Læsetid: 2 min.

Mellem fortid og fremtid

Meget har ændret sig i Polen i de senere år. Nu kommer håndværkerne for eksempel til tiden
Meget har ændret sig i Polen i de senere år. Nu kommer håndværkerne for eksempel til tiden
Udland
24. august 2007

"Det er virkelig nye tider i Polen," udbryder Karina, da Information ringer hende op. Hun har lige netop haft besøg af to håndværkere, der skulle kontrollere gastilslutningen i hendes og Peters lejlighed i Warszawa.

"Tidligere ville det have taget et halvt år, nu kommer de til tiden. Man kan virkelig se ændringerne i landet." Faktisk var det tidligere kutyme, at man bad sin bedstemor om at passe lejligheden, for hvis håndværkerne sagde, de kom klokken to en dag, så kunne det godt ske, at de kom klokken otte fem dage senere - og det var jo ikke til at forudsige. Denne gang var det klokken to - og da Karina kom fra arbejde klokken to, ventede håndværkerne allerede på hende.

Karina er nu seks måneder henne, hun arbejder to dage om ugen og læser de andre tre for at afslutte sine studier til oversætter og tolk. Og det er usædvanligt.

"Sidste uge havde min svigerinde sin polterabend, og der var kvinder fra Portugal og andre lande. De polske kvinder var virkelig overraskede over, at kvinder kan arbejde indtil to uger før fødslen. I Polen er en graviditet som en sygdom, en gravid kvinde skal ikke arbejde," fortæller hun. Fra oktober har hendes chef da også bedt hende om at arbejde hjemmefra, barnet ventes sidst i oktober. "Min chef var meget overrasket over, at jeg arbejder og har det godt, at jeg bevæger mig og går rundt,"som hun siger.

Karina, der tidligere har arbejdet i Bruxelles for at forbedre sine sprog, føler jævnligt, at hun bryder med traditionerne omkring sig.

At hun - gravid i sjette måned - sammen med Peter tog på ferie ved de mazuriske søer var endnu en årsag til undren blandt kollegerne. Men ferien var skøn. De delte sommerhus med nogle venner, som alle er indretningsarkitekter - og de har travlt i disse år. Deres løn er endnu ikke skyhøj, men lejlighederne i Warszawa er blevet så dyre, at polakkerne gerne vil have dem indrettet ordentligt.

"For 10 år siden blev det betragtet som virkelig snobbet, at bruge en indretningsarkitekt, nu er det meget udbredt."

De roede på nogle af søerne, og så forsøgte de kraftigt at holde fri. "Vi er ikke gode til det," indrømmer Karina.

Både hun og Peter nåede at læse et pensum på 500 sider. Og da vennerne opmuntrede dem til at holde ferie, "forsøgte vi virkelig meget at holde fri," fortæller Karina.

En udflugt, de undte sig, gik til en lille by ved en anden sø - og det var virkelig en rejse tilbage i tiden. Der var et lille hotel, en lille strand - men det hele var fra 70'erne, og fremstod, som om tiden havde stået stille siden da.

"Det var den sene kommunistiske æra," forklarer Karina om stilen - og hun nød tidsrejsen.

"Bord, stole, skeer - hele indretningen var fra gamle dage,"siger Karina, der syntes, at det var rart at besøge tidslommen fra kommunisttiden, men alligevel håber at de udenlandske turister i byen også ser andre ting i hendes land

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her