Læsetid: 3 min.

Nordkorea åbner igen for international hjælp

De værste oversvømmelser i 40 år gør, at nødhjælp og nødhjælpsarbejdere nu kommer ind i landet, halvandet år efter at både mad og medarbejdere blev smidt ud
22. august 2007

Mere end hver 10. majsmark i Nordkorea er skyllet væk, oplyser den nordkoreanske regering.

De enorme regnskyl i Asien er gået voldsomt ud over befolkningen i det sydlige Nordkorea, hvor bønderne allerede før katastrofen havde problemer med at brødføde landets befolkning.

Den nordkoreanske fødevareproduktion har i årevis ligget under det nødvendige for, at befolkningen kan få en minimumsration, og primært Kina og Sydkorea har derfor måttet spæde til for at undgå hungersnød. Alene i år er fødevareunderskuddet på en million ton korn, vurderer FN's landbrugsorganisation (FAO).

Efterhånden som der er blevet indsamlet oplysninger fra de berørte provinser, står det klart, at de seneste ugers regn har kostet 350.000 mennesker deres hjem og mindst 321 mennesker livet. Dertil kommer ødelagte marker, der vil forhindre en normal produktion af fødevarer hele det næste år.

"Landet har været isoleret i årevis og har kæmpet for at levere basal service i mange år," siger Michel Le Pechoux, der er nummer to på UNICEF's kontor i den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, og som i sidste uge var rundt i flere amter for at vurdere ødelæggelserne.

"Ud over tabet af liv har oversvømmelserne ødelagt landbrug og infrastruktur, og det er en stor forværring af en allerede bekymrende situation for det meste af befolkningen."

Permanent krise

Set med nødhjælpsøjne har Nordkorea i årevis været i en tilstand af permanent krise på grund af sin isolation og manglende udvikling. Derfor har landet som noget højst usædvanligt modtaget nødhjælp, selv om landet i virkeligheden burde modtage udviklingsbistand. Det har den nordkoreanske regering været for stolt til at modtage, og for halvandet år siden fik regeringen også fine fornemmelser over for nødhjælpsbistanden.

Landets ledelse mente, at Nordkorea nu var i stand til at forsyne sig selv, og selv om de internationale organisationer mente noget andet, blev de tvunget til at forlade landet i stort tal.

FN's Fødevareprogram (WFP) fik beskåret antallet af internationale medarbejdere baseret i Nordkorea fra 46, da der var flest, til bare 10 i dag.

Samtidig blev også WFP's 400 månedlige tilsyn rundt om i landet kraftigt beskåret. Det har selvfølgeligt kunne mærkes i Nordkorea.

"Vi har åbent sagt, at nedskæringen af vores operationer i DPRK (Den Demokratiske Folkerepublik Korea - Nordkorea, red.) har betydet, at vi ikke når dem, vi burde nå," siger Robin Lodge, WFP's talsmand i hovedkvarteret i Rom.

Han håber, at den igangværende katastrofe kan føre til, at fødevareorganisationen får lov at vende tilbage til den normale og nødvendige indsats. Foreløbig har WFP i løbet af den sidste uge fået lov at vende tilbage midlertidigt.

"I det mindste indikerer regeringens villighed til at bede om hjælp, at de anerkender, at der er folk i nød, og vi håber, det generelt vil betyde bedre adgang for os og et bedre forhold til regeringen."

WFP har nødhjælpslagre i Nordkorea, der har svaret på den akutte efterspørgsel og efter den officielle anmodning om hjælp fra regeringen i sidste i uge er nødhjælp nu også på vej fra nabolandene.

"Vi håber, at enhver opgave vi løser, vil forbedre og øge tilliden i forhold til regering i Nordkorea. Vi vil byde ethvert skridt velkommen, hvis det fører til større adgang til landet og dermed flere aktiviteter og mere personale. Der er behov for det."

FN's organisationer i Nordkorea arbejder stadig på at skabe overblik over ødelæggelserne og behovet for nødhjælp.

Det ventes på plads i denne uge, så der på fredag kan udsendes en appel om hjælp fra det internationale donorsamfund.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu