Læsetid: 3 min.

'Jeg er fra Taiwan, ikke Kina'

Regeringen i Taipei forsøger at konstruere en taiwanesisk identitet. Det vil yderligere frustrere Beijings mål om genforening
Udland
21. august 2007

TAIPEI - "Hvis du havde spurgt mig for få år siden, ville jeg have svaret, at jeg er kineser," siger Cheryl Chi.

"Men nu føler jeg mig som taiwaneser. Kulturelt er jeg stadig kinesisk, men mit land hedder Taiwan, ikke Kina."

Den 42-åriges identitetsskifte afspejler en generel tendens i Taiwan - og er resultatet af regeringens målrettede politik, som vil få store konsekvenser for forholdet til Kina. "For 10-15 år siden sagde hovedparten af befolkningen, at de både var taiwanesere og kinesere. Nu siger 80 procent, at de udelukkende er taiwanesere," siger Michael Hsiao, leder af Taiwans Center for Asia Pacific Area Studies.

I hans øjne gør det det noget nær umuligt for politiske kræfter, der advokerer genforening med Fastlandskina, at finde støtte i befolkningen.

Mens deres identitet omvæltes, kæmper taiwaneserne også med at navngive deres land. Republikken Kina eller Kinesisk Taipei eller Taiwan. Kært barn har mange navne. Men for Taiwan er navnelegen et alvorligt foretagende.

Det er blevet en del af præsident Chen Shui-bians strategi for at 'taiwanificere' befolkningen for at lægge afstand til Kina.

Skolebøger revideres

Tidligere i år skiftede statsejede institutioner pludselig navne. China Shipbuilding hedder nu Taiwan International Shipbuilding, og postvæsnet kaldes ikke længere Chunghwa Post, der inkorporerer det kinesiske ord for Kina, men derimod Taiwan Post. Selv frimærkerne er blevet inddraget til tjeneste i kampen for en ny identitet: nu er de fra Taiwan og ikke republikken Kina.

Samtidig er skolebøger blevet revideret, så Taiwans historie adskilles fra Kinas. Nu kaldes landmassen på den anden side af Taiwan-strædet ikke 'vores land' men simpelthen bare 'Kina'.

"Der er en voksende taiwanesisk identitet, og folk famler sig lidt frem for at finde ud af, hvad den går ud på, efter skolebøger tidligere fortalte os, at vi var kinesere," siger Jennifer Hu, der leder regeringsbureauet for civile anliggender i byen Tainan.

"Vi er en nation, der stadig er i opbygningsfasen."

I det højspændte spil mellem Beijing og Taipei er den nationsopbygning sprængfarlig.

Den har tiltrukket sig vredesudbrud fra Kina, der frygter at en stærk taiwanesisk identitet gør sandsynligheden for genforening endnu mindre.

Washington er også kommet med misbilligende kommentarer og udviser bekymring for, at det er begyndelsen på en proces, der i sidste ende kan true den skrøbelige fred i området. USA har forpligtiget sig til at forsvare Taiwan, hvis Kina angriber.

Væk med Kai-shek

Taiwanificeringen og det samtidige karaktermord på den tidligere diktator Chiang Kai-shek er også led i regeringspartiet DPP's forsøg på at miskreditere oppositionspartiet KMT.

I mange vælgeres øjne repræsenterer KMT forbindelsen til Kina og den voldelige undertrykkelse af den befolkning, der allerede befandt sig på øen før Chiang Kai-shek og hans KMT flygtede hertil sammen med to mio. andre fastlandskinesere efter nederlaget til Mao Zedongs kommunister i 1949.

Tidligere hang der portræt af Chiang Kai-shek i ethvert klasselokale, og det var forbudt at tale den lokale dialekt i en kampagne for at indoktrinere taiwaneserne med KMT's kinesiske nationalisme og ønske om at tilbageerobre fastlandet.

Nu er generalissimus Chiang, der døde i 1975, ved at blive slettet fra gadebilledet. Taipeis internationale lufthavn ophørte med at være opkaldt efter ham sidste år. Hans mindesmærke i hovedstaden er nu omdannet til en hyldest til demokrati. Og flere statuer af ham er blevet fjernet.

KMT's præsidentkandidat og nutidig skydeskive for kritik af Chiang Kai-shek og KMT's tidligere synder, Ma Ying-jeou, er som ventet ikke begejstret for DPP's taktik. I hans hovedkvarter hænger der fortsat et stort billede af Chiang.

"Navneændringerne på frimærker, i lufthavne og af mindesmærker, det er alt sammen tiltag, der kun vil glæde fundamentalisterne, dem der støtter selvstændighed," siger Ma.

Uheldigvis for ham er der flere og flere på øen, der med deres nyfundne taiwanesiske identitet, hører ind under den kategori, han beskriver som 'fundamentalister'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her