Læsetid: 4 min.

IOC bør tale Kina midt imod

Idrætshistorikeren Hans Bonde opfordrer Den Internationale Olympiske Komité til at vedkende sig OL's politiske karakter og råbe langt højere op om brud på menneskerettighederne. Formanden for Danmarks Olymiske Komité afviser kritikken
8. august 2007

Idrætshistorikeren Hans Bonde retter sammen med Amnesty International en skarp kritik mod Den Internationale Olympiske Komité (IOC) for at være for passiv i forhold til det kinesiske regimes lemfældige forhold til menneskerettigheder.

"Den Internationale Olympiske Komité (IOC) burde rejse sig og udstille Kinas utallige brud på menneskerettigheder," siger Hans Bonde, der samtidig advarer om, at Kina vil bruge OL til propaganda.

Formanden for Danmarks Olympiske Komité, Niels Nygaard, mener imidlertid, at IOC gør, hvad de kan, og han tror, OL i sig selv vil forbedre forholdene i Kina.

"Man kan ikke have så stor en begivenhed, uden at det påvirker. Den berøring med og den indsigt i andre lande, som OL betyder, vil gøre, at Kina automatisk bevæger sig i den rigtige retning. Når man styrer et land med hård hånd, er det jo også et udtryk for, at man ikke ved, hvordan man ellers kan gøre det."

Pression eller åbenhed

Hans Bonde tror ikke på, at OL automatisk vil føre til bedre forhold. I stedet burde IOC fra starten have opstillet klare betingelser om forbedringer af menneskerettighederne - og i yderste konsekvens flytte legene, hvis Kina brød løfterne.

"Nu er det for sent at flytte OL, men IOC må i det mindste råbe op, når Kina forflytter mennesker for at bygge stadioner til OL, eller når tibetanske menneskeretsaktivister anholdes for at demonstrere, så Kina ikke kan bruge OL som propaganda," siger han og efterlyser samtidig større politisk bevågenhed på forholdene i Kina forud for OL.

Men det afviser Mogens Lykketoft, udenrigsordfører for Socialdemokraterne:

"Fra politisk side mener jeg ikke, at man skal gøre ting anderledes, end man hele tiden har gjort. Når vi møder kinesere, og når vi kommer til Kina, så diskuterer vi menneskerettigheder, og det skal vi blive ved med."

Mogens Lykketoft mener, det er udmærket, at Kina har fået OL til Beijing.

"Jeg tror mere på åbenhed end på sanktioner over for Kina. Min erfaring er, at kinesiske politikere ikke er så modtagelige for pression. Derfor er vejen frem snarere, at kineserne kommer i kontakt med folk udefra, og det kan OL bidrage til".

Tibet i OL

Tibetanerne er blandt de grupper, der forsøger at bruge opmærksomheden fra det internationale samfund til at styrke deres sag over for den kinesiske regering. Wangpo Tethong fra Tibets nydannede nationale olympiske komite var i går i Lausanne for at aflevere en begæring til IOC om at invitere Tibet som hold til OL.

Niels Nygaard afviser dog at støtte tibetanernes begæring.

"IOC følger nogle spilleregler fra FN om, hvem man anerkender som suveræne nationer. Så hvis FN ikke anerkender Tibet som suveræn stat, så gør vi det heller ikke".

Mere kontant linje

Hans Bonde opfordrer IOC til at vedkende sig, at OL ikke er en neutral begivenhed.

"Den Internationale Olympiske Komite burde fra starten have allieret sig med Kina-eksperter, og bør i fremtiden koble politiske eksperter på projektet i erkendelse af, at sport og politik aldrig kan adskilles", siger Hans Bonde, og fastholder IOC's ansvar for offentligt at kritisere Kinas brud på menneskerettighederne.

Amnesty International efterlyser ligeledes en mere direkte linje fra IOC's side.

"Vi er fortsat dybt bekymrede over IOC's tøvende tilgang til en mere proaktiv linje i menneskerettighedsspørgsmål under optakten til olympiaden," skriver Amnesty i deres anbefalinger til IOC i en rapport offentliggjort i går.

Niels Nygaard afviser kritikken.

"Jeg er ikke i tvivl om, at IOC på interne møder og i samarbejde med Beijing påtaler problemer. Jeg mener ikke, at IOC negligerer problemerne. Om man i visse sammenhænge kunne gå mere markant til værks, det er et spørgsmål om temperament".

Forbedringer midlertidige

Hans Bonde frygter, at Kina vil bruge OL som led i propaganda for, hvor godt det går, hvis ikke politikere og sportsfolk kaster grus i propagandamaskinen. Og han er langt fra overbevist om, at OL i Beijing vil have en positiv effekt på længere sigt.

"Da OL blev afholdt i Berlin i 1936, sagde de præcis det samme: at man havde fået de mest vidtgående løfter fra den tyske kansler om bedre forhold for jøder. Men når det kom til stykket, drev tyskerne gæk med det internationale samfund, og suspenderede kun jødeforfølgelserne i de tre uger, OL varede".

En af opfordringerne til Kina har været bedre vilkår for ytringsfriheden. Og det har den kinesiske regering imødekommet - for en stund. Udenlandske journalister har fået "fuldstændig frihed til at rapportere", og Kina har siden 1. januar i år ophævet tidligere restriktioner, hvorunder journalister skulle søge om regeringens tilladelse til at rejse uden for Beijing og foretage interviews. Det er dog kun en midlertidig ophævelse - efter OL vil de tidligere restriktioner gælde igen.

Danske deltagere skal forberedes

Hans Bonde opfordrer til, at de danske idrætsorganisationer forbereder sig aktivt på det politiske aspekt af OL.

"Man skal forberede de danske OL-deltagere og idrætsledere meget grundigt på den propaganda, de vil blive udsat for, mens de er i Beijing. Og gøre dem opmærksom på, at de kan blive forsøgt inddraget i propagandamaskineriet".

Information har i går forgæves forsøgt at få en kommentar fra Venstres udenrigspolitiske ordfører, Jens Hald Madsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu