Læsetid: 2 min.

Sarkozy kræver tidsplan for Irak-exit

Fransk præsident kræver konkret tidsplan for tilbagetrækning af udenlandske soldater fra Irak. Politisk løsning er eneste udvej på uroen i Irak, siger Sarkozy
Fransk præsident kræver konkret tidsplan for tilbagetrækning af udenlandske soldater fra Irak. Politisk løsning er eneste udvej på uroen i Irak, siger Sarkozy
Udland
28. august 2007

I sin første store udenrigspolitiske tale krævede Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, i går en klar tidsplan for tilbagetrækningen af de udenlandske tropper i Irak. Talen blev givet til franske ambassadører i Paris, og Sarkozy gjorde det klart, at en politisk løsning er den eneste udvej på den alvorlige situation i Irak.

"Der er ingen anden løsning end en politisk. Vi må få præciseret en klar horisont for, hvornår tilbagetrækningen af udenlandske tropper i Irak finder sted," sagde Sarkozy.

"Det er en beslutning på dette spørgsmål, der vil tvinge aktørerne til at afveje deres ansvar og organisere sig derefter," tilføjede præsidenten.

Frankrig har ingen soldater i Irak, og Sarkozys forgænger Jacques Chirac havde et noget køligt forhold til Washington på grund af sin modstand mod den amerikansk-ledet invasion i Irak i 2003.

Sarkozys tale blev givet kun få timer efter, at den franske udenrigsminister, Bernard Kouchner, var tvunget til at give en officiel undskyldning efter sine udtalelser i magasinet Newsweek om, at den irakiske premierminister Nuri al-Maliki burde træde tilbage.

Sarkozy pointerede vigtigheden af et stærkt EU samt venskabet med USA. Ifølge præsidenten skal Europa ære en stor aktør på den internationale scene, og kontinentet skal sikre en mere effektiv, retfærdig og harmonisk verdensorden. Og det nordatlantiske samarbejde NATO skal endvidere op til fornyelse.

Sarkozy hæftede sig derudover ved vigtigheden af venskabet med USA, men det betyder ikke, at det stærke venskab forhindrer landene i at komme med kritik.

"At være allierede betyder ikke at rette sig ind efter hinanden. Jeg føler mig aldeles fri til at ytre mig om såvel vores overensstemmelser som uoverensstemmelser uden selvtilfredshed og tabuer," sagde Sarkozy, der ses som mere pro-amerikansk end Chirac.

I spørgsmålet om en optagelse af Tyrkiet i EU virkede det, som om Sarkozy er ved at bløde op over for distancen til tyrkerne.Han sagde, at Frankrig ikke vil blokere forhandlingerne mellem EU og Ankara om det tyrkiske medlemskab, så længe de 27 nationer i EU forpligtiger sig til "den nødvendige refleksion" om det europæiske samarbejdes grænser. Sarkozy rejser i næste måned til New York for at tale ved FN's Generalforsamling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her