Læsetid: 3 min.

Ørkenstat investerer oliepenge i solenergi

Abu Dhabi har indset, at olien ikke varer evigt, og investerer derfor tungt i en lederposition på alternative energimarkeder
23. august 2007

TEL AVIV - I udkanten af Abu Dhabi ligger begyndelsen på det, der utvivlsomt vil komme til at virke som et både overraskende og løfterigt syn. Her er emiratet tidligere på året begyndt at opføre et gigantisk solenergianlæg, der vil kunne klare strømforsyningen til 10.000 af byens husstande, og der er planer om, at det skal være langt større.

Abu Dhabi er hovedstad i De Forenede Arabiske Emirater, som med godt 10 pct. af klodens kendte oliereserver i undergrunden er en af de helt store leverandører til det traditionelle energimarked. Derfor kan det virke overraskende at finde et sådant anlæg netop her, men ifølge mange iagttagere afspejler emiratets beslutning en erkendelse af, at verdens energiforbrug allerede i nogle år har været under forandring.

Investering

"Vi har indset, at verdens energimarkeder bliver bredere, så vi må også brede os ud," siger én af initiativtagerne, Sultan al Jaber, til en lokal avis.

"Vi ser væksten i vedvarende energi som en mulighed og ikke som noget problem."

Sultan al Jaber er direktør for Masdar, som er en pengetank, emiratet har skabt for at tilvejebringe kapital til investeringer i miljøvenlig teknologi. Foreløbig er et beløb på knap halvanden mia. kr. afsat til formålet, men at dømme efter planerne er dette kun den beskedne begyndelse. Det omtalte solenergianlæg, der får en kapacitet på 100 megawatt, vil i sig selv beløbe sig til et par milliarder. Hertil kommer et internationalt forskningscenter for vedvarende miljøteknologi, som Abu Dhabi har fremskredne planer om at etablere i samarbejde med MIT, Massachusetts Institute of Technology.

Den arabiske verden, og i særdeleshed de olieproducerende golfstater, har aldrig vist nogen særlig interesse for vedvarende energi. Faktisk er Masdar-initiativet, som projektet sædvanligvis hedder, det første af sin art i den del af verden, der traditionelt hat betragtet andre energiformer som en trussel.

Men der er masser af logik i projektet. Ikke ret mange steder på kloden kan opvise flere årlige solskinstimer end Den Arabiske Halvø, hvor skydækket er minimalt. Og når den politiske vilje er til stede sammen med rigelige økonomiske midler, er situationen yderst gunstig.

Energifrådsere

Da den første olie blev fundet i 1958, var Abu Dhabi et lille fiskersamfund på den golde ørkenkyst. Udviklingen siden da har været eksplosiv. Ikke desto mindre udpeger mange analytikere emiratet som et eksempel på, hvordan store olieindtægter er blevet anvendt med omtanke. Blandt andet er store midler blevet skudt i et investeringsfond, der tilhører befolkningen og i dag anslås at have en værdi af 300 mia. dollar. Fondets afkast betyder i dag dobbelt så meget for økonomien som olieindtægterne, og det betragtes som udtryk for den samme fremsynethed i forhold til den dag, hvor olien tørrer ind, som det er tilfældet med solenergien.

Hertil kommer miljøhensynet. De Forenede Emirater har et af verdens højeste udslip drivhusgasser pr. indbygger. Den ekstreme ørkenvarme gør udbredt brug af air conditioning til en livsnødvendighed det meste af året, og som en selvfølgelighed er landets mange svømmebassiner udstyret med køleanlæg for at sænke vandtemperaturen. Den store indendørs skibane i hovedstaden bliver også udpeget som en af stedets betragtelige energifrådsere.

"Der er nærmest noget symbolsk i dette, samtidig med at det ser ud til at være en god investering," siger Muhammed Basawi fra det jordanske analyseinstitut JordInvest.

"Det hele afspejler en holdningsændring, som langsomt er på vej ind i oliestaterne, og som viser en tøvende forståelse af, at der også kommer en dag, hvor verden må leve uden olie."

Som en nyttig ekstragevinst fremhæver myndighederne i Abu Dhabi, at udbygget forskning i solenergi også vil kunne forbedre afsaltningen af havvand.

De Forenede Arabiske Emirater har et stort vandforbrug, men meget få naturlige vandressourcer, og er derfor dybt afhængig af at importere eller selv at producere ferskvand. Blandt den håndfuld metoder til afsaltning, som findes, er processen ved solenergi den mest miljøvenlige.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu