Læsetid: 3 min.

Første sejr for 'den stjålne generation'

I Australien imødeser man nu en strøm af retssager, der skal tilkende medlemmer af den oprindelige befolkning store erstatninger
Udland
6. august 2007

Repræsentanter for Australiens oprindelige befolkning (aboriginals, red.) har gentaget deres krav om en offentlig undskyldning til medlemmer af 'den stjålne generation' efter en skelsættende erstatning til en mand, der blev fjernet fra sin familie, da han var spæd.

Den 50-årige Bruce Trevorrow blev tildelt 525.000 dollar af højesteret i South Australia som kompensation for et liv fyldt med problemer, deriblandt depressioner, alkoholisme og tab af sin kulturelle identitet. Retten fandt, at regeringen i 1957 havde fjernet ham fra hans forældre uden deres samtykke.

Trevorrow er et ud af omkring 100.000 børn af fortrinsvis blandede ægteskaber, der led den skæbne som et resultat af en officiel assimileringspolitik, der først blev opgivet i 1997, da en landsdækkende undersøgelse viste, at mange af dem havde fået langvarige psykologiske men. Trevorrow er den første, der med succes har anlagt sag.

Iagttagere var forbløffede over beløbets størrelse, men det blev hilst velkommen som et gennembrud. Advokater forudser nu en flodbølge af lignende sager, mens aboriginal-ledere gentog deres mangeårige krav om en undskyldning på vegne af de tidligere regeringer.

Trevorrow blev indlagt på et hospital i Adelaide med mavesmerter, da han var 13 måneder gammel. Personalet registrerede ham ukorrekt som forældreløs, forsømt og underernæret.

To måneder senere blev han givet bort til en hvid kvinde, som blev hans plejemor. Trevorrow så ikke sin rigtige mor igen de næste 10 år, og da var hans far død.

I retten fortalte han, at han var kronisk angst, havde mentale problemer og vanskeligheder med at beholde sit arbejde. Han var blevet behandlet med sovemidler og medicin mod depressioner, siden han var 10 år gammel. Dommeren Thomas Gray sagde i sin dom, at regeringen på falske præmisser havde hæmmet ham som barn og ikke levet op til sine omsorgsforpligtelser.

Trevorrow sagde efter dommen:

"Jeg troede aldrig, vi ville nå hertil. Men nu er dagen kommet, hvor jeg har fået fred i sindet og kan begynde mit liv."

Foreslår fonde

Advokater opfordrede lokalregeringerne til at oprette fonde til finansiering af kompensationer til ofrene i 'den stjålne generation' frem for at tvinge dem til at gå til domstolene. Sidste år oprettede Tasmanien en sådan fond, men ingen andre delstater er fulgt efter.

Julian Burnside, som repræsenterede Trevorrow, siger til ABC Radio, at sagen illustrerer den skade, mennesker som ham var blevet påført.

"Det er på tide, delstaterne udformer en plan, der kan tage sig af disse sager. Det er meget mere fornuftigt at gøre det i fællesskab end gennem retssager."

Men juridiske eksperter advarer om, at det ville blive vanskeligt for sagsøgerne at bevise, at deres lidelser var en direkte konsekvens af at være blevet fjernet fra deres familier. Trevorrow havde været i stand til at bevise kontrasten mellem hans egne erfaringer og hans søskendes. De havde hver for sig levet bedre liv.

I retten hørte man, at moderen havde gjort sig store anstrengelser for at finde sin søn, blandt andet havde hun skrevet til myndighederne og spurgt, hvor han var. Dommer Gray sagde, at kommissionen The Aborigines Protection Board havde udvist 'stor beslutsomhed' for at sikre, at hun ikke havde kontakt med sit barn. Det var denne kommission - som på det tidspunkt fandtes i hver delstat - der besluttede at sætte ham i pleje.

Ministeren for den oprindelige befolknings forhold, Mal Brough, erklærede i sidste uge, at sagen om kompensation ikke hørte ind under forbundsregeringen:

"Jeg må være ærlig og sige, at mit fokus er på den generation af børn, hvis barndom også bliver stjålet fra dem på en meget sygelig måde gennem seksuelt misbrug og vold."

Man afventer nu regeringens reaktion på en voldsom stigning i antallet af mishandlinger i indfødte samfund, efter at den for seks uger siden erklærede situationen for en 'national krisesituation'.

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her