Læsetid: 2 min.

Trussel og succes

Stanimir skriver om den bulgarske mafia, og det kan falde en forretningsmand for brystet. Denne gang gik det godt, og en trussel blev vendt til en chance
Stanimir skriver om den bulgarske mafia, og det kan falde en forretningsmand for brystet. Denne gang gik det godt, og en trussel blev vendt til en chance
10. august 2007

BRUXELLES - "Jeg er godt nok lidt træt," siger Stanimir Vaglenov.

Det er fredag formiddag, han sidder i redaktionen på det store dagblad 24 Timer i hovedstaden Sofia, og han har været oppe siden kl. 5.

"De sidste to uger har jeg sovet fra kl. 11 om aftenen til kl. 5 om morgenen. Jeg arbejder fra fem til syv hjemme, så jogger jeg, og så går jeg på arbejde," fortæller han.

Og parforholdet? For tiden ser Stanimir og Emilia kun hinanden en time om morgenen og en om aftenen - heldigvis arbejder hun også meget, så det skaber ikke konflikter.

August er afleveringsfristernes måned. To store rapporter, den ene om korruption i Bulgarien til en international organisation, skal afleveres i slutningen af måneden - lige inden Stanimir, hans kone Emilia og Margerita på to år skal på 10 dages ferie ved Sortehavet.

"Men jeg er godt forberedt, så jeg er ikke bekymret," siger Stanimir.

Truet med retssag

Bekymret blev han til gengæld for nogle dage siden, da han blev truet med en retssag. Stanimir skriver jævnligt om organiseret kriminalitet. 'Mafia' er det overordnede begreb, der bliver brugt i Bulgarien og i regionen. De bedste artikler offentliggør Stanimir på sin webside - og det var en af dem, der var faldet en bulgarsk forretningsmand med åbenlyst tvivlsomme forbindelser for brystet - selv om artiklen om ham havde været på websiden i hele fem år.

"Det har kostet ham en masse penge at blive afsløret," siger Stanimir.

Ovenikøbet må artiklen være blevet læst meget - det er den første artikel, der dukker op, hvis man søger efter mandens navn på Google.

Manden truede Stanimir med en retssag, hvis ikke han fjernede artiklen fra nettet, og advokaterne på Stanimirs avis trådte til - der var nemlig ikke noget at komme efter i artiklen. Men siden fandt parterne en løsning: Stanimir fjernede artiklen, og manden indvilgede i at være hans kilde i fremtiden.

"Han er meget velinformeret og en smule farlig," siger Stanimir og ser nu frem til gode oplysninger. Og artiklen kan faktisk læses endnu - for selv om Stanimir har fjernet den fra websiden, er den gemt i Google.

Oveni det hele arbejder Stanimir på en artikelserie om investeringer af sorte penge af nogle irere, der formentlig har noget med udbrydergruppen Provisional IRA at gøre. Han arbejder sammen med irske kolleger, og lige efter Stanimirs artikel udkom, gik britiske og bulgarske myndigheder i gang med at undersøge sagen. Måske giver det endda en nominering til en journalistpris.

Margereta på to år - Stanimirs øjesten - taler allerede ni ord på engelsk. Inden pigen fylder syv, skal hun tale engelsk ligeså godt, som hun taler bulgarsk, synes Stanimir. Så hun har bedre chancer fremover - og det er lettest at lære sprog som lille.

På hotellet ved Sortehavet var der sidste år også irske og britiske familier, og en masse tyskere. Så måske lærer hun lidt mere engelsk. Eller tysk - det skader jo heller ikke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu