Læsetid: 3 min.

Hvem har skylden for Kinas oversvømmelser

Kinas oversvømmelser? Kina lægger skylden for dette års dødelige oversvømmelser på den globale opvarmning, men fralægger sig ansvaret for årsagerne bag klimaændringerne. Det tilfalder de udviklede lande, mener Beijing
Udland
3. august 2007
Kina overhalede for nylig USA som verdens største CO2-udleder. Men landets myndigheder mener stadig, at Vesten har et større ansvar for de klimaændringer, der lige i øjeblikket er med til at give kraftige oversvømmelser.

Kina overhalede for nylig USA som verdens største CO2-udleder. Men landets myndigheder mener stadig, at Vesten har et større ansvar for de klimaændringer, der lige i øjeblikket er med til at give kraftige oversvømmelser.

BEIJING - 700 er blevet dræbt af det voldsomme uvejr og de oversvømmelser, der allerede beskrives som de værste i 10 år. Fem mio. kinesere er blevet fordrevet i masseevakueringer, og oversvømmelserne har berørt 20 procent af Kinas befolkning. Samtidig er afgrøder på millioner af hektar jord blevet ødelagt, og det samlede økonomiske tab vurderes til 38 mia. kr. Og situationen forventes at blive værre.

Oversvømmelser er hvert år en alvorlig trussel mod Kina. Men i år har regeringen sat navn på synderen: global opvarmning.

Beijing er for alvor vågnet op til en erkendelse af, at Kina er specielt udsat over for de klimaændringer, den globale opvarmning forårsager.

"Det skal siges, at en af årsagerne til det ekstreme vejr i år er et usædvanlig atmosfærisk fænomen, skabt af global opvarmning," sagde Song Lianchun, leder af det kinesiske meteorologiske instituts afdeling for prognoser og katastrofebegrænsning, onsdag.

"Dette ekstreme vejr forekommer oftere og oftere og er blevet mere tydeligt," sagde han. "Jeg tror, at konsekvenserne for vores land helt sikkert vil blive meget store."

Samtidig med store dele af Kina oplever oversvømmelser, lider andre dele, specielt i Nordøst- og Centralkina, under tørke.

Smeltende gletsjere

Tidligere i år sagde kinesiske forskere og repræsentanter fra regeringen, at global opvarmning er grunden til at gletsjere på det tibetanske plateau er begyndt at smelte hastigt. Det truer hundreder af millioner af mennesker, der er afhængige af de store floder, bl.a. Yangtze og Den Gule Flod, som har deres udspring i Tibet. Mens fokus i øjeblikket er på de enorme vandmasser, er der på langt sigt frygt for udbredt tørke efterhånden som gletsjerne forsvinder.

Ifølge data, der blev offentliggjort i maj, har Kinas økonomiske boom allerede fået landet til at overhale USA som den største udleder af de drivhusgasser, der forårsager global opvarmning. Den årlige stigning af Kinas udledning overgår de nedskæringer, verdens rige lande har forpligtiget sig til ifølge Kyoto-aftalen, og Beijing er kommet under et voksende internationalt pres for at underlægge sig et påbudt loft for CO2-udledning.

Mens Kina er godt i gang med blive udpeget som verdens syndebuk for global opvarmning, betragtes landet dog i Beijing som offer for den udviklede verdens massive udledninger gennem de sidste mange årtier.

Vestens ansvar

"De globale klimaændringer er hovedsageligt resultatet af en historisk udledning og den nuværende høje udledning per person i udviklede lande," sagde Kinas udenrigsminister Yang Jiechi denne uge.

"Udviklingslandenes historiske udledning af drivhusgasser har været lav, og de udledninger er nødvendige for overlevelse og udvikling," sagde han til Kinas forsvar.

"Derfor bør udviklede lande føre an i bestræbelserne på at mindske udledning efter 2012 (hvor Kyoto-aftalen udløber) og overføre teknologi til udviklingslande og promovere bæredygtig udvikling i udviklingslandene."

Samtidig påpegede Kinas viceambassadør til FN, Liu Zhenmin, onsdag, at Kinas udledning af CO2 per indbygger er mindre end en tredjedel af niveauet i vestlige lande.

I den kinesiske presse, der i høj grad skriver ud fra regeringens stikord, udviskes også Kinas ansvar for bekæmpelse af global opvarmning. Vestens pres på landet for at skrue ned for udledningen udlægges ofte som udtryk for en hyklerisk indstilling og som et forsøg på at frarøve kineserne chancen for at kunne komme op på det samme høje økonomiske udviklingsstade. Samtidig understreges det, at ansvaret for Kinas forurening også falder på de udviklede landes skuldre, da vestlige firmaer og forbrugere nyder godt af, at store dele af verdens produktion er flyttet hertil.

Beijings plan

Selvom Beijing ikke er villig til at skrive under på en international aftale, der forpligter Kina til at skære ned på sin udledning af drivhusgasser, er regeringen imidlertid kommet ud med sin egen plan for at mindske forureningen. For den sidste femårsplan, fra 2006-2010, satte regeringen som mål, at energiforbruget per enhed af BNP skal nedsættes med 20 procent - eller fire procent årligt. I det første år, 2006, levede Kina dog langt fra op til målet, da effektiviteten kun blev øget med lige over en procent.

Men, siger Yang Ailin, klimakoordinator for Greenpeace i Beijing, "den kinesiske regering er gradvist begyndt at indse, at global opvarmning er noget, der i høj grad vil påvirke det kinesiske folk og deres økonomi."

Årets voldsomme oversvømmelser og de smeltende gletsjere har hjulpet til for at få lederskabet til at nå den erkendelse - selvom ansvaret fortsat er udlandets.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jeg synes det er spændene det du har skrevet kan du ikke sende noget om oversvømmelser til mig for jeg har om det og det er spænene