Baggrund
Læsetid: 4 min.

Nu kommer den kinesiske mur af penge

Med Beijings meddelelse om at privatpersoner vil få lov til at investere i udenlandske aktier, er der lagt op til, at kinesernes penge vil skylle ud over verdensmarkedet. Det er et vigtigt skridt for den fortsatte åbning af Kinas økonomi
Med Beijings meddelelse om at privatpersoner vil få lov til at investere i udenlandske aktier, er der lagt op til, at kinesernes penge vil skylle ud over verdensmarkedet. Det er et vigtigt skridt for den fortsatte åbning af Kinas økonomi
Udland
30. august 2007

BEIJING - Spillelystne fra Kina er længe blevet budt velkommen til at gamble med deres penge i Macau. Der er verdens største kasino netop åbnet. Men selv det vil ikke kunne hamle op med de potentielle gevinster, kineserne vil kunne opnå, efter de også er ved at få foden indenfor det globale aktiemarked.

De kinesiske myndigheder har meddelt, at de for første gang vil lade landets borgere investere deres enorme opsparing i udenlandske aktier. Med tiltaget, der afmonterer barrierer, som hidtil har forhindret de fleste kinesere i at foretage internationale investeringer, har Beijing taget et betydeligt skridt mod større integration med verdensøkonomien.

Zhao Xiao, professor ved Beijings Universitet for Videnskab og Teknologi, siger, det er den mest betydningsfulde finansielle udvikling i dette årti, efter Kina blev medlem af verdenshandelsorganisationen WTO i 2001.

"Hvis Kina vil være en international aktør, er landet nødt til at åbne op for dets kapital, og det er nødt til at tillade dets borgere at investere i udlandet," siger han.

Via Hongkong

I denne sammenhæng er udlandet geografisk ikke langt væk. Det nye initiativ giver nemlig foreløbig kun mulighed for investeringer på børsen i det økonomisk set autonome Hongkong.

Men i en økonomisk sammenhæng lægger det stor afstand til tidligere politik, da markedet i Hongkong, i modsætning til fastlandets, er integreret i den globale økonomi, og tillader penge at flyde ud og ind af det finansielle marked uden restriktioner.

Ordningen forventes at sætte gang i en massiv tilstrømning af kapital fra fastlandet mod Hongkong i multimilliardstørrelse - penge der vil sprede sig ud over resten af verden.

Tiltaget vil eksponere kinesiske investorer og verdensmarkedet over for hinanden. Begge, som Financial Times skriver, har brug for at gøre sig bekendt med hinanden, da deres indbyrdes forhold vil blive centralt for fremtidens verdensøkonomi.

Enorme beløb

Det er ikke svært at se hvorfor. Det er potentielt enorme beløb, der vil strømme ud af Kina. Efter flere år med hurtig økonomisk vækst og stigende indkomst har kineserne tilsammen opbygget en opsparing på over 12 billioner kr.

De har allerede vist sig mere end villige til at investere store dele af deres penge i aktier. I dag har syv procent allerede købt aktier, hvilket udgør et enormt antal mennesker i det folkerige land. Og antallet af investorer stiger kraftigt.

Hidtil i år har de åbnet 33 mio. investeringskonto - seks gange flere end sidste års samlede antal.

Indtil videre beskriver Kinas statslige valutaadministration den nye politik som et forsøg, og har ikke specificeret, hvor længe det vil vare, eller hvornår det præcis vil blive sparket i gang. I Kina bliver nye økonomiske tiltag ofte lanceret som pilotprojekter, da det politisk gør det nemmere siden hen at trække dem tilbage, hvis de mislykkes.

I et tegn på at Beijing til at starte med vil bevæge sig forsigtigt frem, vil investeringernes omfang blive holdt under kontrol, da de kun kan blive foretaget af kinesere, der opretter investeringskonti ved Bank of China i den nordlige by Tianjin.

Men det er tydeligvis valutaadministrationens hensigt at forsøget skal gøres permanent og senere hen udvides, da den i en meddelelse siger, at det er startet for at "forberede yderligere ekspansion af privatpersoners oversøiske aktieinvesteringer."

Dermed vil vejen være helt åben for, at kinesiske investorer også kan blive en fast bestanddel af vestlige markeder.

Hed økonomi

"Med Kinas boomende økonomi og folkets stigende indkomst er det nødvendigt, at folkets investeringsmuligheder udvides," siger administrationen.

Udenlandske investeringer i Kina og landets enorme handelsoverskud, koblet sammen med Beijings strikse kontrol over, hvor mange penge, der må flyde ud af landet, har fungeret som en dæmning, som har før til, at Kina er oversvømmet af penge.

Det har gødet grunden for inflation, der i juli nåede op på 5,3 procent - det højeste i et årti, og langt over regeringens målsætning på tre procent.

For Beijing lader den nye økonomiske åbning til at være et forsøg på at skabe en ny sikkerhedsventil, ved at de kinesiske penges lettere adgang til udlandet kan være med til at afkøle den overophedede økonomi.

At kineserne hidtil kun har kunne investere i et begrænset antal aktier inden for et lukket aktiemarked har skabt en boble på børserne i Shanghai og Shenzhen, og risiko for at markederne kan falde sammen - flere investeringsmuligheder for kineserne vil lindre presset.

Om de kinesiske penge vil blive modtaget med åbne arme i udlandet, vil vise sig. I Vesten bekymrer flere politikere sig over Kinas stigende økonomiske magt og storopkøb af udenlandske aktiver. Beijing vil gerne undgå at følge i de fodspor Japan efterladte sig i 1980'erne, da landets store opkøb i udlandet skabte fortørnelse.

Men umiddelbart burde kinesernes penge være en velkommen vitaminindsprøjtning for vestlige markeder.

Handlende på børsen i Hongkong var ikke i tvivl om betydningen af det nye tiltag: da det blev annonceret, nåede aktiemarkedet nye højder i forventning til den kommende kinesiske pengestrøm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her