Læsetid: 3 min.

Ny beskidt krig på Afrikas Horn

Mens internationale olieselskaber borer i undergrunden, er den vestligt støttede etiopiske regering i gang med brutalt at nedkæmpe en oprørsmilits i samme område. Området er nu lukket land for både fødevarer og observatører
Udland
17. august 2007

Få i Vesten har hørt om Etiopiens Ogaden-område, og færre gider formentlig hente et atlas frem for at finde ud af, hvor det ligger.

Derfor kan den etiopiske regering nu på anden måned nedkæmpe et årtier gammelt oprør med brutale metoder, uden at nogen i det internationale samfund protesterer. Menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch rapporterer, at "dusinvis af civile" er blevet dræbt i noget, der ligner målrettede forsøg på at straffe civilbefolkningen kollektivt for støtte til oprørerne.

Ingen har det fulde overblik over, hvor mange mennesker, der rammes af den etiopiske militæroperation, men en kilde i hovedstaden Addis Abeba, anslår, at det drejer sig om flere hundredetusinde.

"Set fra befolkningens side er situationen lige nu meget svær. De er fanget mellem oprørerne og hæren, og hæren er rykket ind i stort tal og med tunge våben. Den er tydeligvis fast besluttet på at udrydde modstanden. Problemet er, at hæren meget dårligt kan skelne civile fra krigerne, da krigerne blander sig med befolkningen," siger kilden, der arbejder i en international nødhjælpsorganisation.

Røde Kors smidt ud

For nylig blev Internationalt Røde Kors smidt ud af Ogaden, fordi regeringen fandt, at organisationen samarbejdede med rebeller. Derfor er der ingen nødhjælpsarbejdere eller observatører, der i dag tør udtale sig til citat af frygt for det videre arbejde i landet. En international observatør, der lige nu opholder sig i Europa, siger, at situationen er meget bekymrende på grund af regeringens fremfærd og de særlige vilkår, der gør sig gældende for befolkningen i Ogaden.

"Vi er meget bekymrede over den humanitære situation. Det er svært at skaffe mad, vand og husly, og mindst to landsbyer er blevet brændt ned. Mange civile lever under forfærdende omstændigheder. Landsbyboerne er blevet beordret til de større byer, hvor de lettere kan observeres. Det mest ekstreme, vi har set fra regeringens side, er en vareblokade, der gør, at ingen lastbiler kommer ind med forsyninger, og markeder er tømt og lukket. Der er også lukket for udenlandske observatører," siger kvinden, der selv kan regnes som observatør.

Ogadens Menneskerettighedskomite, der holder til i Geneve, har talt og dokumenteret 2.395 udenomsretlige drab, 1.945 voldtægter og 3.091 tvungne forsvindinger i området, siden den nuværende regering i Etiopien kom til magten i 1991.

"Den etiopiske regering burde blive holdt ansvarlig for massemord, forsvindinger, voldtægt, ulovlige anholdelser og tortur," hedder det i en rapport fra komiteen, der fortsætter således:

"Den etiopiske regering (...) opmuntrer, hædrer og forfremmer forbrydere til højere rang."

Grov uansvarlighed

Det er Ogadens Nationale Befrielsesfront (ONLF), der er mål for de etiopiske hærstyrkers angreb. Den etnisk somaliske milits har kæmpet for selvstyre siden 1963 og afviser på sin hjemmeside at målet skulle være en sammenlægning med nabolandet Somalia. Alligevel skriver International Crisis Group, at ONLF har fået støtte fra den somaliske regering, og at det blandt andet er derfor, at Etiopien har følt truslen så stor, at den har valgt at skride ind netop nu.

Etiopien invaderede Somalia i december sidste år under påskud af at ville bekæmpe terrorister, og samme argument fremføres i den nuværende situation. Men ifølge Human Rights Watch er der pålidelige rapporter om, at den etiopiske operation stik mod hensigten har fået militante islamister fra Somalia til at søge tilflugt i Ogaden, hvor de skulle være ved at opbygge styrker til et modangreb på den etiopiske hær.

ONLF har taget ansvar for flere angreb på etiopiske styrker og også for et angreb på et olieefterforskningsfelt i Ogaden i april. Angrebet kostede 74 mennesker livet, heraf var de fire kinesiske statsborgere.

Episoden understreger endnu et lag i striden om Ogaden, for området er rigt på både olie og gas, som udenlandske virksomheder er interesserede i. Så sent som sidste fredag underskrev malaysiske Petronas en aftale med den etiopiske regering om udvikling af et naturgasfelt i Ogaden. Alene de administrative omkostninger i forbindelse med aftalen har en værdi af små 12 millioner kroner.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters svarede ONLF i en pressemeddelelse, at "forfølgelse af olie- og naturgas-udvindelse i Ogaden kan på nuværende tidspunkt kun karakteriseres som grov virksomhedsuansvarlighed".

På grund af den etiopiske blokade af Ogaden er det meget svært at få præcise meldinger om situationen i området. Men bare det at regeringen i Addis Abeba bruger fødevarer og nødforsyninger som et instrument til at styre befolkningen, får det til at løbe koldt ned ad ryggen på folk med kendskab til landet og dets historie. I de kredse er det kendt, at hungersnøden i 1980'erne i høj grad blev fremprovokeret af den daværende etiopiske regeringens manipulation med fødevarerne. Det er bare ikke noget, de tør sige højt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her