Læsetid: 5 min.

Kosovos skæbne kan afgøres i husarrest

Studenterlederen Albin Kurti har været politisk fange i Serbien. Hans aktivisme for et selvstændigt Kosovo er en torn i øjet på FN's ledelse, som har sat ham i husarrest. Analytikere siger, at hans bevægelse kan afgøre Kosovos fremtid
Albin Kurti, der for tiden sidder i husarrest og derfor ikke selv kan deltage i demonstrationer for et selvstændigt Kosovo, bæres her på et banner af en af sine mange tilhængere.

Albin Kurti, der for tiden sidder i husarrest og derfor ikke selv kan deltage i demonstrationer for et selvstændigt Kosovo, bæres her på et banner af en af sine mange tilhængere.

Visar Kryeziu

30. august 2007

PRISTINA - Inde i opgangen sidder en politibetjent. Han er høflig og forklarer, hvilken sal Albin Kurti bor på. Politibetjenten burde også vide det. Han sidder der for at sikre, at Albin Kurti ikke løber nogle vegne.

Den kosovo-albanske aktivist åbner døren. "Tak fordi du kommer og bryder min isolation," siger den altid veltalende Albin Kurti. Han må gerne modtage besøg, men aldrig forlade sin lejlighed, der er omkring 60 kvadratmeter.

"Jeg må ikke en gang gå ned og trække lidt frisk luft. Eller købe ind. Heldigvis kommer min bror og køber ind og laver mad."

Siden en demonstration i februar endte galt, og to demonstranter blev dræbt af gummikugler, har Albin Kurti været i fængsel eller i husarrest. Det er hans tredje husarrest.

De to demonstranter blev skudt af rumænske politibetjente i FN's politistyrke. Meget tyder på, at de affyrede deres gummikugler på for tæt hold, og at de sigtede i hovedhøjde. Gummikuglerne var af en gammel type, som ikke bruges mere, og de er nu forbudt.

Rumænerne har siden fået lov til at forlade Kosovo. En anklager i Kosovo har vurderet, at de begik en kriminel handling, men der mangler beviser mod de enkelte betjente.

Albin Kurti er blevet sigtet for blandt andet at have ledt den voldelige demonstration. Han nægter og siger, at den først blev voldelig, da politiet begyndte at skyde. Det afviser FN-ledelsen, som siger, at der findes videoklip, hvor han råber angrib.

Demonstrationen var vendt mod den finske FN-mægler Martti Ahtisaaris plan for en overvåget selvstændighed til Kosovo. Albin Kurti og hans Selvbestemmelses-bevægelse mener, at planen giver for mange indrømmelser til Serbien.

Fanget i fortiden

Albin Kurti viser ind i stuen til en blå sofagruppe af den lidt tunge gammeldags slags. Væggene er nymalede i abrikos. Lejligheden er spartansk møbleret, men der er ingen tvivl om, at han har, hvad han skal bruge - lige bortset fra frihed.

Lejligheden ligger i et typisk jugoslavisk betonkvarter fra 1960'erne tæt på centrum af Kosovos hovedby Pristina. 'Nej til forhandlinger' står der flere steder på betonen - underskrevet Selvbestemmelses-bevægelsen. Der er noget absurd i, at han sidder fanget i netop den jugoslaviske beton, som han arbejder så hårdt på at føre Kosovo ud af.

Albin Kurti er 32 år, men allerede midt i 1990'erne arrangerede han studenterdemonstrationer mod det serbiske styre. Siden opgav han sin ikke-voldelige kamp og sluttede sig til oprørshæren UCK. Under NATO's bombardement blev han taget til fange i april 1999, og serberne tog han med og smed ham i fængsel .

"De tævede mig - i begyndelsen hver dag. Vi fik kun lidt mad en gang om dagen. I løbet af nogle få uger tabte jeg 30 kilo," fortæller han. Serbien beholdt ham i to år og syv måneder - til længe efter at krigen var slut, og længe efter at den serbiske leder Slobodan Milosevic var blevet styrtet.

Siden han vendte hjem til Kosovo, har Albin Kurti stået bag demonstrationer mod FN og dens ledelse af Kosovo.

Han går ind for Kosovos fulde selvstændighed og vil af med det formelle serbiske overherredømme eller en FN-ledelse, som han betegner som et kolonistyre. Han er også imod den del af Ahtisaaris plan, der erstatter FN-styret med en EU-repræsentant, der får det afgørende ord til blandt andet at fyre ministre eller omstøde love.

"Fornylig kom der nogle diplomater fra et EU-land. De spurgte mig, hvorfor jeg ville have al den suverænitet og forklarede mig, at deres land jo alligevel havde parkeret en del af den i Bruxelles. Jeg svarede dem: Godt så giv Kosovo fuld suverænitet, så skal vi gerne overdrage noget af den til EU."

Karismatisk

Uden Albin Kurti er Selvbestemmelses-bevægelsen intet, forklarer lokale analytikere. "Han er karismatisk, og han har potentialet," siger Shkelzen Maliqi.

Og en anden analytiker, tidligere chefredaktør for avisen Express, Dukagjin Gorani, mener, at Albin Kurti og hans bevægelse gennem demonstrationer og protestaktioner kan skaffe Kosovo dets selvstændighed, da Vesten ikke vil have andet valg, hvis tilstrækkelig mange mennesker går på gaden.

Det kunne ske, efter at den nye runde med forhandlinger som forventet slår fejl til december. Kosovos politiske ledere tror, at området derefter får sin selvstændighed. Det har USA lovet - dog uden at give nogen dato.

Men Albin Kurti tror ikke på de løfter. Han mener, at der er udsigt til nye forhalinger. "Vores venner er ikke så stærke tilhængere af et selvstændigt Kosovo, som vores modstandere er imod vores selvstændighed," siger han med en malende retorik. Under Informations besøg citerer han også franske filosoffer som Michel Foucault og Pierre Bourdieu.

Men som en anden Balkan-intellektuel bruger han også sin klogskab til at finde på konspirationsteorier. For eksempel skrev han i en artikel for nylig, at hvis Serbien "vil gribe ind, vil det ske i form af en blitzkrieg i løbet af nogle dage."

Selv om begge analytikere tillægger ham stor betydning, er de også trætte af ham og hans afvisende holdning til forhandlinger. "Det er nødvendigt med et kompromis for at få en stat," siger Shkelzen Maliqi.

Dukagjin Gorani mener, at Kurtis udlægning af Ahtisaari-pakken i høj grad er tvivlsom. Albin Kurti mener, at serberne i Kosovo får så meget selvstyre, at det svarer til at skære et stykke af Kosovo ud.

Han siger, at hans ophold i et serbisk fængsel har trukket ham længere og længere ind i det politiske arbejde. "Jeg har intet mod serbere, men nok mod Serbien," siger han.

Også kosovo-albanerne mister nogle gange tålmodigheden med ham. Da Ahtisaari-planen kom frem, sagde man, at det kun var serberne og Albin Kurti, der var imod den. Men utilfredsheden ulmer, og den kan Albin Kurti og hans organisation måske udnytte.

Først skal hans sag for retten. "Jeg har fået at vide, at det bliver en gang til efteråret. Den 12. september udløber min husarrest, og inden da skal retten tage stilling til, hvad der skal ske," siger Albin Kurti, der klager over, at han kun er blevet afhørt en halv time i alt siden den fatale demonstration i februar.

FN's talsmand i Kosovo vil ikke kommentere den beskyldning, så længe den drejer sig om en verserende sag.

"Men jeg kan forsikre dig om, at en tilsvarende sigtelse i et andet land ville have ført til en fængsling," siger talsmanden Alexander Ivanko.

"Og kun internationale anklagere og dommere behandler min sag. De lokale ville sætte mig fri," siger han, der også fortæller, at myndighederne betegner ham som en kategori A fange - den farligste.

"De er ude på at få mig til at være rolig. Det bliver jeg aldrig," hvæser Albin Kurti lavt.

Han takker for besøget. Nede i opgangen sidder der nu to politibetjente. Den ene skuler, mens den anden læser avis.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu