Note
Læsetid: 1 min.

Skæbnetime for 'Solidaritets skibsværft'

Udland
23. august 2007

Det var et flagskib for den polske skibsindustri og fødestedet for fagbevægelsen Solidaritet, men nu er det skæbnetime for skibsværftet i Gdansk. Efter Sovjetunionens sammenbrud kunne værftet ikke længere regne med faste ordrer fra Moskva og har de seneste år været dybt afhængigt af statstilskud. Nu siger EU stop.

Ifølge EU-regler skal en kriseramt virksomhed, der modtager subsidier, nemlig arbejde på at reducere omkostningerne og tiltrække private investorer. I denne uge udløb kommissionens frist. Værftet skal enten lukke to af sine tre dokker eller tilbagebetale 51 millioner bistands-euro.

I 1980 var 17.000 strejkende skibsarbejdere den direkte årsag til stiftelsen af Solidaritet, den første ikkekommunistiske fagforening i den daværende østblok.

Bevægelsens grundlægger Lech Walesa sagde i denne uge, at han ville se det som et 'personligt nederlag', hvis værftet ikke blev reddet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her