Læsetid: 4 min.

Alle vil sælge våben til Gadaffi

Det vakte forargelse, da præsident Sarkozy for nylig måtte indrømme, at der var blevet indgået en aftale om salg af våben til Libyen. Men ifølge iagttagere af våbenbranchen er et veritabelt kapløb om at sælge våben til den tidligere paria-stat indledt med deltagelse af bl.a. Storbritannien, Frankrig og Rusland
Efter lang tid ude i kulden er Moammar Gadaffi for alvor kommet ind i varmen igen. Senest kunne den franske præsident Nicolas Sarkozy ubnderskrive en våbenaftale med den tidligere paria, og en række andre vestlige lande tripper for at komme til at sælge våben til ørkenlandet.

Efter lang tid ude i kulden er Moammar Gadaffi for alvor kommet ind i varmen igen. Senest kunne den franske præsident Nicolas Sarkozy ubnderskrive en våbenaftale med den tidligere paria, og en række andre vestlige lande tripper for at komme til at sælge våben til ørkenlandet.

Michel Euler

13. august 2007

Timingen var ikke den bedste, da Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, efter først at have benægtet det i sidste uge nødtvungent måtte erkende, at han havde været med til at forhandle en våbenaftale på plads med Moamar Gaddafis kontroversielle styre i Tripoli. Med afsætningen af for 168 millioner euro anti-tankmissiler og sandsynligvis yderligere kommunikationsudstyr for 128 mio. blev Frankrig det første land til at sælge en regulær våbenleverance til Libyen, efter at de internationale sanktioner i 2003 blev ophævet.

Det skete kun to uger efter, at Libyen havde udleveret fem sygeplejersker og en læge, der ellers var blevet dødsdømt, og dermed lå ligningen mennesker for våben lige for.

Ifølge iagttagere af det internationale våbenmarked var en sådan handel imidlertid slet ikke nødvendig. Vestlige lande formentlig tripper for at komme til at sælge våben til den tidligere paria-stat, der tidligere er blevet udråbt som statssponsor af terrorisme og en trussel mod international stabilitet.

"Det ville ikke være forkert at sige, at våbenhandlen er startskuddet til et kapløb om at sælge våben til Libyen fra en række vestlige lande og fabrikanter, der gerne vil have del i en massiv oprustning, Libyen kan forventes at gennemføre i den næste tid," siger våbenhandelsforskeren Paul Holtom fra SIPRI - Stockholm International Peace Research Institute.

Presset våbenindustri

Han er ikke overrasket over den fransk-libyske våbenhandel, som iagttagere har ventet på siden maj, og han regner med, at den næste tid vil byde på en række nye aftaler. Blandt andet havde den afgåede britiske premierminister Tony Blair, da han i maj besøgte Gadaffi i Libyen, en række folk fra den britiske våbenproducent BAE-Systems med, som forhandlede med det libyske styre om at sælge et antiluftskytssystem, og den britiske regering har åbnet et regulært kontor i Libyen for at fremme eksporten af britiske våben til ørkenstaten. Rusland menes ligeledes at være langt fremme i forhandlingerne om et større våbensalg til Gadaffi af bl.a. jagerfly og et anti-luftskytssystem og muligvis to u-både.

"Libyen har et stærkt behov for at opruste med konventionelle våben, efter at landet har opgivet sit atomprogram og sine kemiske programmer, og løsladelsen af de bulgarske sygeplejersker fjerner den sidste forhindring for at vestlige lande kan sælge våben til Libyen," bekræfter Claire Spencer, der leder den britiske tænketank Chatham House's Mellemøst-afdeling.

Det er ikke fordi, Libyen ellers får strålende karakterer, efter de internationale sanktioner er blevet droppet, og flere menneskeretsorganisationer anklager landet for samme antal overgreb, som da landet var en international paria. Men en række andre faktorer gør landet attraktivt for våbenbranchen.

"De libyske våben stammer hovedsaligt fra slutningen af 70erne og starten af 80erne, og derfor er der et massivt behov for at udskiftet udstyret. Samtidig er der i Libyen mulighed for at kombinere våbenhandler med olieaftaler, og der er Gazprom også inde over Ruslands forhandlinger, mens en britisk-libysk forsvarsaftale i maj blev forhandlet på plads samtidig med en aftale mellem det britisk olieselskab BP og den libyske stat," forklarer Paul Holtom fra SIPRI.

Samtidig er store dele af den konventionelle våbenbranche presset. Det fransk-tyske selskab EADS, der skal levere de våbensystemer, Sarkozy forhandlede på plads med Gadaffi, har røde tal på bundlinjen, den russiske våbenindustri, der tidligere leverede hovedparten af Libyens våben, har et stærkt behov for at genoptage den trafik, og endelig kan en anden aftale, der angiveligt er på vej mellem Libyen og Frankrig betyde, at den franske producent Dassault kan afhænde de Rafale-jagerfly, som ingen uden for Frankrig hidtil har ville købe.

Våbenkapløb i regionen

Spørgsmålet er, hvad det nye influx af våben kan komme til at betyde for Libyen og for regionen. Uanset om frigivelsen af de bulgarske sygeplejersker har været en betingelse for våbenhandler eller ej, er der ikke meget, der tyder på, at der følger andre restriktioner med nye våben til det gamle paria-styre:

"Libyen er et land, der har en historie som statssponsor af terrorisme, og det er et land, som mildest talt ikke har overholdt hverken demokratiske spilleregler eller menneskerettighederne. Der er ikke nogen som helst indikation af, at det har ændret sig, fordi sanktionerne mod landet er blevet ophævet, og at Libyens styre har ændret karakter. Derfor er det dybt betænkeligt, at Vesten ikke har større betænkeligheder ved at levere våben til styret, end det har," siger Rachel Stohl, der er senioranalytiker ved Center for Defence Information i Washington, der beskæftiger sig med den globale sikkerhedssituation.

En bekymring, der deles af William Hartung, der er direktør for for The Arms and Security Initiative:

"Når USA forsyner Egypten, Israel og Golfstaterne med våben for de næste ti år, kan Libyen blive et af de eneste lade i regionen, der kan betale de høje priser for britiske, franske og russiske våben. Konsekvensen kan blive et farligt nyt våbenkapløb i regionen, som kan skabe ustabilitet og konflikt på et tidspunkt i fremtiden," konstaterer han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu