Læsetid: 3 min.

FN-mandat i Darfur med forbehold

FN er på vej til Darfur på sin hidtil største freds-bevarende mission. Men FN-styrken har ikke mandat til at afvæbne oprørsgrupperne, der slås mod både regerings-tropper og mod hinanden i den sudanske region
4. august 2007

Den nye FN-ledede styrke, der skal overtage den fredsbevarende mission i Darfur, har mere magt og mere kapacitet end den nuværende styrke ledet af den Afrikanske Union. Men FN har ikke mandat til at afvæbne oprørere og militser - det skal Sudans regering selv gøre.

"Men det vil de formentlig ikke", vurderer Thomas Mandrup, forskningsadjunkt ved Institut for Strategi under Forsvarsakademiet.

"Man skal tage FN-mandatet med det forbehold. Det er problematisk, at resolutionen ikke indeholder et såkaldt DDR-element: disarmament, demobilization and re-integration (afvæbning, hjemsendelse og re-integration. Men det kan være noget af det, der kommer ind i en ny aftale senere".

Regeringen i Sudan har hele tiden insisteret på, at Darfur er en lokal konflikt, som de selv kan løse med militærmagt. Men Darfur er geografisk et område på størrelse med Frankrig, og oprørsgrupperne er splittet i mindst 10 enheder, der også slås indbyrdes.

Efter måneders tovtrækkeri har den sudanske regering endelig godkendt et FN-mandat, som er blevet snævrere end udgangspunktet. Blandt andet forbeholder den sudanske regering sig ret til at forestå afvæbningsprocessen, og FN-resolutionen indledes med en stærk understregning af Sudans selvstændighed, enhed og territoriale integritet.

Større kapacitet

Under ledelse af FN skal den nye styrke, UNAMID, forsøge at beskytte civilbefolkningen og humanitære hjælpearbejdere mod overgreb fra oprørere og regeringsmilitser. UNAMID vil med 20.000 soldater og 6.000 politifolk have større kapacitet end den nuværende styrke under den Afrikanske Union, AMIS. Den startede som en lille gruppe observatører, sidenhen udvidet til 7.000 soldater.

"AMIS har forsøgt at beskytte flygtningelejrene så vidt muligt, prøvet at køre patruljer og observere. Men de har ikke været i stand til at løse opgaven. De har ikke haft udstyret, uddannelsen eller antallet", siger Thomas Mandrup.

FN-styrken bliver ifølge det danske Udenrigsministerium FN's hidtil største fredsbevarende mission. Derudover får styrken udvidet mandat i forhold til AMIS, vurderer Thomas Mandrup:

"Som jeg læser resolution 1769, så giver den styrken ret til med magt at gennemføre opgaven. For eksempel at opsætte vejblokader og stoppe oprørsgrupperne med magt, mens AMIS blot lå rundt om flygtningelejrene og forsøgte at beskytte dem og samtidig overvåge oprørsgrupperne, uden at have tilstrækkelig logistik til at kunne bevæge sig rundt i området".

UNAMID får også til opgave at implementere den fredsaftale for regionen, som blev indgået sidste år - The Darfur Peace Agreement. I FN-resolution 1769 beklager FN, at fredsaftalen endnu ikke er blevet implementeret og opfordrer alle parter i konflikten til at indgå våbenhvile og til ikke at lægge hindringer i vejen for fredsprocessen. Men den opfordring kommer næppe til at have den store effekt, eftersom kun én af de mindst 10 oprørsgrupper i regionen har underskrevet den nuværende fredsaftale.

"Det er jo svært for UNAMID at implementere aftalen, når ikke alle grupper har underskrevet den. Men nu kommer der gang i nye forhandlinger, og man kan håbe, at der ligger en ny aftale klar, inden UNAMID-styrken er fuldt indsat", siger Thomas Mandrup, der håber, at UNAMID i mellemtiden kan være med til at stabilisere regionen og via sin tilstedeværelse presse oprørerne til at gå med i en ny fredsaftale.

Men ifølge BBC har allerede én af oprørsgrupperne meldt klart ud, at de ikke ønsker at deltage i fredagens forhandlinger, der finder sted i Tanzania:

"Jeg vil bede det internationale samfund om at stoppe drabene på mine folk først, derefter kan vi forhandle på et ordentligt sted uden forhåndsbetingelser," siger Abdul Wahid Mohammad Ahmed, leder af Sudan Liberation Movement.

Hvem, der skal forsyne UNAMID med de 20.000 soldater og 6.000 politifolk, er uklart.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu