Læsetid: 2 min.

Ngo'ere mister handlekraft med ny lov

Ny ngo-lov i Rusland har lammet en lang række ngoer og dermed lukket munden på kritiske røster
27. august 2007

Mindst 600 russiske ngo'er, som forsvarer alt fra forbrugeres til kommunisters rettigheder, er stort set blevet handlingslammet, fordi de ikke lever op til nye, besværlige regler, mener en russisk mediekontrolgruppe.

Ngo'erne er i praksis ude af stand til at manøvrere, og kan ikke åbne nye bankkonti eller kontorer. En af grupperne, den interregionale Group of Human Rights Defenders, med hovedkvarter i Voronezh, tilføjer, at det i flere tilfælde ser ud som om, at der ligger politiske motiver bag tiltagene.

Den nye ngo-registreringslov, der trådte i kraft i april 2006, kræver blandt andet, at ngo'er udfylder lange årsrapporter. Kritikere af loven mener, at loven ikke er andet end en god undskyldning for at slå ned på Ruslands spirende civilsamfund. Loven gør det muligt, at modstandere af regeringen kan udelukkes den offentlige debat på grund af tekniske detaljer, siger kritikerne.

Ngo'er fodrer terrorister

Men regeringen hævder til gengæld, at mange ngo'er er frontorganisationer for kriminelle eller terrorister, og at der er behov for at tage fat om problemet.

Forfatteren til rapporten, Olga Gnezdilova siger: "Landets ledere mener, at der stod ngo'er bag revolutionerne i Ukraine og Georgien," og henviser til demokratiske opstande i de tidligere Sovjetstater. "Du bliver nødt til at kontrollere ngo'erne, hvis du vil undgå revolutioner."

I oktober 2006 blev 77 ngo'er, deriblandt Amnesty International og Human Rights Watch midlertidigt tvunget til at indstille deres aktiviteter, fordi de havde overset en registrerings-deadline. Ella Pamfilova, ledende rådgiver for Ruslands præsident Putin, indrømmede senere, at den nye lov var ved at kvæle ngo'erne.

I år var blot 216.000 af omkring 500.000 russiske ngo'er i stand til at møde den opstillede deadline, skriver dagbladet Kommersant. Resten kan retsforfølges og fratages deres rettigheder.

Erklæres inaktive

Den nye rapport, der sammenligner medieindberetninger fra otte regioner siger, at ngo'er af retten erklæres inaktive, selv om nogle af dem hævder, at de har afleveret alle nødvendige dokumenter.

Den mest omtalte sag imod en ngo drejede sig om Educated Media Foundation, en USA-baseret gruppe, der underviste russiske journalister, og som blev lukket i juni efter en retssag mod direktøren, Manana Aslamizian.

Hun blev anholdt i lufthavnen i Moskva med omkring 2.400 dollar i ikke-opgivne dollar. Politiet ransagede senere Educated Medias kontorer og indefrøs organisationens bankkonti, med en ukorrekt skatteopgørelse som begrundelse.

"De brugte os som eksempel," siger Aslamazian fra Paris, hvor hun har søgt tilflugt. Hun taler meget dårligt fransk, og længes hjem. "De ønsker mere fredelige medier, mindre kritiske."

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu