Nyhed
Læsetid: 1 min.

En national katastrofe

Over 60 personer har mistet livet under de utallige skovbrande i Grækenland. De græske myndigheder har sigtet syv mennesker for brandstiftelse
Mens store dele af den græske halvø Pelopponnes hærges af skovbrande, er det lykkedes at redde Olympia, hvor de første Olympiske Lege fandt sted i år 776 fvt. Her ses den bevingede sejrsstatue indhyllet i røg.

Mens store dele af den græske halvø Pelopponnes hærges af skovbrande, er det lykkedes at redde Olympia, hvor de første Olympiske Lege fandt sted i år 776 fvt. Her ses den bevingede sejrsstatue indhyllet i røg.

Petros Giannakouris

Udland
28. august 2007

Grækenland kæmpede mandag på fjerdedagen med de utallige skovbrande, der raser i landet.

Flere end 60 mennesker er omkommet, og nogle af Europas mest historiske steder har været truet af ødelæggelse.

Næsten 30 landsbyer var i går blevet evakueret i det sydlige Grækenland. Skovbrandene er værst på halvøen Peloponnes, der ligger syd for Athen. Flammer skyder op mod himlen, mens helikoptere og fly smider tusindvis af liter vand på de brændende træer.

Olympia reddet

I de ramte områder ligger et tykt lag af aske mellem de nøgne sortsvedne træer. Mindst 63 mennesker er omkommet, heraf 59 alene på Peloponnes-halvøen, i det myndighederne kalder "en national katastrofe uden fortilfælde".

Flere end 800 brandmænd og 800 soldater kæmper mod ilden på Peloponnes. Grækenland har samtidig fået massiv hjælp fra blandt andre Frankrig, Italien og Tyskland. En talskvinde kalder det den største hjælpeindsats til et medlem af EU.

Brandfolk har dannet en beskyttende ring om Olympia, hvor de første olympiske lege fandt sted, og det er dermed lykkes brandvæsnet at forhindre flammerne i at ødelægge en af Grækenlands mest historiske skatte.

Brand nær Athen

I går udbrød der brand i nærheden af Athen, og beboere blev tvunget til at flygte fra deres hjem. Branden på et bjerg nord for hovedstaden kom imidlertid hurtigt under kontrol igen.

Mens brandfolkene bekæmper ilden, er syv personer sigtet for brandstiftelse. Antiterroranklager Dimitris Papagelopoulos oplyser, at han vil indlede en tilbundsgående undersøgelse af årsagerne til de mange skovbrande.

Den græske regering har samtidig udlovet dusører på mellem 100.000 og en million Euro (750.000 og 7,5 millioner danske kroner) for oplysninger, der kan føre til arrestation af ildspåsættere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her