Note
Læsetid: 1 min.

Mindst 220 dræbt efter terrorattentat i Irak

220 mennesker er officielt meldt dræbt efter terrorattentaterne i Nordirak. Men uofficielle kilder taler om 500 dødsofre
Hele dagen i går fortsatte dødstallet efter et terrorangreb mod indbyggerne i byen Qahataniya i Irak med at stige. En leder af hospitalerne i området anslog over for tv-stationen al-Jazeera, at op mod 500 mennesker kan være blevet dræbt.

Hele dagen i går fortsatte dødstallet efter et terrorangreb mod indbyggerne i byen Qahataniya i Irak med at stige. En leder af hospitalerne i området anslog over for tv-stationen al-Jazeera, at op mod 500 mennesker kan være blevet dræbt.

Udland
16. august 2007

Der er mange slemme dage i Irak, og onsdag vågnede indbyggerne i den lille by Qahataniya i Sinjar-distriktet godt 100 kilometer vest for Mosul op til en af de rigtig slemme. Hvis de da overhovedet havde sovet. For aftenen forinden blev byen ramt af en tragedie, da fire selvmordsterrorister i tankbiler og varevogne sprængte deres køretøjer i luften i et koordineret terrorangreb ved byen.

Sent på tirsdag aften lød dødstallet på 175. Da redningsfolk onsdag fik dagslyset til hjælp, begyndte tallet at stige til mindst 200. Sidst på eftermiddagen onsdag oplyste Iraks hær, at mindst 220 mennesker var blevet dræbt, kurdiske kilder sagde 350, mens den arabiske tv-kanal al-Jazeera citerede en leder af hospitalerne i området for at sige, at selvmordsterroristerne og efterfølgende morterbeskydning havde dræbt 500 mennesker.

Al-Qaedas fingeraftryk

Qahataniya ligger i et område, hvor de såkaldte yazidier holder til. En religøs minoritet, der ofte er blevet angrebet af militante sunnimuslimske grupper, der regner yazidierne for vantro.

Dakhil Qassim er borgmester i Sinjar, en by ikke langt fra attentatstedet. Han sagde tidligere onsdag, at dødstallet vil stige.

"Vi graver med vore hænder og med skovle. Vi venter, at vi har et endeligt dødstal i morgen eller overmorgen (torsdag eller fredag, red.)," sagde han.

Det amerikanske militær i Irak sagde onsdag, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvem der stod bag. Men oberstløjtnant Christopher Garver, talsmand for militæret, sagde, at "vi regner al-Qaeda for den hovedmistænkte".

Det hænger bl.a. sammen med, at der var tale om et endog meget stort terrorangreb - hvis der er hold i dødstallene, er der tale om det blodigste i Irak siden invasionen i 2003 - ligesom al-Qaeda også ofte koordinerer flere sprængninger for at få en mere makaber effekt.

I sidste uge advarede Iraks Islamiske Stat, en al-Qaeda-gruppe, da også yazidierne om, at de kunne vente at blive angrebet.

ritzau/dpa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her