Læsetid: 3 min.

Røde Kors forsvarer tavshed i tortursag

Dansk Røde Kors' generalsekretær, Jørgen Poulsen, erkender problemet i at tie med oplysninger om tortur, men understreger, at det er de vilkår, der muliggør organisationens adgang til fængselsfanger i hele verden
Hvis ting kommer til offentligheden, er der jo en voldsom risiko for politisering, og det gavner ikke altid ofrene, siger Røde Kors- generelsekretær Jørgen Poulsen, efter at der er kommet frem, at en hemmelig Røde Kors-rapport bekræfter, at CIA har brugt tortur over for islamister.

Hvis ting kommer til offentligheden, er der jo en voldsom risiko for politisering, og det gavner ikke altid ofrene, siger Røde Kors- generelsekretær Jørgen Poulsen, efter at der er kommet frem, at en hemmelig Røde Kors-rapport bekræfter, at CIA har brugt tortur over for islamister.

10. august 2007

Den Internationale Røde Kors Komite (ICRC) er de eneste - ud over CIA og den inderste kreds omkring præsident Bush - der har kendt til systematisk tortur begået af CIA i hemmelige fængsler. Alligevel har ICRC valgt at tie med deres viden.

Jørgen Poulsen, generalsekretær i dansk Røde Kors forsvarer tavsheden:

"Vi påtaler problemer over for den stat, der har ansvaret, i det her tilfælde USA. Og det sker helt uden om offentligheden. Det er det system, vi har. Det er klart, at man kan sige mange ting om det. Men det er jo garanten for, at vi kan arbejde", siger Jørgen Poulsen med henvisning til organisationens neutralitet.

"Hvis ting kommer til offentligheden, er der jo en voldsom risiko for politisering, og det gavner ikke altid ofrene. Men det her er en af de ting, der diskuteres ofte. Og man skal jo være glad for at der findes organisationer, som Human Rights Watch og Amnesty, som netop kan gå til offentligheden".

Kan offentliggøre viden

Røde Kors har dog tidligere valgt at offentliggøre deres viden. I 1980'erne have organisationen haft adgang til fanger i Iran, og præstestyret offentliggjorde efterfølgende de få elementer i rapporten, som var positive.

"Det fik os til at offentliggøre rapporten i sin helhed, og den var bestemt ikke overvejende positiv", siger Jørgen Poulsen

Han vurderer, at noget lignende kunne ske, hvis den amerikanske regering nægter at forholde sig til de problemer, som Røde Kors påpeger efter sine besøg.

Jørgen Poulsen understreger, at han ikke selv kender til den rapport om CIA's torturmetoder, som er blevet lækket til magasinet The New Yorker. Det er nyt for ham, at ICRC i det hele taget har haft adgang til CIA's hemmelige fængsler, som USA længe har benægtet eksistensen af.

"Vi ved jo heller ikke, hvornår rapporten er blevet forelagt regeringen, eller hvad er der sket siden. Hvis regeringen ikke vil handle på problemerne, så kunne ICRC godt finde på at offentliggøre deres viden", siger Jørgen Poulsen, der mener, at Røde Kors længe har forsøgt at råbe politikere op både i Danmark og internationalt.

"Vi ved, der har været substantielle problemer i den måde, USA har behandlet fanger på efter 11. september. Det har vi også sagt offentligt. Og 'substantielle problemer', det er et meget stærkt udtryk i vores organisation", siger Jørgen Poulsen.

Tue Magnussen, kommunikationskoordinator i Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, udtrykker forståelse for Røde Kors' dilemma.

"Det er klart, at det er Røde Kors' problem - at de skal gå stille med deres viden. Men det er vigtigt, at Røde Kors kan beholde den funktion, de har, så det har vi fuld forståelse for. Men nu er det jo fælles viden. Og så har internationale organisationer og regeringer pligt til at sige fra".

Samme melding lyder fra Amnesty International:

"Tavshedspligten er et vilkår, som Røde Kors ikke kan ændre på. Jeg tror ikke, man skal underkende vigtigheden af, at de har påtaget sig den rolle og dermed kan få adgang til fangerne. At fanger, også på de mest udsatte og de værste steder på jorden, stadig føler, at der er nogen, der tager sig af dem og besøger dem, og et eller andet sted gør en forskel", siger Ole Hoff-Lund, pressetalsmand i Amnesty International.

Bold videre til politikere

Både Amnesty, Røde Kors og Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre sender bolden videre til den danske regering og andre stater, som kan lægge pres på USA.

"Det her er en god anledning til, at Danmark indbringer CIA's metoder for FN's anti-tortur komite. Hverken organisationer som Røde Kors eller Amnesty kan gøre det, men stater kan gøre det. Og Danmark har tidligere haft en rolle som foregangsland i arbejdet mod tortur, så Danmark har en særlig forpligtelse til at sørge for, at Genèvekonventionerne bliver respekteret, også af USA", siger Tue Magnussen.

Jørgen Poulsen sender også en kraftig opfordring til politikerne.

"Det her er jo ikke kønt. Det er enhver diktators drøm at lade mennesker forsvinde i hemmelige fængsler, uden at stille dem for en dommer. Og det er ikke et adfærdsmønster, et land, der kalder sig verdens mest demokratiske, burde stå for. Det er en af de ting, man kunne ønske, verdenssamfundet reagerede lidt mere standhaftigt på".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu