at russerne symbolsk gjorde krav på undergrunden ved Nordpolen for et par uger siden. Canada kræver også sin del.

Canadas regeringschef, Stephen Harper, ved et vandfald under hans nylige rundtur i Canadas arktiske egne, efter at russerne symbolsk gjorde krav på undergrunden ved Nordpolen for et par uger siden. Canada kræver også sin del.

Fred Chartrand

22. august 2007

Den canadiske regeringschef og den amerikanske præsident er uenige om retten til Nordpolens undergrund. Men de aftalte at lade være med at gøre et offentligt stridsemne ud af deres forskellige holdninger til rettighederne i Arktis. Sådan var forløbet, da premierminister Stephen Harper sent mandag på det nordamerikanske topmøde i den canadiske provins Quebec mindede præsident George W. Bush om Canadas krav på Nordvestpassagen, som løber mellem Atlanterhavet og Stillehavet under Nordpolen.

"Jeg mener, at præsidenten kom herfra med en bedre forståelse for Canadas holdning," sagde Dan Fisk, højtstående embedsmand i Bushs nationale sikkerhedsråd.

"Imidlertid vil vi bemærke, at det er USA's holdning at mene, at Nordvestpassagen er et internationalt farvand, og at der er international ret til sejlads i Nordvestpassagen," sagde Fisk.

Canada forlangte allerede i 1973 ret til passagen, som bliver stadig mere geopolitisk og økonomisk interessant, i takt med at Arktis tør som følge af den globale opvarmning.

Oliekapløbet er gået ind

En ledende canadisk embedsmand sagde, at den canadiske leder talte med Bush om Nordvestpassagen og tilføjede: "Men han talte mere bredt om canadisk Arktis og de nylige meldinger og det øgede aktivitetsniveau i canadisk Arktis".

Konkurrencen om ressourcerne i Arktis er blevet hårdere i de seneste år, fordi klimaændringerne har givet udsigt til, at sejlruter kan etableres, og udnyttelsen af olie- og gasressourcer måske vil være rentabel. Ifølge en amerikansk undersøgelse ligger måske op mod 25 procent af verdens uopdagede olie og gas i det arktiske område. Den canadiske premierminister tog til Arktis tidligere i august og bekendtgjorde, at Canada vil etablere et nyt træningscenter for hæren og en dybvandshavn i Nordvestpassagen. Danmark, USA og Rusland har ligeledes optrappet de arktiske aktiviteter. I topmødet deltog også den mexicanske præsident, Felipe Calderón, som tog hjem før tid i går på grund af orkanen Dean.

Politi brugte tåregas for at tvinge omkring 150 frugt- og flaskekastende demonstranter tilbage uden for topmødehotellet i Montebello, der ligger 70 km øst for hovedstaden Ottawa.ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu