Læsetid: 6 min.

Lille-Saddam kæmper videre

'Alle familier har deres problemer,' sagde Saddam Husseins ældste datter, da hendes mand og svoger var blevet likvideret. I dag lever hun i Jordan, men efterforskes for at have støttet den irakiske modstand
Familieportræt. På dette billede fra 1990 troner Saddam Hussein i sofaen med sine hustru og to børnebørn. I bageste række fra venstre ses svigersønnerne Hussein Kamel og Saddam Kamel (begge blev senere myrdet efter hjemkomst fra eksil), Saddam Kamels kone Rana, Saddams ældste søn Udai, (dræbt i en amerikansk kommandoaktion), Saddams datter Raghad (luksuseksil i Jordan) med Saddams første barnebarn af hankøn, en unavngiven kvinde og endelig Saddams yngste søn Qusai (dræbt i en amerikansk kommandoaktion sammen med broderen Udai).

Familieportræt. På dette billede fra 1990 troner Saddam Hussein i sofaen med sine hustru og to børnebørn. I bageste række fra venstre ses svigersønnerne Hussein Kamel og Saddam Kamel (begge blev senere myrdet efter hjemkomst fra eksil), Saddam Kamels kone Rana, Saddams ældste søn Udai, (dræbt i en amerikansk kommandoaktion), Saddams datter Raghad (luksuseksil i Jordan) med Saddams første barnebarn af hankøn, en unavngiven kvinde og endelig Saddams yngste søn Qusai (dræbt i en amerikansk kommandoaktion sammen med broderen Udai).

Udland
27. august 2007

Når man betragter fotoet af Saddam Husseins "kejserlige hof", er der intet, der lader ane, at den unge kvinde, der vugger et spædbarn, en dag skulle blive den, der bar faklen videre for Iraks henrettede forhenværende enehersker.

Men Raghad Hussein, Saddams ældste og foretrukne datter og enke efter en mand, han beordrede dræbt, er eftersøgt, anklaget for at have ydet finansiel og anden bistand til Iraks oprørere siden de amerikanske og britiske styrkers 'befrielse' for fire år siden.

En Interpol-arrestordre udstedt på den irakiske regerings initiativ beskylder den i dag 38-årige kvinde for "forbrydelser imod menneskeheden og anstiftelse af terrorisme". Udleveres hun og kendes hun skyldig af en irakisk domstol, står hun til livsvarigt fængsel eller dødsstraf.

Regeringen i Bagdad har tidligere fremsat lignende anklager imod Raghad, men den nye offensiv, som arrestordren er udtryk for, og udvekslingerne af henvendelser på det allerhøjeste plan mellem Irak og Jordan, viser, hvordan den forhenværende diktators dystre skygge endnu hænger tungt over Irak, hvis baathistiske loyalister spiller en aktiv og dødbringende rolle i den fortsatte 'modstandskamp'.

Ifølge iagttagere skyldes den optrappede forfølgelse af Saddams datter imidlertid ikke, at Raghad Hussein er blevet en aktiv forgrundsfigur i det væbnede oprør. Snarere videner den om Nour al-Maliki-regeringens desperation over ikke have effektive modtræk imod volden.

Gæst hos Kong Abdullah

Jordanerne har afvist udleveringsbegæringer fra to tidligere irakiske regeringer. Raghad Hussein er, siger jordanerne, gæst hos Kong Abdullah og det hashemitiske kongehus, og der kan ikke være tale om, at overgive hende til det hævntørstige shia-regime i Bagdad.

Abdullahs far, den afdøde Kong Hussein, har tidligere tilbudt Raghad ly. Det var da hun og hendes søster Rana kom til Amman med deres ægtemænd, Hussein Kamal Al Majid og Saddam Kamal Al Majid, da sidstnævnte valgte at hoppe af fra Irak.

De to mænd var fætre af Saddam Hussein, og navnlig Hussein Kamal rangerede højt i Baath-partiets hierarki. Han førte omfattende samtaler med embedsmænd fra USA, Storbritannien og FN om Saddams ulovlige våbenprogrammer, men blev efterhånden så desillusioneret over eksiltilværelsen, at han sagde ja til et tilbud om frit lejde til at komme hjem.

Ved grænsen blev Raghad og Rana imidlertid modtaget af deres bror, Uday, som straks skilte dem fra deres mænd. Både Hussein Kamal og Saddam Kamal blev efterfølgende myrdet.

For en tid lod drabene til at have stødt Raghad og Rana fra deres far. I al fald gik der lang tid, før de igen sås offentligt. Sendt tilbage for at bo hos Saddams klan i Tikrit, forekom de i flere år at føre en skyggetilværelse, helt modsat deres stærkt eksponerede brødre, Uday og Qusay.

Raghad bosatte sig i Amman efter at være flygtet fra Bagdad i nattens mulm og mørke umiddelbart efter den amerikansk ledede invasion. I en tid lang brugte hun sine dage på at blive fotograferet til ugeblade og besøge hospitaler. Så blev Uday og Qusay dræbt i 2003 i en amerikansk kommandoaktion imod et hus i Mosul, efter at de var blevet angivet af en fortrolig for, hævdedes det, en dusør på 25 mio. dollar udlovet af amerikanerne. Herefter kom deres søster til at fremstå som Saddams uventede arvtager. Hendes øgenavn 'lille Saddam' stammer fra denne periode og har ikke, som det undertiden anføres, noget at gøre med de hovmodige manerer, hun tillagde sig under sin opvækst i Bagdad.

Højrøstet og selvbevidst

Større indtryk end de irakiske henvendelser lader amerikanske pres til at have gjort i Jordan, hvorfra meldingen nu er, at myndighederne vil holde Raghad fast på de officielle betingelser for hendes opholdstilladelse. I disse ligger, at hun skal afstå fra at engagere sig i politiske aktiviteter og afholde sig fra at kommunikere med medierne. Det er imidlertid krav, som Saddams datter er blevet stadig mindre tilbøjelig til at efterkomme. Skønt hun var relativt tilbageholdende i den første tid efter sin ankomst til den jordanske hovedstad, er hun blevet stadig mere højrøstet og selvbevidst, i takt med at den amerikanske og britiske besættelse er blevet stadig mere upopulær og det væbnede oprør stadig mere morderisk.

Samtidig har den forkludrede og stærkt kritiserede hængning af Saddam ført til en ny bølge af sympati og støtte fra tidligere loyalister og andre i den arabiske verden, hvilket har styrket hendes position.

Raghad var den centrale figur i sørgehøjtideligheden for hendes far, der fandt sted de 40 traditionelle dage efter hans død. I ceremonien i Yemen, der blev forestået af Yahia Mohammed Saleh, chefen for landets sikkerhedsstyrke og en fætter til præsidenten, som ellers på papiret skal forestille at være en allieret af USA og Storbritannien i 'Krigen imod terror', sagde hun følgende:

"Saddam Hussein er den ægte helt og panarabiske leder. Jeg er stolt af ham og stolt af hans kamp og offer. Så længe modstandsbevægelsen og mujahedin gør deres pligt i Irak, kan der ikke herske tvivl om, at det irakiske folk vil sejre."

Forsvarede sin far

I Amman bor Raghad i et hus det eksklusive velhaverkvarter Abdoun, omgivet af utallige fotografier af sin far, eksemplarer af sladderbladet Hello og romantiske romaner. Raghad har holdt sig i jævnlig kontakt med oppositionsaktivister og medierne. Independent var blandt de aviser, hun talte med, da hun organiserede forsvaret for sin far ved processen i Bagdad. Dengang virkede hun som en person, der var ved at finde sit fodfæste i det offentlige liv, og som nød denne nye rolle.

Raghad var ikke meget for at diskutere likvideringen af sin mand og svoger.

"Alle familier har deres misforståelser og problemer, men i sidste ende er de jo familier."

Hun fokuserede i stedet, fortalte hun, på at sikre et legitimt forsvar for sin far, og ikke mindst var hun ivrig for at hyre britiske sagførere til Saddams advokathold, deriblandt den ansete tidligere formand for det britiske advokatråd, Anthony Scrivenor. Raghad og hendes rådgivere havde læst en artikel af Scrivenor i Independent on Sunday, hvori denne bemærkede, at retssagen imod Saddam og hans kolleger allerede er "degenereret til en farce". Scrivenor kom aldrig til at forsvare Saddam, men den overvældende opinion blandt internationale jurister kom til at dele hans vurdering af retssagens forløb.

Raghad sagde: "Ulykkeligvis behandler de min far, som om han ikke var menneskelig. Min far har døtre, og døtre får børn, så de burde overveje den menneskelige side. De synes, at min far mangler hensyn til menneskeliv, men uanset detaljerne, burde amerikanerne være humanitære i deres behandling af hans familie."

Raghad medvirkede også i tv-dokumentarfilmen Saddams stamme. Channel 4's Monica Garnsey, som medvirkede i produktionen og lærte Saddams datter godt at kende, husker:

"Det eneste folk ville have hende til at sige var 'min far er et frygteligt menneske', og det var netop den ene ting, hun aldrig ville sige ... Truslen om hans forestående død fremkaldte en strøm af følelser. Hun havde denne følelse af forpligtelse og hjælpeløshed."

Raghad lever efter den typiske livsstil for rige eksilirakere i Jordan. I lang tid var hendes foretrukne modebutik et sted, hvor hun sagdes at have særlig forkærlighed for designerstøvler og -tasker. En Channel 4-medarbejdere fortæller, at Raghad og Rana på 20 minutter brugte 9.000 dollar i de toldfrie butikker i Qatar.

En irakisk forretningsmand i Amman, som gjorde fordelagtige handler under Saddam og er fortsat hermed under den nuværende regering, efter at have betalt de obligate bestikkelser, siger:

"I Asien er det ikke usædvanligt, døtre efterfølger fædre, der har ledet nationer. Men Raghad er aldrig blevet uddannet til at være politiker, og ærligt talt er hendes politiske instinkter temmelig ikke-eksisterende. Hun er nødt til at være meget forsigtig, fordi ingen kan vide, om jordanerne skifter mening og sender hende tilbage til Irak. Realiteten er, at hun kun befinder sig i sin nuværende prominente position, fordi resten af familien enten er dræbt eller holder meget lav profil."

Saddam, hvis opstigen til magten var tilsølet af blod, var overhoved for en stor familie, som døden unægtelig har tyndet ud siden hans fald. Ali, hans eneste overlevende søn, bor nu med sin anden kone Samira Shahbandar i Libanon og gør ikke indtryk af at ville involveret sig i den irakiske kamp. Uday og Qusay er blevet dræbt, Saddams halvbror, Barzan, er blevet henrettet efter sin retssag og Ali Hussein al Majid, fætteren, der fik tilnavnet 'Kemiske Ali' pga. sin ledende rolle i det berygtede giftgasangreb mod kurderne, afventer at få sin henrettelse eksekeveret. Hvis den irakiske regering får sin vilje, vil Raghdad snart kunne slutte sig til ham på dødsgangen i Bagdad.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Præcisering

I billedteksten til artiklen, Lille-Saddam kæmper videre, bliver der understreget, at henholdsvis Saddam Husseins ældste søn Udai og Saddam Husseins yngste søn Qusai blev dræbt i en amerikansk kommandoaktion. Billedet viser også Saddams første barnebarn af hankøn (som er Saddams datters Raghads søn). I nævner ikke noget om, at denne dreng også blev dræbt i den samme amerikanske kommandoaktion, som I kalder det.